matematykaszkolna.pl
zad kot: jakies przecieki macie z polakajaka lekturka?
1 maj 12:06
kot: no to co myslicie ze bedzie
1 maj 12:37
Kasia: zbrodni i kary nie było dawno
1 maj 12:41
kot: ale wydaje Ci sie czy cos wiesz
1 maj 12:42
GOŚĆ: a dla mnie sie wydaje ze lalka albo przedwiosnie
1 maj 12:54
Rumpfy: ja mam przeciek! http://maselko.net/przeciek2010/
1 maj 12:55
maturaa: jakieś nad niemnem albo ludzie bezdomni......
1 maj 12:56
kot: Gość moze i lalka i przediwosnie;>
1 maj 12:57
kot: hehehe Rimfy dobry przeciek
1 maj 12:58
kot: hm w sumie laka=przediwosnie nie ma nic wspolnego to moze beda w 2 innych tematach
1 maj 12:59
kot: moz eprzediwosnie+granica i lalka+nad niemnem
kot: ja na to stawiamxD lub wlasnie ludzie bezdomni
Amaz: kot w butach bedzie
1 maj 13:00
Rumpfy: 1 temat to beda wiersze, 2 to jakas powiesc. Cierpienia mlodego wertera? nawet nie wiem czy sa obowiazkowe
GOŚĆ: mozliwe emotka oby emotka
kot: Gosc daj gg mam pyt
1 maj 13:02
kot: sa cierpenia obowiazkowe ale watpie zeby bylo tak jak mowisz ja stawiam na przedwiossnie granice moze ludzi i lalke
1 maj 13:03
kot: nic obcego nei dadza na bank czyli jadro dzuma zbrodnia i kara cierpienia swietoszek makbet krol edyp odpada
1 maj 13:03
kot: zdarzyc przed panem bogiem tez chybaxD
1 maj 13:04
GOŚĆ: i nie mozesz go na forum zadac?
1 maj 13:05
znowu: ja myślę, że będą Dziady albo Pan Tadeusz, bo nie było dawno jakiś takich dziwnych lektur..
kot: bez zbrodni i kary nei maialam tego napisac tutajxDnic obcego nei dadza na bank czyli jadro dzuma zbrodnia i kara cierpienia swietoszek makbet krol edyp odpada
maturaa: na bank bedzie coś z pozytywizmu bądz romantyzmu.....bo międzywojnie co wszyscy by coś napisali to po co...
kot: pan tadeusz byl w tamtym roku to nie bedzie
1 maj 13:06
kot: maturra zobaczysz bedzie lalka przedwiosnie moze ludzie bezdomni moze ta zbrodnia
1 maj 13:06
znowu: Pan Tadeusz był w tamtym roku? no może i był, nie pamiętam, ale Dziadów nie było..
1 maj 13:08
maturaa: no dziadki też moga być....
1 maj 13:08
maturaa: a niech bedzie co chce i tak bedzie jedno wielkie stulanie..
1 maj 13:09
kot: dziadow nie bedzieemotka
1 maj 13:10
znowu: no też racja.. i tak w klucz nie trafisz i tak..
kot: maturaa co bedziexD
kot: a sory dziady mi sie z chlopami pomylilyxD dziady moga byc
1 maj 13:11
kot: a z angla jakies info?
1 maj 13:12
kot: oprocz tego ze bedzie formal?:
1 maj 13:12
maturaa: bo bez sensu obstawiać moim zdaniem. i Tak dadzą jakiś durny tekst z którego polowa ludzi nic nie bedzie nic wiedzieć i wtedy wlaczy sie nasza wyobraźnia i dajemy ale mimo wszystko ja obstawiam coś z literaturty polskiej dziady, ludzie bezdomni, nad niemnem. no zobaczymy.
1 maj 13:13
Rumpfy: znowu ma racje w klucz nie trafimy i bedziemy mieli pozdawane
1 maj 13:14
kot: no na bank dzadza polska chyba nie odwala az tak tym bardzies ze matma w tym roku jeszcze
1 maj 13:15
maturaa: jak dla mnie matura z matmy to kosmos gdyż jestem totalnym dnem z tego przedmiotu........... w polskim można jeszcze coś naskrobać byle co a tu...pustka w glowie
1 maj 13:17
kot: hehe a od czego tablice
1 maj 13:19
maturaa: no tablice dużo dają ale trzeba umieć je umiejętnie wykorzystać kot przyjdz na 15 min za mnie na mature ugrac chociaż na 30% nic mi wiecej do szczescia nie potrzeba
1 maj 13:21
znowu: maturaa troche wiary w siebie przecież podobno cała Polska powinna zdać, wiec nie będzie tak źle
1 maj 13:28
rearmost: może i zdać xD ale na studia też trzeba sie dostać
1 maj 13:29
kot: hehe maturaa zdasz na 100% nei tacy jak Ty pisza hehe
1 maj 13:31
kot: no wlasnie
1 maj 13:31
maturaa: no w sumie ma nie być kosmiczna jakoś musi być może sie co da odpisać albo co hehee.
1 maj 13:35
rearmost: haha tylko nie odpisuj na angielskim bo jest zmieniona kolejność odp. emotka już słyszałam takie wtopy emotka
1 maj 13:37
1 maj 13:39
maturaa: anglika akurat sie nie boje
oddworld: Jesteście pewni ze nie dadzą nic co napisali obcokrajowcy? to bylaby cenna informacja
1 maj 13:41
maturaa: oddworld myśle że nie. Polska literatura będzie.
1 maj 13:42
1 maj 13:44
oddworld: To stawiam na : Potop , Dziady, Zbrodnia i kara, może Lalka, Przedwiośnie, Wesele, mniej prawdopodobne inny świat itp oraz Pan T. emotka
1 maj 13:46
kot: nei nie bedzie
kot: potop nie
kot: p.tadeusz nie
oddworld: nie mam pojecia co bylo na przestrzeni ostatnich lat jakby zrobic zestawienie sporo by to powiedzialo bo napewno za czesto sie nie powtarzaja
1 maj 13:47
kot: na pewn cos polskiego bedzie
1 maj 13:52
Svanar: ja jednak czuje ze będzie coś z: WESELE, LALKA
1 maj 13:55
kot: hmm mozliwe
1 maj 14:03
kot: ta lalka sie pałęta caly czas
1 maj 14:03
GOŚĆ: kot po co bylo ci potrzebne moje gg.?;>
1 maj 14:11
kot: dobra nie to nie
1 maj 14:15
eh..: a uczycie się tak fest? bo ja jeszcze podchodzę na luzie DD
1 maj 14:17
kot: co Ty czego tu sie uczyc wzorki beda z matmyxD z polaka streszczenia z angla dzien wczesniej sobie wyrazenia z listu powtorze i tyle
1 maj 14:18
eh..: to podobne założenia jak mo je jedynie się angola boje/
1 maj 14:24
1 maj 14:32
Svanar: zdac polski = zdac mature
1 maj 14:47
kot: hehe no
1 maj 14:52
cabnha: znać mate=zdać maturke, polski to pikuś
1 maj 14:53
Svanar: matma podstawowa to bajka.... polski nie
1 maj 14:54
kot: svanar wez zerknij na zadanka moje
1 maj 14:57
jakub: też bym obstawiał Lalkę i Ludzi bezdomnych, kto wie, może coś z literatury łagrowej, Opowiadania Borowskiego, Inny Świat ]
1 maj 15:22
rearmost: ja tam sie martwie bardziej o rozszerzona matme, myslicie że podwyższą poziom w tym roku?
1 maj 15:28
maxiol77: wątpie. poziom co roku 3ma sie taki sam. radze sie uczyc poprostu.
1 maj 15:36
kot: watpie teraz sa tablice to pewnie trudniejsza a poza tym nie trzeba jej zdac
1 maj 16:15
rearmost: no ale wiesz w tych tasblicach nic nie ma..
1 maj 18:02
kkk: chłopi i pan tadeusz co wy na to
1 maj 18:23
kot: rearmost niehehe to nei umiesz czytac
1 maj 19:01
Nazcain: jak to w tablicach nic nie ma? tam sa odpowiedzi do calej matury. wystarczy tylko wybrac odpowieni wzor, podstawic, obliczyc i mamy 100%. Co prawda mowi sie, ze w tym roku matury majac byc trudniejsze, ale tak obcięli program, ze trudno bedzie nie zdac. Co do polskiego to stawiam na cos z lit. wspolczesniej i + jakies wiersze.
1 maj 19:39
rearmost: dobra , jeśli chodzi o podstawe to sa wystarczające ale na rozszerzenie, nie masz wszystkich twierdzeń itp. emotka
1 maj 19:48
Nazcain: A wyobrażasz sobie pracującego poloniste ze słownikiem w ręku? Albo lekarza z podręcznikiem do biologi? Jak zdajesz rozszerzenie to musisz wiedzieć wszystko, a najlepiej jeszcze więcej żeby nie zbłaźnić się wynikiem w granicach 40%.
1 maj 19:57
rearmost: wiem ale jednak przydało by sie więcej wzorów emotka
1 maj 19:58
Nazcain: ta, np wzory Vieta, nie? :f
1 maj 20:00
rearmost: ej no bez przesady xD w ogole chyba te wzory które znajduja sie na karcie znamy na pamięc.
1 maj 20:01
brock: Nazcain, piszesz krytycznie jak był byś nazis...nie skoncze emotka
1 maj 20:13
Nazcain: Brock, znajdz podobna strone z tematyka języka polskiego i powtórz sobie czym jest składnia. Znaczenie slowa nazista tez sobie powtórz.
