Wielomian i liczby pierwsze.
Keisim: Witam ponownie, tym razem innego typu zadanie...
Wielomian f jest określony wzorem f(x) = ax
4 − 9x
3 + 3x
2 + 7x + b dla pewnych liczb
pierwszych a
| | 3 | |
oraz b. Wiadomo, że liczba |
| jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b. |
| | 2 | |
Wiem tylko tyle, że trzeba podstawić pierwiastek pod x i zamiast f(x) napisać 0... ale mamy
wtedy
tylko jedno równanie a dwie zmienne. Poradźcie jak to ruszyć.
1 maj 21:52
Godzio:
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych:
| 3 | | b | |
| = |
| wiemy że liczby pierwsze dzielą się tylko przez siebie i przez 1 więc |
| 2 | | a | |
b = 3
a = 2
Wydaje mi się że tak powinno być
1 maj 22:01
1 maj 22:07
Godzio: | | b | |
Raczej tak, bo |
| nie może się juz skrócić skoro a,b to liczby pierwsze więc inaczej być |
| | a | |
nie może
1 maj 22:09
Keisim: Wszystko pasuje... Dziękuje za pomoc po raz kolejny.
Ehh... Ja w środę piszę maturę z matmy, a zadanka idą z każdym dniem oporniej... xP
1 maj 22:11
Godzio: 
To w takim razie życzę powodzenia na maturze
1 maj 22:14
Keisim: Ekipa z matematyka.pisz.pl już czuję, że ma i będzie miała wielki wpływ na ten egzamin.

Wiem, że już mogę Wam podziękować za poszerzenie moich horyzontów matematycznych.
1 maj 22:17
Eta:
W(
32)=0
otrzymasz:
81a+16b= 210 , ponieważ liczby a i b są pierwszymi
to tylko dla:
a= 2 b=3
bo: 81*2+16*3= 210
1 maj 22:18
Keisim: 
dzięki
1 maj 22:19
Eta:
ok .
Godzio
1 maj 22:20
Eta:
Godzio.
A może w nieskończoności są jeszcze takie inne liczby pierwsze,że
1 maj 22:24
Godzio:
Jestem przekonany że nie
1 maj 22:26
Keisim: Droga Eto, czy to możliwe, żeby liczby pierwsze inne niż 3 i 2 dały taki stosunek?
Gdyby istniały, to musiałyby być wielokrotnością tych liczb... a skoro byłyby wielokrotnością
to
miały by więcej dzielników niż 2... czyli nie były by liczbami pierwszymi.
Czy myślę poprawnie? A może w którymś miejscu robię jakiś logiczny błąd?
1 maj 22:27
Keisim: Czy to był poprostu żart, którego nie złapałem...
Aha, dopiero teraz to wychwyciłem.
Udajcie, że tego nie czytaliście
1 maj 22:29
Eta:
1 maj 22:30