2 wierzchołki trójkąta, pole, wyznaczyć 3. bok
olla: Dane są dwa wierzchołki trójkąta A=(−5,−1) i B=(0,−3). Pole tego trójkąta jest równe 12, a
wierzchołek C należy do prostej l: y=2x+3. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
To jest etap rozwiązania z odpowiedzi:
P
ABC=
12|(x
B−x
A)(y
C−y
A)−(x
C−x
A)(y
B−y
A)|
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło?
3 maj 14:25
olla: pomocy!
3 maj 14:58
Lothar: jest to wzór na pole trójkąta mając podane jego 3 wierzchołki
wystarczy że podstawisz to co wiesz i wyjdzie ci punkt x oraz y, prawdopodobnie nawet dwa
punkty C(x,y) pamiętaj że pod Yc podstawiasz wzór prostej l
3 maj 15:17
olla: szkoda że nie ma tego wzoru w tablicach
3 maj 15:22
Gustlik: Odpowiedź znajdziesz tu: 50925 . Pkt. 5 i 6.
4 maj 01:27
Gustlik: Odpowiedź znajdziesz tu:
50925 . Pkt. 5 i 6.
4 maj 01:27