1 maj 20:17
Pawel: Co mysliscie o poziomu matmy w tym roku? jaka będzie? Każdy prawie gada ze poziom pójdzie w górę? Ale jak był probny egzanim z matmy w listopadzie ubiegłego roku to był b.prosty, wiec chyba nie mogą dać az takiej trudnej rozszerzonej, zeby była kolosalna róznica poziomowa? co mysliscie?
1 maj 20:31
olaaa: hm.. ogolna panika na forum jestescie pewni ze z angola bedzie list formalny czy jest ktos kto zdaje mature z geografi?
1 maj 20:32
xyz: olaaa, a powiedz mi co jeszcze mogą dać prócz listu formalnego lub rozprawki na dłuższa wypowiedź na rozszerzony? bo zdałam sobie sprawę, że niczego innego nie ćwiczyłam
1 maj 20:37
Pawel: a co za róznica jaki list będzie, są dwa do wyboru i tak w tematyka nikt nie trafi, wiec nie ma co gdybać
1 maj 20:37
kicia: ma być wojenna literatura łomy
1 maj 20:40
Nazcain: Podstawa byla prosta, bo to w koncu podstawa. Do tego obniżono poziom, aby ludzi z IQ oscylującym wokół 60 też mogli ją zdac. Co najlepsze były osoby, którym udało się jej nie zdacemotka Nie ma sensu rozmawiac o roznicy poziomow miedzy podstawa, a rozszerzeniem, bo to jak rozmawiać o roznicy miedzy oceanem spokojnym, a kałużą przed blokiem. Różnica jest już zdecydowana między kims kto zdał rozszerzenie na 60%, a tym kto zdał je na 80%.
1 maj 20:41
olaaa: dla mnie akurat jest roznica, bo angielski nie jest moja mocna stroną
1 maj 20:43
oddworld: angielski jak dla mnie jest łatwy oprócz słuchania − beznadziejny boombox z podbiciem częstotliwości w okolicach 150−400hz który buczy zamiast odtwarzać i do tego szybka mowa z akcentem....
1 maj 20:47
Pawel: Ale chodzi mi o to ze w poprzednich latach podstawa była trudniejsza niż obecna podstawa jaka ma być. I chodzi mi o to, czy CKE chce zwiekszyc poziom matury z matmy rozszerzonej w tym roku (np, według tej z poprzedniego roku) i wtedy powstanie koloosalna roznica miedzy pods a rozsrz, kt.órej w poprzednich latach az takiej nie było
1 maj 20:48
Nazcain: Była trudniejsza, bo nie było zadań zamknietych, które mozna rozkminic w 10 min w pamięci. Do tego obcieli program. Co więcej tych zamkniętych wystarczy zrobić 15, żeby zdać. Abstrahując od tego, ze te zamkniete sa na poziomie gimnazjum. Poziom obniżyli, bo zdać musza go wszyscy(jakkolwiek by intencji ministerstwa nie interpretowac taka jest prawda). Natomiast rozszerzona matma ma juz cos znaczyc. Roznica w poprzednich latach tez byla spora. Teraz sie jeszcze zwiekszy(a przynajmniej takie sa prognozy), bo obcieli program. Przypominam Ci, ze matura ubiegłoroczna byla jedna najprostsza jaka spłodzili specjaliści.
1 maj 21:03
Pawel: Szczerze mówiąc źle, że obcieli program, niby jest mniej rzeczy, ale pewnie będa się czepiać szczegołów (mówie tu o rozsz) . Obcieli naprawdę proste rzeczy, jak granice ciągów, zamiana ułamka dziesiętnego okresowego na zwykły przez zapisanie go jako nieskończony ciąg geometryczny i pare innych. Jest to łatwe i za takie proste umiejętjnosci mozna by było sobie nabic puinktów. No i usuneli pochodne, tez nie trudna sprawa, którą ja bynajmniej miałem w LO. Co do matury ubiegrocznej, to jak dla mnie łatwiejsza wyadje się ta z 2008r. No cóż zobaczymy we wtorek jak to będzie
1 maj 21:10
Anka xD: Mój nauczyciel był na komisji, która wytypowała dwie lektury xD Inny Świat i Ludzie Bezdomni emotka
1 maj 21:11
Pawel: * w sródę znaczy się emotka
1 maj 21:11
Nazcain: Nie sadze by jakos specjalnie sie czepiali. Mysle ze dadza taki arkusz nad ktorym zwyczajnie trzeba będzie pochylić kark. W koncu jest 3h zabawy, a zawsze sa jakies zadania, ktore mozna roztrzaskać w 5 minut. Poczekamy do srody to sie dowiemy.
1 maj 21:24
lol: czyto pewna informacja Anka ?
1 maj 22:56
Keisim: Wątpię, bo przeważnie jest zestawienie lektura + wiersz (mówię o podstawie) albo ewentualnie dwa wiersze... ludzie jesteście zabawni xP Wierzycie we wszystko co Wam napiszą...
1 maj 23:04
soulee: Ankaxd, co to za komisja Cholera, mam totalnie niehumanistyczny łeb, nienawidzę polaka!
2 maj 00:06
Nazcain: Komisja do spraw nie zwyczajnych. ;f Jeśli napisze, że moj ojciec układał zadania na j.polski i wiem, że będzie Zbrodnia i kara oraz wiersze Morsztyna to też w to uwierzysz?
2 maj 01:26
soulee: Nie. Inny świat jest bardziej wiarygodny
2 maj 01:49
kot: a tam pierdzielicie nei bedzie innego siwata pewnie
2 maj 07:19
pies: Jeśli napisze że moja babcia układała zadania i wiem, że będzie wiersz oraz wiersz to też w to uwierzysz?
2 maj 09:25
kot: dobra ja wiem co bedziexD to jest do przewidzenia
2 maj 09:39
pies: To oświeć nas emotka
2 maj 09:54
tygrys :) : ja stawiam na ludzi bezdomnych lub wesele , tego jeszcze chyba nie było
2 maj 10:19
kot: hehe
2 maj 10:26
słoń: Większość stawia na ludzi bezdomnych. Więc to chyba będzie jedyne streszczenie jakie przeczytam emotka
2 maj 10:26
tygrys :) : no kocie xD prosze, podaj swoje propozycje emotka
2 maj 10:33
walićnazwe: 100pro będzie coś z literatury wojny i okupacji.
2 maj 10:47
walićżycie: Możliwe, bo 70letnia rocznica katynia itd, pewnie chcą się obracać w tych klimatach.
2 maj 10:50
tygrys :) : a to niby dlaczego ? myśle że nie dadzą tak łatwych tematów
2 maj 10:50
tygrys :) : w zeszłym roku był rok Słowackiego i nic nie było. Także myślę że nie należy się tym sugerować.
2 maj 10:51
Przeciek: Będzie opowieść wigilijna bo w tym roku boże narodzenie!
2 maj 10:54
kot: hahahaha xD waliczycie ma racje w sumie
2 maj 10:56
kot: walicnazwe soryxD
2 maj 10:56
walićżycie: smutno mi.
2 maj 10:58
walićnazwe: takie mam przeczucie. nie musicie tego popierać emotka
2 maj 10:59
Pawel: No ja byłbym zadowolony gdyby byłliLudzie bezdomni, w miare fajna lektura i treść w miare dobrze pamiętam
2 maj 11:18
Kyroman: Siema. Zacząłem przygotowywać się do matury z polskiego. W tym celu postanowiłem sprawdzić, jakie lektury pojawiały się w ostatnich latach, a więc − jakie mogą pojawić się w tym roku. Przejrzałem łącznie 25 arkuszy z ostatnich 10 lat. Rok temu na maturze pojawili się "Chłopi" i "Pan Tadeusz", w tym roku na operonowskiej próbnej był "Kordian", "Lalka" (temat łączony) i "Przedwiośnie". Łącznie w 25 arkuszach pojawiły się następujące lektury: Lalka − IIIIIIII Pan Tadeusz − IIII Chłopi − IIII Przedwiośnie − IIII Dziady cz. III − III Ludzie bezdomni − III Granica − III Kordian − III Makbet − II Potop − II Cierpienia młodego Wertera − I Nie−Boska komedia − I Świętoszek − I Inny świat − I Mistrz i Małgorzata − I Zbrodnia i kara − I Tematy związane z wierszami bądź krótkimi formami − IIIIIIIIII, w tym Oda do Młodości − III, Treny − III, Palinodia − II. "Mistrz i Małgorzata" pojawili się tylko raz w 2001 i nie są już w kanonie lektur. "Zbrodnia i kara" w kanonie lektur jest i ostatnio pojawiła się również w 2001. Z nowszej literatury pojawia się również tylko "Inny świat" i chyba także około 2001. Na "Lalkę" mają w CKE wyraźną zajawkę, ciekawe czy pojawi się ponownie. "Palinodii" nie ma już w kanonie lektur. Nie pojawiły się: "Nad Niemnem", "Wesele", "Quo Vadis" oraz parę innych, może mniej ważnych. Nie pojawiło się nic starożytnego. Obstawiam, że w tym roku rzucą "Zbrodnię i karę" i pewnie jakieś "Dziady". Co myślicie?
2 maj 11:22
Wydi: Ciekawe podsumowanieemotka Czytam dalej opracowania z tego co napisałeś
2 maj 11:26
soulee: Dobra robota Kyroman, moja polonistka "przewiduje", że będzie coś starożytnego (Edyp, Antygona) i Szekspir. Zrób jeszcze zestawienie powtarzalności tych samych tytułów z rzędu (czy w ogóle występowało). Bo niby Pan Tadeusz − IIII i Chłopi − IIII są najczęściej powtarzani ale byli rok temu
2 maj 11:35
kot: no czyli ich orzucamy
2 maj 11:40
kot: pozycja 1 pozycja 4 no i 6 brzmia realistycznie
2 maj 11:40
kot: no i jakis wierszyk pewnie z ktoras z tych powiesci zestawia
2 maj 11:41
soulee: kot: no czyli ich odrzucamy No właśnie... kto wie..
