Wzory Viete'a
POMOCY: Dana jest funkcja kwadratowa y=x2−x−6. Nie obliczając miejsc zerowych funkcji wyznacz wartości
wyrażeń
x13−x23
10 maj 20:36
Bogdan:
x13 + x23 = (x1 + x2)*(x12 − x1x2 + x22) = ....
dalej korzystamy z wzorów Viete'a.
10 maj 20:42
Next: prościej by było jak by to było x
13 + x
23
10 maj 20:42
Next: no właśnie Bogdan coś mi się wydaję że to musi być + a nie −
10 maj 20:43
POMOCY: A ja mam minus to jak mam zrobić?
10 maj 20:57
POMOCY: W zadaniu mam minus. POMOCY
10 maj 21:04
Michał: Ja bym to zrobił tak:
x
13 + x
23 = (x
1+x
2)*(x
12 − x
1x
2 + x
22) =
(x
1+x
2)*[(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 − x
1x
2]=
(x
1+x
2)*[(x
1 + x
2)
2 − 3x
1x
2] = ...
Dalej już chyba potrafisz
10 maj 21:17
POMOCY: Ja mam x13−x23 a nie x13+x23
10 maj 21:19
Next: ale On ma minus w zadaniu więc trzeba to inaczej rozplanować
10 maj 21:20
POMOCY: Pomóżcie mi
10 maj 21:34
POMOCY: Nie wiem od czego mam zacząć
10 maj 21:39
10 maj 23:05