Zastosowanie własności trójmianu kwadratowego
POMOCY: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że ma ona jedno miejsce zerowe oraz że do jej
wykresu należą punkty A=(1,2) i B=(4,12)
1 maj 18:07
Rumpfy: 2 = a+b+c → a = 2 − b − c
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4= |
| a + |
| b + c → b = 8 − |
| a − 2c
|
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
a = 2 − 8 + |
| a + 2c − c
|
| | 2 | |
a = 2c − 12
| | 1 | |
b = 8 − |
| (2c − 12) − 2c
|
| | 2 | |
b = 14 − 3c
Δ = 0
0 = (−14 + 3c)(4c − 24)
0 = −56 + 336 + 12c
2 − 72 = 12c
2 + 208
upss nie wyszlo
1 maj 18:27
Rumpfy: o kurw, na samym poczatku blad.
1 maj 18:30
POMOCY: To jak w końcu będzie
1 maj 18:32
Keisim: Kolega Ci troszkę chyba zamieszał.
Już tłumaczę, jak ja to widzę...
1 maj 18:38
Rumpfy: 2 rownanie
| | 1 | | 1 | |
4 = |
| a + |
| b + c blad!
|
| | 4 | | 2 | |
powinno byc
tok rozumowania jest nie zmienony
1 maj 18:38
POMOCY: Dlaczego takie wzory nie rozumiem
1 maj 18:39
Rumpfy: podstawiasz do rownania funkcji kwadratowej punkty podane w zadaniu
y = ax2 + bx + c
1 maj 18:41
Rumpfy: ale znowu cos tam zjebalem, wiec zadanie jest zle.
1 maj 18:41
Keisim: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że ma ona jedno miejsce zerowe oraz że do jej
wykresu należą punkty A=(1,2) i B=(4,12)
Funkcja kwadratowa:
f(x) = ax
2 + bx + c
wiemy również, że ma jedno miejsce zerowe, czyli Δ=0 (Δ=b
2 −4ac)
więc mamy układ równań z trzema niewiadomymi:
12 = 16a + 4b + c
2 = a + b + c
0 = b
2 − 4ac
trzy równania i trzy zmienne, wszystko gra

Rozwiąż układ równań to otrzymasz wynik, jeśli coś jest niejasne daj znać.
1 maj 18:42
POMOCY: To w końcu jaki będzie ostateczny wzór
1 maj 18:42
POMOCY: Dziękuję
1 maj 18:43
Rumpfy: o kurna, taki glupi blad
1 maj 18:43
Keisim: Nie ma sprawy, jeśli wszystko już jasne to ciesze się, że mogłem pomóc.
1 maj 18:44
POMOCY:
1 maj 18:45
Keisim: | | −b | |
Rumpfy, pomyliłeś wzór na Δ, |
| to wzór na współrzędną X wierzchołka, czasem nazywaną P |
| | 2a | |
1 maj 18:45
Rumpfy: wiem juz

proste zadanie bylo i sie pogubilem
1 maj 18:47
POMOCY: Dlaczego 12=16a+4b+c
1 maj 19:05
POMOCY: Powinno chyba być 12
1 maj 19:05
POMOCY: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że ma ona jedno miejsce zerowe oraz że do jej
wykresu należą punkty A=(1,2) i B=(4,12)
1 maj 19:06
Rumpfy: | | 1 | |
tak, masz racje wstaw tam |
| |
| | 2 | |
1 maj 19:13
POMOCY: A jak najszybciej uporać sie z rozwiązywaniem tych równań, bo nie wiem jak zacząć, bo wystepuje
kwadrat i coś mi nie wychodzi?
1 maj 19:14
POMOCY: Od czego mam zacząć wyliczać?
1 maj 19:24
POMOCY: Jak wyliczyć równanie z 3 niewiadomymi?
1 maj 19:40
POMOCY: Mam mały problem z tym kwadratem.
1 maj 20:39
POMOCY: POMOCY
1 maj 20:50
Eta:
zad. można rozwiązać tak:
y= a( x−x
o)
2 ( bo funkcja ma jedno miejsce zerowe)
podstawiając wspłrzędne punktów A i B
zamiast "x
o" piszę "x"
| | 2 | |
a( 1−x)2=2 => a= |
|
|
| | (1−x)2 | |
| | 1 | |
i a( 4−x)2= 12 => a= |
|
|
| | 2(4−x)2 | |
porównując mamy:
4( 4−x)
2= ( 1−x)
2 => 4( 16−8x+x
2)= 1−2x+x
2 => 64 −32x +4x
2 −1+2x −x
2=0
3x
2 −30x +63=0 /: 3
x
2−10x +21=0 Δ= 16
√Δ=4
x
o= 7 lub x
o= 3
| | 2 | | 2 | | 1 | |
to: a= |
| = |
| = |
|
|
| | (1−7)2 | | 36 | | 18 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
lub a= |
| = |
| = |
|
|
| | (1−3)2 | | 4 | | 2 | |
są zatem dwie takie funkcje spełniajace warunki zadania:
lub
1 maj 21:57