2 maj 11:42
kot:
2 maj 11:44
kot: a widzialas rok z rzedu te same lakturki?
2 maj 11:45
Anka: był na specjalnej komisji w Krakowie, która typowała jaka lektura może być, zbierają się tam nauczyciele o wyższym stażu pracy! Wytypowali Inny Świat, no wiadomo bo "Katyń", łagry rosyjskie itd. wiec powiazania moga być i Ludzi bezdomnych bo tej książki dawno nie było
2 maj 11:50
kot: e tam pierdoly gadaciexD z tym katyniem sie nei wzorujcie
2 maj 11:55
Anka: kot jesli jestes taki madry to podaj lektury ktore beda! ja pisze to co mi nauczyciel powiedzial a pierdow nie pisze
2 maj 11:58
stefek: "która typowała jaka lektura może być "wiec powiazania moga być" może, mogą być to wiesz...
2 maj 12:00
Pawel: Jestem za zeby byli Ludzie bezdomni Juzdym i Joasia Podborska !
2 maj 12:09
Wydi: Weźcie tylko pod uwagę że matura była już napisana pod koniec marca czyli przed tragiczną śmiercią prezydenta dlatego nie spodziewałbym się nic o Katyniuemotka , co najwyżej może Dżuma
2 maj 12:16
stefek: Wydi: nikt pod uwage nie bierze tragedii, tylko sam fakt 70lecia.
2 maj 12:21
kot: hehe dobra i tak Ci co wiedza nei powiedza wiec
2 maj 12:26
Ms.Ginny: Anka po tym co tutaj piszesz można stwierdzić, że jesteś młodocianą mitomanką, a twoja posty są nic nie warte.
2 maj 12:44
motka54: ja bym sie nie obraził jakby był "inny świat" albo "zdąrzyć przed panem Bogiem " a dawno tego nie było wiec wszystko możliwe emotka
2 maj 12:56
tygrys :) : będzie Harry Potter xD
2 maj 13:59
Kakashi: Nie ma co gdybać. Są dwa wyjścia: 1. Jeśli nie zależy Wam na wyniku z polskiego to z zerową znajomością lektur zdacie spokojnie. Wystarczy trochę oleju w głowie. 2. Jeśli zależy Wam na wyniku to pewnie macie (lub będziecie mieli do 4maja) już lektury w małym palcu. W obu punktach rozważanie "jakie lektury mogą się pojawić" jest bezcelowe. Chyba że celem jest tracenie czasu.
2 maj 14:02
kot: hehe hcyba ze .....
2 maj 14:16
kot: xD
2 maj 14:16
ŻalMiWas: ludzie weźcie sie do roboty a nie typujcie co bedzie
2 maj 15:24
Mistrz: Powiedział ten który marnuje czas na komentowanie tego.
2 maj 15:28
ŻalMiWas: Ja już mam wszystkie lektury przeczytane bo nie czekałem na ostatnią chwile! Po co filozofować..!
2 maj 15:30
kot: dajcie znac po wtorku jak poszlo
2 maj 15:32
Pawel: Luzik i tak bez znajomosci lektur mozna mature podst zdać bezproblemowo/
2 maj 15:44
Mistrz: ŻalMiWas: ale zamiast robić coś sensownego to marnujesz tu czas.
2 maj 15:54
MeG: haha Mistrzu ona teraz powtarza matematykę, niestety matematyki nie opanuje się w 2 dni . emotka
2 maj 15:59
Pawel: Podstawę mozna opanowac samą kartą wzorów by zdać emotka
2 maj 16:09
kot: nom by zdac tak
2 maj 16:12
walićnazwe: weźcie mnie pocieszcie bo zdaje bio 10 a jeszcze nie zaczęłam powtarzaćemotka
2 maj 16:16
MeG: może i tak, ale musisz wiedziec do czego wykorzystac dany wzór.. są agenci co z kartą wzorów nie wiedzą co zrobić emotka
kot: bio 10
kot: MeG wiem cos o tym hahah to jest smiesznexD
2 maj 16:17
walićnazwe: biologię 10 maja
kot: ja tez zdaje jeszcze dodatkowy przedmiot i narazie go nie powtarzam bo to dopiero 12 chyba....
MeG: no dla tego mówie, ja np. z fizyki jakbym dostała karte wzorów to moge sie chyba nimi podetrzeć emotka także wiem jak to wygląda jak ktoś nie jest dobry z maty a jest np humanistą
2 maj 16:19
ala: witaj w klubie
2 maj 16:24
ala: ale na fizyce na karcie nie ma duzo rzeczy, przynajmniej z roz
2 maj 16:25
Mistrz: Fizyka kot matematyka prosta wzory dany pies
2 maj 17:13
Ms.Ginny: te 7 wyrazów cos łączy, bo nie kumam?
2 maj 17:22
fack: na ile % napisaliscie maturke z operonu −−polski?
2 maj 17:27
XYZ: powtórzcie wartość bezwzględną, podstawowe zamiany logarytmów (geometrie analityczną)
2 maj 17:40
XTZ: A na rozszerzenie powtórzcie wszystko z rozszerzenia
2 maj 17:43
neji: XTZ: Wybawco!
2 maj 17:48
maxiol77: 48 % z polaka operon a wy?
2 maj 17:54
truskaweczka1055: z polaka stawiam ze bedzie potop
2 maj 18:06
walićnazwe: fajnie by było. jak by był ten potop
2 maj 18:22
:):): moja nauczycielka mowila, że będzie na 100% któreś z tych kochanowki, dziady , mendel gdanski, ludzie bezdomni, przedwiosnie, granica, inny swiat emotka
2 maj 18:22
damorka: oby granica emotka
2 maj 18:39
ciezka: ostatnie 4 jak będą to ok. emotka
2 maj 18:41
Ms.Ginny: Jeszcze 37 godzin do matury. Boje siem ;[
2 maj 19:20
Pawel: inny swiat, ludzie bezdomni i jest dobrze jeje 2 miesiace temu pisałem próbną z polaka z wsipu, temat był o lalce, tam porownanie sklepów, NIE NAPISALEM NIC zo by wiązało się ze znajomosci lektury, po prostu o tych sklepach NIC nie wiedzialem, wszystko z załączonych fragmentów. Nawet nie napisalem jaka to epoka lalka, prace zaczełem beznadziejne bo pomysłu nie miałem. A wynik 59% miałem , wiec dobrze emotka
2 maj 19:21
fack: a co powiecie na Ferdydurke.? ale bedzie "pupa" emotka
2 maj 20:11
fack: ilu jest osob ktore pisza rozsz matme to niech wyliczą jakie jest prawdopodobienstwo wystapienia któreś z najczescie typowanych lektur przynajmniej jakis pozytek z tej matmy bedzie
2 maj 20:17
Gosc: Bedzie "Lokomotywa" Tuwima i Słoń Trąbalski. Tego nie było od 1900r.
2 maj 20:29
Pawel: Ale przeciez nawet jak jakas lektutra była rok temu to nic nie świadczy i może byc i tym roku.
2 maj 20:50
Ms.Ginny: fack, lektury nie sa losowane − sa wybierane z premedytacją. poza tym ilosci lektur w ciaglu lat sie zmienialy. Specjaliści mogli ulozyc dowoly zestaw dwóch tematów, a mają ponad 3tys mozliwosci. Chociaz mozna by zaryzykowac i wykluczyc jakies tytuly, które byly np. rok temu. Raczej mało prawdopodobne, aby dali 2x to samo rok po roku.
2 maj 21:03
kot: zobaczycie ciolki ze ebdzie przedwiosnie ludzie bezdomni zbrodnia i kara i bedziecie zalowac zescie mnie nei posluchalixD
3 maj 08:29
adam1: kot jesteś tego taki pewieny
3 maj 09:22
walićpsy: Obojętnie co będzie zawsze weźmie się to na logikę bez znajomości tekstu.
3 maj 09:24
Ms.Ginny: jutro juz matura , nie wierze
3 maj 11:54
Svanar: a w dup..... bedzie lalka, wesle, potop
3 maj 11:57
Svanar: Ms.Ginny: fack, lektury nie sa losowane − sa wybierane z premedytacją. poza tym ilosci lektur w ciaglu lat sie zmienialy. Specjaliści mogli ulozyc dowoly zestaw dwóch tematów, a mają ponad 3tys mozliwosci. Chociaz mozna by zaryzykowac i wykluczyc jakies tytuly, które byly np. rok temu. Raczej mało prawdopodobne, aby dali 2x to samo rok po roku. Pana Tadeusza też rok temu nie miało byc....
3 maj 11:59
Orzech: MI tylko nie pasuje lalka i dzidy, reszta może być to tak czy siak będę miał chodziarz jeden temat to pisania
3 maj 11:59
Svanar: a ja wlasnie czytam lalke
3 maj 12:00
oddworld: też nie możecie wejść np na 1 link z potopu? już chyba serwerki się przeciąrzają bo dalsze linki mi wkaskuja
3 maj 12:03
Svanar: nie wiem .... ja lalke daje f5 az wejdzie
3 maj 12:04
Orzech: Potop pan Tadeusz i przedwiośnie najbardziej mi odpowiadają po mam je na ustnyemotka
3 maj 12:05
Svanar: ehhh Inny świat, Tango.... a nie takie cos
3 maj 12:05
MeG: ej , przekładamy mature?
