Oblicz
POMOCY: Oblicz
2=a+b+c
12=16a+4b+c
0=b2+4ac
1 maj 21:29
dan: czy to jest układ równań?
1 maj 21:38
POMOCY: Tak
1 maj 21:39
POMOCY: Od czego mam zacząć?
1 maj 21:51
Keisim: Wyznacz sobie jedną zmienną, np a w ten sposób → 2=a+b+c, czyli a=2−b−c i podstaw a pod resztę
równań... Widzę, że dalej drążysz zadanie, które pomagałem Ci rozwiązać.
1 maj 21:54
Eta:
tu podałam Ci rozwiązanie tego zad
50631
1 maj 22:00
POMOCY: To w końcu jak to rozwiązać bo 50631 to nie jest to zadanie?
2 maj 11:06
POMOCY: Pomóżcie mi, bo nie radzę sobie z kwadratem?
2 maj 11:11
POMOCY: Jaki jest wynik, bo mi bardzo dziwny wychodzi i chyba takiego nie może być. Pomóźcie

!
2 maj 11:20
Nikka: a co to jest za zadanie (treść) ?
2 maj 11:40
POMOCY: Rozwiąż układ równań
2=a+b+c
12=16a+4b+c
0=b2+4ac
Nie wiem jak poradzić sobie aż z 3 niewiadomymi, bo nie umiem rozwiązywać takich równań.
2 maj 11:46
Nikka: tak po prostu układ równań? czy to układ napisany przez Ciebie do treści jakiegoś zadania?
dopytuję bo mnie też jakieś dziwne liczby wychodzą
2 maj 11:47
POMOCY: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że ma ona jedno miejsce zerowe oraz że do jej
wykresu należą punkty A=(1,2) i B=(4,12)
2 maj 11:51
POMOCY: Więc jak inaczej rozwiązać to zadanie?
2 maj 11:54
Nikka: f(x) = ax
2 + bx + c
jedno miejsce zerowe Δ = b
2 − 4ac = 0 (tu masz błąd w takim razie bo wpisałeś/aś +)
f(1) = 2 → a + b + c = 2
| | 1 | | 1 | |
f(4) = |
| → 16a + 4b + c = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 maj 11:55
POMOCY: Rozumiem, ale mi i tak nadal wychodzą dziwne wyniki. Chyba znowu robię gdzieś błąd.
2 maj 12:02
Nikka: i teraz wychodzi? udało Ci się rozwiązać?
2 maj 12:03
POMOCY: Nie za bardzo radzę sobie przy równianiu z kwadratem.
2 maj 12:03
Nikka: teraz wychodzą ułamki
2 maj 12:04
Nikka: ok, spróbuję napisać
2 maj 12:04
POMOCY: Dziękuję. Ratujesz mi życie
2 maj 12:10
Nikka: a + b + c = 2
b
2 − 4ac = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a + b + c = 2
| | 1 | | 1 | |
15a + 3b +a + b + c = |
| → 15a + 3b + 2 = |
| → |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | |
→15a + 3b = − |
| /:3→ 5a + b = − |
| → b = −5a− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b
2 − 4ac = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 5 | |
a −5a − |
| + c = 2 → c = 4a + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | |
(−5a − |
| )2 − 4a*(4a + |
| ) = 0 → →9a2 − 5a + |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Δ = 25 − 9 = 16
√Δ = 4
b = ...
c = ...
2 maj 12:16
Nikka: ech, te kreski miały oddzielać
2 maj 12:17
Nikka: coś mi się dziwnie wyświetliło, ale teraz jest już chyba ok

i sprawdź obliczenia (na wszelki
wypadek) ...
2 maj 12:19
POMOCY: A jak a=12 to b i c będą takie same?
2 maj 12:24
Nikka: trzeba obliczyć − zostawiłam Ci do dokończenia
2 maj 12:28
2 maj 12:29
POMOCY: Dziękuję bardzo. Przepraszam, że sprawiłam Ci tyle kłopotu, ale teraz już wszystko rozumiem.
2 maj 12:31
Nikka: wzory funkcji będą dwa
| | 1 | | 7 | | 49 | |
f(x) = |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 18 | | 9 | | 18 | |
| | 1 | |
f(x) = |
| x 2 + ... tu wstaw wyliczone b i c  |
| | 2 | |
2 maj 12:33
Nikka: nie ma za co
2 maj 12:33
POMOCY: Jak wyliczyłaś a ? Dlaczego są 2 możliwości?
2 maj 14:13
POMOCY: Chodzi mi tylko o a z resztą sobie poradzę.
2 maj 14:16
POMOCY: Możesz mi jeszcze ten ostatni raz pomóc?
2 maj 14:18
POMOCY: Pomóżcie mi. Nie wiem dlaczego a może mieć aż 2 możliwości?
2 maj 14:24
POMOCY: To jak jest z tym a?
2 maj 15:01
Eta: Podałam Ci bardziej przystępne rozwiązanie !
tu:
50631
nie wiem czemu nie chcesz z niego skorzystać

Unikasz przez to rozwiązywania układu równań z trzema niewiadomymi .
2 maj 15:06
POMOCY: Przepraszam − nie zauważyłam
2 maj 16:18