Wzory Viete'a
POMOCY: Dana jest funkcja kwadratowa y=x2−x−6. Nie obliczając miejsc zerowych funkcji wyznacz wartości
wyrażeń
x13−x23
10 maj 21:08
Lucyna: x13−x23 = (x1−x2)(x12+x1x2+x22) = (−b−√Δ2a − −b+√Δ2a)((x1+x2)2 −
3x1x2) = (−b−√Δ+b−√Δ2a)((−ba)2−3(ca)) =
−√Δa((−ba)2−3(ca))
10 maj 22:12
POMOCY: Bardzo dziwny mi wynik wyszedł
10 maj 22:43
Bogdan:
| | √Δ | |
Warto zauważyć, że |x1 − x2| = |
| |
| | 2a | |
10 maj 22:48
Bogdan:
| | √Δ | | √Δ | |
czyli x1 − x2 = − |
| lub x1 − x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
10 maj 22:51
Bogdan:
x
13 − x
23 = (x
1 − x
2)(x
12 + x
1x
2 + x
22) =
= (x
1 − x
2)(x
12 + 2x
1x
2 + x
22 − x
1x
2) = (x
1 − x
2)[(x
1 + x
2)
2 − x
1x
2]
| | b | | c | |
Wzory Viete'a: x1 + x2 = − |
| , x1x2 = |
| |
| | a | | a | |
a = 1, b = −1, c = −6, Δ = 25
10 maj 22:57
Lucyna: −
√Δa((−
ba)
2−3(
ca))
tu mam błąd w tym wzorze nie ma 3 powinno być:
−
√Δa((−
ba)
2−(
ca))
najmocniej przepraszam, teraz powinno wyjść przyzwoicie
10 maj 23:05
Bogdan:
| | √Δ | |
Ja też mam nieścisłość, poprawiam: |x1 − x2| = |
| , |
| | a | |
| | √Δ | | √Δ | |
stad: x1 − x2 = − |
| lub x1 − x2 = |
| |
| | a | | a | |
Są więc dwa rozwiązania:
| | √Δ | | b2 | | c | |
x13 − x23 = − |
| ( |
| − |
| ) |
| | a | | a2 | | a | |
lub
| | √Δ | | b2 | | c | |
x13 − x23 = |
| ( |
| − |
| ) |
| | a | | a2 | | a | |
10 maj 23:13