3 maj 12:17
syyylka: byle nie było potopu bo to nudne jestemotka
3 maj 12:27
walićpsy: MeG, z polskiego nie ma co i tak sie zda (tylko nie wiem skad i tak mam stresik co do tego). Za to z maty i fizy owszem emotka
3 maj 12:40
Svanar: jaka fizyka ?
3 maj 12:42
Pawel: Damy radę ! emotka Za 24 godzin bedzie juz po wszystkium
3 maj 12:42
Pawel: Fizyka dpiero 20 maja
3 maj 12:43
MeG: oj napiszcie potem jak poszło emotka i który temat wybraliście emotka
3 maj 12:53
Magg: ja tam soe boje najbardziej matmy ...
3 maj 12:56
walićpsy: Fizyka 20 maja, ale i tak przydałoby się więcej dni emotka
3 maj 12:56
Magg: a tak wogole to co roku jest tysiące typowanych tematów i nic ...
3 maj 12:57
Giga: Kurde, nieciekawie będzie jak się nie dostane na studiaemotka
3 maj 13:00
Magg: a jak tam z Wosem podstawowym ?
3 maj 13:00
Svanar: nieciekawie bedzie jak sie nie zda xD
3 maj 13:01
MeG: skończcie narzekać może i to prawda że jest to domena polaków... weźcie sie za czytanie streszczeń rozwiązujcie zadania a zdacie no bez przesady użalacie sie nad sobą
3 maj 13:03
kot: mowie wam co bedzie a wy dalej swoje no ok
3 maj 13:04
Magg: helllooo nikt nie napisze emotka ja mysle ze nasza matura nie bedzie taka trudna ze wzgledu na matematyke tzn łudzę sie tak
3 maj 13:08
Giga: MeG: no właśnie, zdamy. ale czy sie dostaniemy Magg: na pocieszenie powiem Ci że ma być w tym roku bardzo trudna mata rozszerzona. Chyba ze jej nie zdajesz emotka
3 maj 13:10
Magg: mi sie tam uczyc nie chce a streszczen i tak nie warto czytac wszystko sie pomiesza dadza namłatwe czytanko ze zrozumieniem i bedzie git
3 maj 13:10
Magg: giga : nie zdaje jak ja podstawowej nie umiem a co dobiero taka za kogo Ty mnie masz ja licze na cud jesli chodzi o matme podobno ziemia to miejsce cudów emotka
3 maj 13:12
MeG: no ja tez sie obawiam najbardziej maty rozszerzonej emotka ale słuchajcie każdy maturzysta tak ma ludziska uczmy sie! chociaz i tak na nauke jest zapóźno ^^ chyba musze sobie dymka puścic na odstresowanie
3 maj 13:13
wieprz: place od reki za info o zad na mat rozsz!
3 maj 13:14
kot: a za inneL?
3 maj 13:14
wieprz: inne mnie nie obchodza
3 maj 13:15
wieprz: kiedy beda rozwiazania na tej stronie? (mat rozsz oczywiscie)
3 maj 13:16
Magg: palenie szkodzi
3 maj 13:16
Giga: wieprz: wydaje mi się że niestety po maturze
3 maj 13:19
wieprz: hehe
3 maj 13:19
Giga: wieprz: w tym roku jakoś tak wyjątkowo ^^
3 maj 13:20
wieprz: ma ktoś jakieś ciekawe zad z mat rozsz z odpowiedziami?
3 maj 13:20
kot: na roz pewnei kosmos
3 maj 13:21
wieprz: miałem na mśli ilość dni/godzin po maturze :}
kot: z uwagi na to ze tej matury nie trzeba zdacemotka
Giga: wieprz: http://www.zadania.info/d201 8 zestawów na rozszerzenie masz.
3 maj 13:24
soulee: klp.pl są mocno przeciążone, ludzie wzieli się do "nauki" hehe xd
3 maj 13:24
Magg: macie zamiar sie uczyć jescze dziś
3 maj 13:25
wieprz: dzięki Giga
3 maj 13:26
kot: no a jak tylko dziesxD
3 maj 13:27
soulee: dziś mam zamiar "przeczytać" jeszcze 5 lektur z polaka
3 maj 13:28
Magg: ja jakos nie potrafie sie do tego zabrac
3 maj 13:28
kot: Ty jak roziwazac to 1 zad z zestawu roz 2010 co jestI log5xI+Ilog5yI=1
3 maj 13:32
wieprz: własnie
kot: wyszlo mi taki uklad xy=5 −x/y=5
wieprz: zwierzetom dzis nie idzie nauka
3 maj 13:33
kot: y2=−1?czyli co x nalezy do R i x nalezy do r
kot: no niexD
wieprz: haha pojutrze matura z mat a forma widze mnie opuscila
3 maj 13:34
kot: no mnie tez
3 maj 13:35
wieprz: wiem ! narysowac to trzeba!
wieprz: chyba
adam1: forma wróci w srode o 9 emotka
3 maj 13:37
wieprz: dobra, mam to w d! ide spac jak na maturzyste przystalo ;> powodzenia i do zobaczenia po maturze w srode
3 maj 13:38
Magg: a co obstawiacie na glówną tematyke z WOsu
3 maj 13:38
kot: lol kogo wos obchodzi proscizna...
3 maj 13:41
świńskiryj: Magg: obstawiam że będzie taka sama lub inna niż rok temu
3 maj 13:41
truskaweczka1055: wszyscy sie tak stresujecia matura jak jamasakra normalnie
3 maj 13:44
kot: ja narzie luzik
3 maj 13:45
świńskiryj: truskaweczka: no raczej, (w moim przypadku) od tego zależy przyszłość
3 maj 13:45
ewcia: rysunek Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |BC| = 30, |AC| = 40 , |AB| = 50. Punkt W jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt. Okrąg wpisany w trójkąt jest styczny do boku AB w punkcie M. Oblicz długość odcinka CM/.
3 maj 13:46
truskaweczka1055: z matma powinnam sobie dac rade jak nie dowala funkcji bo tego ni w zab od podstawowki
3 maj 13:46
Magg: ja tam sie wole wszystkim kocie przejmowac miał
3 maj 13:50
świńskiryj: ewcia: okrąg jest styczny do boku AB w punkcie M, a nie do CA
3 maj 13:50
truskaweczka1055: a ciekawe czy na angielskim bedzie list formalny czy nieformalny..jak myslicie
3 maj 13:54
Magg: najprawdopodobniej formlany rok temu byl nieformlany ale moze zrobia wyjątk kto wie
3 maj 13:56
Magg: ale moze dadzą nieformlany zeby nam troche ulżyc przez ta matme coo
3 maj 13:58
świńskiryj: Na rozszerzeniu wybierajcie rozprawkę − najprostsze
3 maj 13:58
truskaweczka1055: ja tam angielskiego sie boje najbardziej..nieformalny jakos napisze ale formalny to juz bedzie problem.
3 maj 14:00
Magg: ludzie bedzie dobrze ! ja wogole matmy nie umiem powaznie no nic .... nie urodzilam sie z tymi zdolnościami ale wierze wy nie?
3 maj 14:01
truskaweczka1055: w swoj angielski jakos naprawde nie wierze
3 maj 14:03
Magg: truskaweczko a ja w matematyke poradzisz sobie mowie ci natomiast ze mna bedzie duzo gozej bo ja ni hu hu z matmy nawet nie wiem ile jest 2 plus dwa
3 maj 14:06
truskaweczka1055: Magg akurat w twoje dwa plus dwa wierzeemotka na paluszkach jakos sobie poradzisz
3 maj 14:08
Magg: nie wiem kim jestes ale bede trzymała kciuki za Twoj angol moj tez nie jest najlepszy ale chodzilam na korki i wierze ze zdam emotka bez tego byloby krucho a z matmy tez na korki chodzilam i co nic ....
3 maj 14:11
Magg: nie wiem kim jestes ale bede trzymała kciuki za Twoj angol moj tez nie jest najlepszy ale chodzilam na korki i wierze ze zdam emotka bez tego byloby krucho a z matmy tez na korki chodzilam i co nic ....
3 maj 14:13
oddworld: chyba żartujecie z tym angielskim ja bez nauki zawsze mam kolo 80% dzięki słuchaniu muzyki i oglądaniu filmów z napisami emotka
3 maj 14:14
Magg: oddworld ja troche dzieki temu tez ale nie kazdy musi tak miec kazdy ma swoje obawy i wcale sie nie dziwe trudkaweczce
3 maj 14:17
Magg: oddworld ja troche dzieki temu tez ale nie kazdy musi tak miec kazdy ma swoje obawy i wcale sie nie dziwe trudkaweczce
3 maj 14:17
truskaweczka1055: oddworld to ty ale ja nie jestem toba i nie mam taletu do angielskiego
3 maj 14:18
świńskiryj: oddworld: od dzisiaj jesteśmy Twoimi fanami!
MeG: ma ktoś link do wysłuchania streszczenia potopu?
oddworld: dla mnie matma wydaje się przepaścią bez dna, każdy ma inne zdolności emotka jak zdam matme to będzie to dla mnie wielkie szczęście
3 maj 14:20
truskaweczka1055: a ja jak zdam angielski to bedzie istny cud
3 maj 14:21
Magg: popieram truskaweczke emotka a co do potopu moja polonista zapomniala go przerobc z nami ahaha i jestesmy zieloni
3 maj 14:23
truskaweczka1055: Magg nie martw sie ja z potopu nic nie pamietam i nie chce mi sie go nawet powtorzyc bo zbyt nudne jest
3 maj 14:24
MeG: uu a wiecie ze jestesmy ostatnim rocznikiem który ma potop xD nie chce kochani prorokowac xD chociaz mam nadzieje ze nie bd tacy złośliwi
3 maj 14:24
iza: a tak w ogóle to uczyliście się coś z polskiego
3 maj 14:25
damorka: edukacja trwa w chwili obecnej emotka
3 maj 14:26
truskaweczka1055: Meg ja tez mam wlasnie dziwne przeczucie ze dowala potop
3 maj 14:26
Magg: potop jak probowala czytac streszczenie to raanyyy pierwsze zdanie i odlozylam strasznie nuudnyy
3 maj 14:28
świńskiryj: edukacja nie trwała i nie trwa, skupiam się na macie.
3 maj 14:28
iza: mi się wydaje będzie coś z II wojny światowej
3 maj 14:29
MeG: kurcze no powiem wam ze też jest cięzki do przebrnięcia ale czytam, nagłos i jakos idzie xD
3 maj 14:31
Magg: nikt nie wie co bedzie wiec skonczcie ten temat jakie beda lektury i tyle ... co bedzie to bedzie nawet bez znajomosci lektur mozna niezle napisac za odwoplanie soe do calosci utworu w wypracowaniu jest kilka punktow
3 maj 14:32
Magg: nikt nie wie co bedzie wiec skonczcie ten temat jakie beda lektury i tyle ... co bedzie to bedzie nawet bez znajomosci lektur mozna niezle napisac za odwoplanie soe do calosci utworu w wypracowaniu jest kilka punktow
3 maj 14:32
3 maj 14:33
MeG: tak tak, słuchaj teraz masz odwołanie do całości utworu za ktore zbierasz 7 pkt. moja babka z pl jest w komisji i mówi że wprowadzili to od tamtego roku i mimo ze temat był banalny to niewiele osob miało 80 %
3 maj 14:34
Magg: jak takie masz ambicje to trzebalo czytac wszystkie lektury i sie uczyc a nie teraz przezywac
3 maj 14:42
MeG: haha nie ja tylko mówie jak jest, ja sie nie przejmuje polskim a matematyką rozszerzoną. emotka
3 maj 14:43
Magg: tym sie kochana nie przejmuj jak nie zdasz to nic sie nie dzieje emotka
3 maj 14:45
Giga: No właśnie nie przejmuj się, jedynie na studia się nie dostaniesz
3 maj 14:47
MeG: dlatego blondynka pomyślała i zdaje geografie żeby dostać sie na jakieś xD
3 maj 14:48
Magg: no wlasnie zawsze są zaoczne
3 maj 14:48
Giga: Zaoczne to nie studia. Musisz iść na dzienne żeby moc byłą z Tobą!
3 maj 14:50
Giga: A ja pomyslalam i zdaje fize roz. Minuta ciszy.
3 maj 14:51
Magg: wiesz z moja matma to moge sobie pomażyć dobrze ze chociaz w urode mi troche poszło ( podobno ) haha
3 maj 14:52
Ms.Ginny: samjazd wyizc na tfur to sjedzjcje na tym foróm i laguiecie −,−
3 maj 14:57
kot: na angielskim bedzie formalny
3 maj 15:03
Giga: Ms.Ginny: tu nie gadamy o maturze z chińskiego
3 maj 15:04
damorka: ja mam nadzieję, że na rozsz. z ang. będzie do wyboru opowiadanie emotka, bo rozprawka jest zawsze emotka. A ankieta może być na podst. czy to już nie obowiązuje?
3 maj 15:08
kot: hmmm ankieta chyba juz nie
3 maj 15:09
Magg: wlasnie
3 maj 15:09
Giga: Po pierwsze nie wiadomo czy będzie opowiadanie. A jak wiadomo że rozprawka na pewno będzie to warto się nią zająć. Po drugie rozprawka jest łatwiejsza. Może się wydawać że ze swoją wyobraźnią super napiszesz opowiadanie, tylko potem okazuje się że fabuła za bardzo nie jest ważna i że musisz spełnić trochę podpunktów.
3 maj 15:14
kot: ale w sumie pewna nie jestem wogole na ang jest list +jakas krotka forma tak(np.pocztowka,informacja,ze cos nam zaginelo czy cos ,ogloszenia)tak? czy jedno albo drugie
3 maj 15:14
Giga: kot: i jedno i drugie. Nie pisałaś próbnej?
3 maj 15:18
kot: nie
3 maj 15:19
kot: nie mielismy w skzole matury probnej a anga
3 maj 15:19
Giga: Opłaca się przerabiać matury z 08, 07, 06, 05? Czy w to miejsce lepiej próbne aktualne?
3 maj 15:20
Giga: Mam na mysli mate rozszerzona.
kot: raczej nie ma po co i tak bedzie co innego tam nigdy sie nic nie powtarza
3 maj 15:23
nani: matura to bzdura, zwłąszca ta nowa to śmiech na sali, mówię to ja student 5 roku humanistyki.
3 maj 15:24
kot: podstawa tak ale cwaniaczku zobacz sobie roz i sprobuj cos zrobic hm?
3 maj 15:25
Giga: kot: Serio? A ja miałam nadzieje że tylko liczby będą inne
3 maj 15:27
kot: hhehe no patrz
3 maj 15:28
Pawel: Co ma być to będzie, na matme rozszerzoną i tak już za pozno na powtórki. Jeżeli chcecie wiedziec jaka mozna byc lub troche lzejsza wersja tegorocznej matury rozsz z matmy to przejzycie arkusze z zadania.info albo ze zbioru arkuszy Pazdro emotka
3 maj 15:33
Giga: Kurde, chciałabym napisać rozszerzona na nie mniej niż 50%
3 maj 15:33
Giga: Pawel: Pazdro Pazdro Pazdro, mam przed nosem (w wersji papierowej) a kompletnie zapomniałam. Dzięki stary! emotka
3 maj 15:34
kot: juz za pozno teraz odpoczywajmy
3 maj 15:41
kot: 4 miechy wwakacji
3 maj 15:41
Giga: jak przyspieszyć czas?
3 maj 15:43
kot: a po coxD
3 maj 15:44
Giga: Żeby szybko przeżyć katorgę i rozpocząć te 4 miechy wakacji emotka
3 maj 15:46
kot: aaaaaaaa
3 maj 15:50
kot: ja jeszcze musze sie angla nauczyc wiec spokojnie
3 maj 15:51
milenka: na pewno nie będzie Chłopów to wam mogę zagwarantować
3 maj 15:51
kot: ja tez i potopu
3 maj 15:52
kot: milenka a wiesz co bedzie?
3 maj 15:52
milenka: co ma być to będzie
3 maj 15:53
kot: ale chce zobaczyc czy masz te samo info co ja
3 maj 15:53
Giga: ostatni rok potopu, na pewno nie bedzie?
3 maj 15:54
kot: nieemotka
kot: tak nam pwoiedzialy polonistki ze tego na pewno nie bedzie
katastrofa: nic nie umiem, czuje ze zje mnie stres, moze jeszcze zesram sie na egzaminie, porazka jak nie zdam strzele sobie w leb. tylko ze nie mam jeszcze broni...
3 maj 15:55
kot: zdasz zobaczysz spokojnieemotka
milenka: Chłopów nie będzie bo byli rok temu a co do reszty to może być wszystko
Giga: dziady, ludzie bezdomni, przedwiosnie, inny swiat cos z tych 4
3 maj 15:56
kot: aaa myslalam ze cos wiesz
3 maj 15:56
damorka: mam tylko nadzieję, że nie bd Świętoszka, i liryki polskiej z baroku. No i Zbrodni i kary, bo to jedna z niewielu lektur, których nie przeczytałam. Nie wydaje mi się, żeby miała być literatura wojenna..
3 maj 15:57
kot: damorka ojjj myslisz sie chyba
3 maj 16:00
walićnazwe: będzie to co napisała Giga, 100pro
3 maj 16:02
Giga: kot: co myslisz o zestawieniu ktore dalam? dobre typy?
3 maj 16:03
MeG: siabada siabada uhuhu wrzućmy na luz
3 maj 16:04
Giga: MeG: co to bedzie za matura jak przed nią luz i po niej luz. nie doceni się wtedy wakacji emotka
3 maj 16:06
walićnazwe: wiecie co ja to się niepokoję tym, że się jeszcze nie stresuję wszyscy mi mówią, że się tak denerwują, jeść nie mogą, spać nie mogą a ja za kij nie mogę tego odczuć
3 maj 16:06
kot: ja tez sie nei stresujeemotka
3 maj 16:07
kot: Giga 3
3 maj 16:07
kot: na100% zeromski bedzie
3 maj 16:08
walićżycie: walićnazwe: to się ciesz! to znaczy ze z Toba jest wszystko w porządku.
kot: czyli mamy 2 wyjsciaxD
Giga: 3? przedwiosnie? czy oceniasz zestawienie na 3
3 maj 16:09
Giga: głupia ja. Żeromski − Przedwiosnie emotka
3 maj 16:10
kot: hehe tak mi sie zdaje dawno nie bylo i pozatym tak wroble cwierkaja
3 maj 16:15
katastrofa: przedwiośnia nie badzie, inny swiat na 99% ma byc, wszyscy o tym m mówia, i jakies wiersze zeby tylko dobrze napisac to wypracowanie, ale mnie w zoladku skreca
3 maj 16:15
Giga: Nieźle by było jakby same wiersze były
3 maj 16:17
MeG: a to dlaczego niby inny świat?
3 maj 16:18
kot: katastrofa a wlasnie ze bedzie zobaczysz ja mam zawsze dobre przeczucia
3 maj 16:18
walićprzeszłość: Co za problem przeczytac streszczenie tego i tego
3 maj 16:20
3 maj 16:27
katastrofa: Sorry, the file you requested is not available. ;f
3 maj 16:32
Seysi: http://www.zsp-grodzisk.net/nowa/images/do_artykulow/matura2008/matematyka/arkusz_pr.pdf umiałby ktoś rozwiazać pierwsze zadanie? ALbo bynajmniej podac wynik
3 maj 16:36
Lothar: w pierwszym pod pierwiastkiem za pomocą wzorów skróconego mnożenia wyjdzie ci pewna liczba, przy logarytmie liczysz sumę ciągu arytmetycznego, znasz a1, an i r
3 maj 16:38
Lothar: wiedząc że pod pierwiastkiem mogą być tylko liczby ≥0, wiedząc że 5−x > i ≠1 oraz suma ciągu musi być >0
3 maj 16:39
Seysi: no dobrze tylko ze pod pierwiastkiem wychodzi mi ( x2−4)(x−3) i co dalej mam zrobic?
3 maj 16:40
kot: (−2,2)suma(3,5)
3 maj 16:41
kot: rozpisac dalej
3 maj 16:41
Seysi: no dobrze ale te wartości nadal są pod pierwiastkiem czyli spotegowac?
3 maj 16:42
wieprz: wyspany maturzysta wraca do nauki :} dawac panowie, czedgo nie wiecie?
3 maj 16:43
Artur: zauważ że masz policzyć tylko dziedzinę
3 maj 16:43
kot: a no i ten ciag jeszcze trzeba zalatwic czyli oblicz sobie q i podstaw do sumy i oblicz
3 maj 16:46
kot: i ta suma ma byc wiksza od 0
kot: tak mi sie zdaje
Seysi: to wiem , chodzi mi o pierwiastek , jaka zaćma.. aż mi wstyd
3 maj 16:47
wieprz: tak, masz racje
wieprz: to pod pierw ma byc>=0
wieprz: seysi, ja tez sie przed matura stresuje
wieprz: a 6 zad te za 3 pkt jak zrobic?
3 maj 16:49
Seysi: dzieki juz wszystko wiem emotka sorki za kłopot z takim prostym zadaniem teraz mnie oświeciło
3 maj 16:50
kot: to wez podaj roziwaznie
3 maj 16:51
Seysi: ale to chyba mam wyliczyc r to nie jest geometryczny
3 maj 16:52
kot: ja bym powiedziala ze nigy bo nigdy wysokosci nie beda najdluzszym bokiem jak podzielisz ten trojkat wysokosciami
3 maj 16:53
kot: nie q
wieprz: jezeli mowicie ciagle o tym samym to r=x−2
wieprz: kocie, mi sie wydaje ze tak wlasnie bedzie!
3 maj 16:54
Seysi: no widzisz kot mam racje
Giga: z maty najbardziej obawiam sie dowodow
kot: albo bym jakies przypadki sobei zorbilaxD
kot: nei mam 5 z matmy wiec sie nie wzorujciexD
3 maj 16:55
wieprz: beda 2 dowody, w tym jeden z geometrii
3 maj 16:57
kot: skad wiesz
3 maj 16:57
wieprz: nauczycielka po powrocie z konferencji nam powiedziala myslalem ze ogolnodostepne info
3 maj 16:58
Giga: co jeszcze mówiła? No to 20% z głowy już mam emotka
3 maj 16:58
kot: w sumie zadna pomoc tego tyle jest ze szok
3 maj 16:59
wieprz: heh, mowila tez ze ludzie ktorzy ulkadaja te zadania nie beda wymyslac skomplikowanych zadan (chodzilo jej o wyniki typu 65/23
3 maj 16:59
kot: no ja tam samo
3 maj 17:00
Giga: czyli jak bedzie glupi wynik to znaczy ze cos spieprzylismy emotka
wieprz: dokladnie :}
kot: no to cenne info
kot: kurde moj temacik sie cieszy popularnoscia 399
3 maj 17:01
chachrek: Wczoraj tu widzłąem 151 wpisów, prze lols jesteś człowieku., Tyle postów, ładnie jedziesz 401 jestem
3 maj 17:02
Giga: prze kots
3 maj 17:03
Luke: nie wklejajcie tutaj zadan bo to nie ma nic wspolnego z tematem, zalozcie sobie wlasny temat do zadan −,− teraz nie wiem gdzie skonczylem czytac mam dziwne uczucie, ze te matury strasznie trudne bada, nie wiem czemu
3 maj 17:04
Giga: masz dobre przeczucie...
3 maj 17:05
kot: giga a Ty co zadania ukladalas?hehe
3 maj 17:06
MeG:
 1 
wynk w drugim zadaniu wynosi

?
 5 
3 maj 17:06
lula: Z POLSKIEGO POWTÓRZCIE SOBIE DOBRZE PRZEDWIOŚNIE I WESELE
3 maj 17:07
Edek: co roku mają być te najtrudniejsze ze wszystkich, a później okazuje się, że ... podejdźcie do tego rozważnie bez stresu a wujek Edek jest pewien, że wszystko będzie O.K. Życzę wszystkim tegorocznym jak najlepszych wyników emotka
3 maj 17:07
MeG: a po cio ? to moze wiesz jeszcze jaki temat jest ?
3 maj 17:08
lula: ANGIELSKI OCZYWIŚCIE LIST FORMALNY i osobiście coś czuję że bedzie podanie o prace
3 maj 17:09
kot: lula czemu
Giga: Dziękujemy Edkowi za słowa otuchy! kot: lepiej założyć najgorsze, bo jedyna zmiana jaka może nastąpić będzie na plus
lula: nie nie wiem...
kot: lula sprawdzone info?
3 maj 17:10
wieprz: ja podchodze z zalozenia ze nie zdam (choc nie da sie oblac rozsz mat)
lula: Bo takie mam prtzeczucie że to bedzie moja intuicja to mowi
chachrek: W między czasie uczenia się do matury, pomoże mi ktoś, trzeba jedynie sprawdzić mi to zadanie, bo mam rozwiązane, ale błędnie. Podaję linka: https://matematykaszkolna.pl/forum/50866.html Mogę się za Was jedynie pomodlić i trzymać kciuki, bo ja wszak test gimnazjalny pisałem, głupi z majcy jak but
3 maj 17:11
lula: jeszcze moze byc cos z pana tadeusza bo prawie co roku jest hehe
3 maj 17:11
MeG: haloemotka wyszło wam tak > robił ktoś to
3 maj 17:12
lula: No a co do matmy to podobno nie bedzie trudna, taka z życia wzięta
3 maj 17:13
Giga: Ile musicie miec % żeby się dostać na studia? Ja coś koło 50% z maty + 50% z fizy.
Giga: na rozszerzeniu*
3 maj 17:14
wieprz: 60%z rozsz mat lub 100% z podstawy gdzie idziecie?
wieprz: choc szczerze wolalbym ok 86% z rozsz
lula: A jak tam z Polskim ustnym jesteście? Umiecie już prace?
3 maj 17:15
kot: lula Ty cos wieszxD
kot: nie umiemyxD
Mustafa: wieprz, jak to matmy roz nie mozna oblac − chyba bardzo latwa ja oblac ja musze miec min 80% z roz mat
Mustafa: ja jeszcze nawet nie napisalem na ustny pracy
3 maj 17:16
wieprz: od tego roku mat rozsz jest dodatkowa i mozesz miec 0%
3 maj 17:16
wieprz: co do polaka ja tez jeszcze nie umiem
3 maj 17:17
lula: hehe na lajcie bez pisania pracy pojdziesz powiesz i już a jaki temat masz?
Giga: Mustafowi chodzilo o to ze mozesz oblac mature z matyR, a nie całą maturę
lula: Nie Kot ja nic nie wiem sama siedze dzis i sie stresuje jak cholera
3 maj 17:18
wieprz: jak wszyscy
3 maj 17:18
Mustafa: czyli co, jak osiagne 0% to tez bede mial mature? choc w sumie co to za matura z takim wyniekiem, wstyd ;f
3 maj 17:19
lula: wie ktos moze jakie przykladowe pytania zadaja? czy to do tematu, czy do literatury przedmiotu?
Pawel: Ja celuje z matmy pods 90−100%, z rozsz conajmniej 70% Z fizy podst conajmniej 65% Co do matmy to sporo mi byjajmniej dały arkusze Pazdro, których zrobiłem 9 i pare arkuszy z zadania.info. teraz juz inaczej na zadanie patrze, niż kiedyś he emotka
Svanar: na dodatkowe przedmioty nawet nie musisz przyjsc .... jak zdasz te 3 obowiazkowe to mature tak czy tak masz
kot: bedziesz mial jak bedziesz mial 0 z roz
3 maj 17:20
Giga: 0% bys mial gdybys bal się o zdanie podstaw. w innym wypadku to niemozliwe
Svanar: pawel, wysokie wymagania
Mustafa: takiego tematu jak ja na bank nie macie − Od Juliusza Verne do Stanisława Lema − analizując wybrane utwory przedstaw ewolucję powieści science−fiction. ^^ kozak jestem
3 maj 17:21
kot: pawel zejdz na ziemie hahaxD
kot: zartujeemotka
chachrek: Sprawdzi mi ktos to zadanko? Proszę Was, bo mam to na ocenę . A dobrze muszę mieć . http://zadane.pl/zadanie/985918
3 maj 17:22
Mustafa: wbrew pozorom z podstawy tez mozna nie zdac u mnie z probnej tej z listopada prawie 1/3 klasy nie zdala, czyli 10 osob
3 maj 17:23
Pawel: hehe, nie no to takie realna jak dla mnie wyniki do uzyskania, biroąc pod uwagę wyniki jakie miałem z próbnych A na studia celuje na PW albo UW, wiec matme i fize musze dobrze zdać emotka
lula: uuuu na prawde kozak haha
Giga: Fajną masz klase emotka U mnie tylko 1 osoba nie zdała. Bez kalkulatora jechala w ogole
lula: Kot a ty jaki temat masz?
3 maj 17:24
kornel: ja 3 dni z rzędu piję i nie przejmuje się maturą
3 maj 17:24
Giga: Zabawny jest jeden temat na ustną − o drzewach.
3 maj 17:25
kot: ja mam o reklamie
3 maj 17:25
lula: ma ktos moze wine i kare
3 maj 17:26
lula: jakie moga byc pytania co do tego tematu?
Maturzystka: Też mam ten temat
3 maj 17:27
Mustafa: powiedz kotku, co mam wśrodku
Maturzystka: haha czekolade
Maturzystka: nie Toffi
3 maj 17:28
Mustafa: toskafke
3 maj 17:28
lula: wiesz moze jakie pytania moga byc?
3 maj 17:29
Maturzystka: haha trafiony
kot: aaaaaaaaaaa ja mam w srodku wodkexd
kornel: co mam zrobic żeby rozwalic maturkę z anglika
3 maj 17:30
Pawel: Matura to BZDURA Kto sie zgadza?
damorka: moglibyście tak na szybko rozwiązać? Bo kolega mi wbił klina. Zadanie proste, jednak odp. podana nie pokrywa się z moją. Bardzo proszę. −x2 − 2x +15 ≥ 0
Maturzystka: nie mam pojecia, tez mam ten problem,
Pawel: kup dynamit ;>
chachrek: TCHOSKAFFKE :
3 maj 17:31
Mustafa: zna ktos jakas dobra komedia, zeby sie rozluznic troche
Maturzystka: a te zadanko to na delte liczysz
Pawel: Podziemne wejscie na strych
kornel: kurde ludziska czego wy się nie uczycie tylko siedzicie na tym forum
3 maj 17:32
Rumpfy: napilby sie piwa...
3 maj 17:33
kot: a Ty czemu siedzisz hm? my juz wszystko umiemy nie chlopaki
kot: i dziewczyny oczywiscieemotka
Pawel: Powiem Ci tak, ze teraz nauka to Ci za wiele nie da, lepiej sie zrelaksowac, zeby jutro mózg mógł wpełni pracować.
kot: Pawel zlota mysl
Jack: rysunek
damorka: no wiem mam pierwiastki : 3 i −5 chodzi o to w jaki sposób narysować parabolę. Mój wynik to x∊ <−5,3> wynik z książki : x∊ (−∞,−5> u <3, +∞)
3 maj 17:34
Maturzystka: Haha bob budowniczy zawsze da rade
3 maj 17:34
kot: Jacek oooooooooooooooo jak picasso
3 maj 17:35
kornel: a jaki dobre sposoby maci na odstresowanie się
3 maj 17:37
damorka: Jack czyżby to była podobizna Wieprza ?
3 maj 17:37
Maturzystka: damorka pomnozylas te rownanie przez −1 tak?
3 maj 17:38
damorka: pomożecie z zadaniem?
Jack: rysunekTe krzyże to plusy. funkcja ma byc wieksza od zera. a wiec x nalezy od −5 do 3. w odpowiedziach masz blad
damorka: tak... raz robiłam, że pomnożyłam, raz że nie: wynik ten sam (−x2−2x+15≥0 i x2 +2x −15≤0 )
3 maj 17:39
Maturzystka: Jack oj chyba źle mowisz.. Mi wyszło tak jak w odp
3 maj 17:40
Pawel: Matura to Bzdura, nawet kot i maturzystka to ci powie. By zdać nie trzeba być lada wieszczem, wystarczy temat przeczytać i odrobinę się powysilać. Polak przejdzie raz dwa, za 24 godziny będziesz się z tego śmiać, będzie Judym i Soplica, o Miciewiczu będziesz pisać. Więc mój drogi przyjacielu, nie mart się za wielu, wykorzystaj ten czas, by zrelaksować się na czas Rano wstaniesz, w galowy strój się ubierzesz i tą całą maturę raz dwa wyj**biesz ! emotka
kornel: znacie może toudiego?
Jack: maturzystka, to gdzie nasze myśli się rozchodzą?
3 maj 17:41
damorka: ja znam tylko Gumisie... ale mi nie chcą dać soku z gumijagód...
Maturzystka: no ok to zrob ze pomnożyłas i wyszło x=−5 i x=3 a jest dodatnie wiec parabola do góry
kornel: dobre
ajajaj: mi tez wyszło tak jak Jack'owi
3 maj 17:42
kornel: jak chcesz to ja ci mogę dac soku ale nie z gumijagód
damorka: zrobisz zadanie krok po kroku? bo nie wiem czy tak się dogadamy emotka
Maturzystka: Nie mam pojęcia Jack
chachrek: 500
damorka: kornel a z czego? ja nie piję substancji podejrzanego pochodzenia emotka
3 maj 17:43
kot: "nawet kot i maturzystka to ci powie."−dobre
kornel: Damorka idziesz na taki układ
kornel: to już musisz się sama domyśleć z czego
3 maj 17:45
damorka: a to nie "kcę"
Jack: Maturzystka: na bank mam dobrze. Jeśli pomnożysz przez −1 to owszem, ramiona paraboli będą szły w górę, ale teraz będzie się liczyć to co jest na dole (bo obracamy znak), więc dalej będzie od −3 do 5
damorka: to jak będzie Maturzystko ? bo mnie to naprawdę nurtuje
3 maj 17:46
Jack: damorka: wynik w książce jest stu procentowo błędny.
3 maj 17:47
ajajaj: no właśnie emotka
3 maj 17:48
Mustafa: coraz dłużej wczytuj mi sie ta strona...
damorka: Jack, zaciekawiło mnie jak to zadanie rozwiązała Maturzystka. Albo my się czegoś nauczymy, albo ona emotka
Maturzystka: Przepraszam bardzo tak tak Jack masz racje hehe
3 maj 17:49
Jack: spoko emotka
3 maj 17:50
damorka: no i git majonez emotka
3 maj 17:50
kornel: mam pytanie kto ogląda kapitana bombę?
3 maj 17:51
Maturzystka: Oj dobra kazdemu sie zdarza popełnić błąd, nawet MaturzystceD
damorka: (że tak literackim językiem powiem) ZACZYNAM się bać tego polskiego....
Maturzystka: Kurcze ja tez coraz bardziej...
3 maj 17:53
kornel: ja myśląc o maturze z polaka przechodzę mutację moszny
3 maj 17:54
kot: o lol
3 maj 17:55
damorka: kornel ty to masz fantazje
3 maj 17:57
Maturzystka: no a najbardziej to ustnych sie boje... Po co one wogole sa? dodatkowy stres
Pawel: haha
Pawel: tam ustne to pikus, powiesz to co masz powiedziec i zdane na bank i tak zreszta wybiki z ustnych nie są brane pod uwage
3 maj 17:58
kot: dobra ja lece narzie wszytskim spokojnej nocyemotka
3 maj 17:59
Maturzystka: własnie o to chodzi ze nie sa brane i po co one? Na angolu to nie tak łatwo cos powiedziec
3 maj 17:59
Maturzystka: No pa Kociaczku
3 maj 18:00
Mustafa: szkoda, ze na ustnych nie bylo zadnych tematow ktore mozna bylo powiazac z demotywatorami ale bym zrobil prezentacje bylo by 30/20
3 maj 18:00
Maturzystka: haha napewno
3 maj 18:02
kot: napiszcie jutro czy pisaliscie na temat przedwiosnia
3 maj 18:02
Svanar: nie nie, na temat wesela piszemy
3 maj 18:03
kot: ok..ok
3 maj 18:04
Svanar: a w ostatecznosci z lalki XD
3 maj 18:04
Maturzystka: a zobaczycie pierwszy temat bedzie z przedwiosna drugi z wesela haha
3 maj 18:05
Pawel: ja tam napisze o bezdomnych
Maturzystka: ale wtedy to ja bym sie smiała
Svanar: oj dobrze by było .... wesele proste jest emotka
3 maj 18:06
damorka: a ja o Granicy lub Ferdydurke emotka
Jack: Czy to ważne? I tak bez odwołania się do lektury spokojnie możemy zdać.
chachrek: Jak nic Pan Tadek bedzie
kot: w;asne trudne maturzysta a skad Ty taka pewna
kot: pan tadeusz nie bo byl w tamtym rokuemotka
Svanar: ale pasuje chociaz troche tej lektury kojarzyć .....
Rumpfy: Pan tadek byl na ostaniej maturze! daje sobie reke uciac, ze go teraz nie bedzie
3 maj 18:07
kornel: jutro będzie albo przedwiośnie albo granica.... mówię wam
3 maj 18:08
Rumpfy: sadzac po ostanich wydarzeniach stawiam na pozegnanie z maria i opowiesci obozowe czy jakos tak Grudzinskiego. Lub iliada, antygona i odprawa poslow greckich.
Maturzystka: Hehe tak Paweł napisze ze wybrał temat 3 i posłuży sie własną wiedzą a nie fragmentami:
Svanar: taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa super by bylo
3 maj 18:09
kot: no sie wie ahhahxD Pawel to jest odregna kategoria
3 maj 18:09
kot: bedize przedwiosnie i hmmm moze i te wesele cholera kto wiexD
3 maj 18:10
Svanar: zeby nie bylo przedwiosnia.... mimo ze znam lekture to i tak jest chu******
3 maj 18:11
Mustafa: a czujecie taki temat : czy wybor uczelni i kierunku studiów jest dla maturzystow trudną decyzją? UWZGLĘDNIJ CECHY LICEALISTÓW. i poezej Morsztyna ]
kot: to lepiej przeczytaj streszczenie
Svanar: po prostu to jest glupia lektura i tyle tresc znam tak ~70−80%
3 maj 18:12
Maturzystka: hehe Mustafa a słyszałes jaki był temat na gimnazjalnym egzaminie?
3 maj 18:13
kornel: kto się ustawia ze mną na browar po maturach?
3 maj 18:13
Maturzystka: Ja Kornel ja chce
3 maj 18:14
Mustafa: kornel a skad jestes? mozna by isc po maturze podstawoj na piwo, i tak trzeba bedzie czekac 2h maturzystka, tja
3 maj 18:14
Jack: Jakaś szansa tam jest że mieszkamy w tym samym mieście emotka
3 maj 18:15
kornel: no ja mieszkam w województwie lubelskim?
3 maj 18:17
Maturzystka: Tak Jack obliczby prawdobodobienstwo ze mieszkamy w tym samym miescie hehe
3 maj 18:18
Pawel: Co robiciie po maturze? Bo ja ide na piwo haha
3 maj 18:18
Jack: super jesteś, też czytamy demoty
3 maj 18:21
Maturzystka: My też Pawełku
kornel: a ty MATURZYSTKA skąd jesteś?
Mustafa: ide w cs pocisnac jeszcze
damorka: Po jutrzejszej maturze, czy między matmami?
3 maj 18:23
Jack: to ja ide pocisnąć w Pazdro
3 maj 18:23
Jack: Pomiędzy matami mhm. Przed rozszerzoną idziemy na wóde!
3 maj 18:24
Svanar: to powodzenia jutro
3 maj 18:25
Maturzystka: oj Daleko od Cibie Kornelemotka
3 maj 18:25
Pawel: No dobra sprawa, po podstawowej matmie mamy niby 2 godziny do rozsz, wiec na wódę czas w sam raz Od razu inne myslenie się włączy
3 maj 18:26
Svanar: ale jutro matme bedziemy cisnac
3 maj 18:27
kot: Dobra kazdy neich wpisze jedna lekture na ktora stawia zrobimy zestawienie
Svanar: 3 lata zrobimy w 5h przed matura
kot: a jutro sie okaze kto mial dobnra intuicje
Svanar: WESELE
chachrek: Mustafa: a czujecie taki temat : czy wybor uczelni i kierunku studiów jest dla maturzystow trudną decyzją? UWZGLĘDNIJ CECHY LICEALISTÓW. i poezej Morsztyna ] To jest temat bardziej przetransformowany taki jak na egzaminie gimnzjalnym, z tym, ze tam bylo na odwrót
3 maj 18:28
Maturzystka: PRZEDWIOSNIE
kornel: to szkoda Maturzystko...
Pawel: Dobra ja stawiam na Ludzie Bezdomni albo coś z literatury łagrowej
3 maj 18:29
chachrek: Moje zestawienie, to Pan Tadeusz .
kot: przediwosnie tez
Svanar: to ja ide opracowanie przedwiosnia czytac
3 maj 18:30
damorka: jeśli już ma być z wojennej to stawiam na literaturę lagrową. Mam nadzieję, że łagrowej nie bd. ja stawiam na Ferdydurke lub Granicę(− konsekwentnie)
3 maj 18:31
Maturzystka: tak teraz mysle moze Zdążyc przed Panem Bogiem co?
3 maj 18:33
Maturzystka: ja stawiam po lodzie
Jack: Ja stawiam na Zbrodnie i karę. Bo tylko to umiem (dzieki ustnym)
Maturzystka: A co to za Maturzystka sie pod moj nick wpisała?
3 maj 18:35
Maturzystka: Jack tez mam to w ustnych Mogło by być, nie mam nic przeciwko
3 maj 18:35
MeG: POTOP!
3 maj 18:36
Jack: Maturzystka: jaki temat? emotka
3 maj 18:36
Maturzystka: Motyw winy i kary and you
3 maj 18:37
Jack: E, ja mam metaforę ludzkiego losu
3 maj 18:38
Jack: metaforę zmagań człowieka z losem*
3 maj 18:38
Maturzystka: E to trzeba przyznac ze moj fajniejszyhehe żart
3 maj 18:39
Svanar: Wpływ wojny na psychikę bohaterów
3 maj 18:40
Jack: Oba ciekawe. A nawet jeśli nie to cieszmy się że nie wybraliśmy motywu drzewa. To dopiero porażka emotka
3 maj 18:41
damorka: u mnie Wpływ kobiet na postępowanie mężczyzn
Jack: Svanar: niezły, do jakich wniosków tam doszedłeś?
Maturzystka: hm ja mam problem w co by tu sie jutro ubrac...
3 maj 18:42
Jack: biała koszula i czarna spódnica − proste!
3 maj 18:42
damorka: Svanar moja koleżanka ma podobne. Tzn. nie do końca, bo to chodzi o Kolumbów na ich twórczość emotka no to jednak różne
3 maj 18:43
Svanar: czarna mini i dekolt do pepka
3 maj 18:43
damorka: Jack a jak bd zimno emotka ?
3 maj 18:44
Jack: co zamierzacie robić w wakacje?
3 maj 18:44
kornel: tylko pamiętaj Maturzystko nie zakładaj majtek bo nie zdasz matury
3 maj 18:45
Jack: damorka: to dołożyć do tego żakiet czy płaszcz?
Svanar: jak bedzie zimno to spodnie
Jack: albo dopiąć wąsy i w garniaku. proste
3 maj 18:46
Svanar: xD tez jest taka opcja
3 maj 18:46
Jack: Svanar, nie odpowiedziales na pytanie odnosnie wnioskow z prezentacji
3 maj 18:48
Svanar: aaa rzeczywiscie nie widziałem no wiesz, jednak ta wojna ich zmieniala i czesto mieli juz psychike wykonczona
3 maj 18:49
Pawel: No ja bynajmniej nie chciałbym, zeby na maturze gdzieś niedaleko mną usiadła koleżanka w mini Weś i się skup poźniej
Ania19: jestem dziewicą... a podobno jak się nie straci cnoty przed maturą to się nie zda... i bardzo się tym przejmuje... co mam zrobic
Svanar: idz po chlopaka
3 maj 18:50
kornel: dobra ja spadam... powodzenia jutro
3 maj 18:51
Svanar: cya.... nawzajem
Jack: zerwij błonę ręcznie proste!
MeG: haha stań sobie na zakręcie nie no żartuje nie wierz w zabobony xD
Ania19: ale nie mam chłopaka.... i poza tym jestem lesbijką
3 maj 18:52
Jack: powodzenia, pamiętaj o wódce
3 maj 18:52
Pawel: no Ania to naprawdę masz problememotka
3 maj 18:53
Jack: Patrz na MeG, ona sobie z tym jakoś radzi więc dasz radę!
3 maj 18:53
MeG: haha przepraszam bardzo ja mam faceta wiec mnie ma kto kochać xD
3 maj 18:54
Jack: no już się tak nie chwal ; )
3 maj 18:55
Maturzystka: Oj jakie zberezniki z was, przez chwile mnie nie było i już sie ładnie zachowac nie umieciehehe nie ładnie
3 maj 18:56
Pawel: ale żeście temat wybrali haha emotka
3 maj 18:56
MeG: haha a co z prawiczkami ?
3 maj 18:57
Pawel: prawiczki nie istnieją? tak jak i dziewice w dziesiejszych czasach
3 maj 18:57
Maturzystka: Dobra ja to już uciekam i opuszczam bardzo miłe towarzystwo Fajnie z wami ale trzeba przeczytac streszczenie przedwiosnia hehe Trzymajcie sie łobuzy i połamania długopisówna maturze
3 maj 18:58
MeG: e tam istnieją
3 maj 18:59
Jack: Ja słyszałem że dziewice mają tendencje do błędnego rozwiązywanie nierówności kwadratowych. Hmm, ktoś tu chyba się taki przewinął ;>
Pawel: no papa, Maturzystka jutro daj znać jak poszło emotka
Svanar: powodzenia też życze emotka
3 maj 19:00
Pawel: jack: haha, jakieś badania przeprowadzałeś?
3 maj 19:00
MeG: nie wiem gdzieś to wyczytał xDD
3 maj 19:01
Maturzystka: yhy yhy Jack jeszcze tu jestem
3 maj 19:01
Jack: hihi ; )
3 maj 19:02
kot: ja na przykład jestem prawiczkiem i lubię chłopców
3 maj 19:14
Jack: kocice tak mają
3 maj 19:17
wieprz: gdzie na studia sie wybieracie?
3 maj 19:20
Jack: PWr−W4−inf
3 maj 19:22
wieprz: ktoś na PG?
3 maj 19:22
Svanar: AGH , Politechnika Warszawska albo krakowska
3 maj 19:23
Jack: wieprz: dawaj na pwr, pg bedziesz wymyslac
3 maj 19:23
Jack: Svanar: jaki kierunek?
3 maj 19:24
wieprz: pwr − wroclawska ?
3 maj 19:24
Jack: wieprz: tak
3 maj 19:25
Svanar: narazie nie wiem jaki kierunek po maturze pomysle emotka
3 maj 19:26
wieprz: za daleko, mozemy isc na kompromis i do warszawskiej :}
wieprz: ktoś na mechatronike ?
Jack: niestety, uparłem się na wrocław
3 maj 19:29
Mustafa: chodzicie na agh
3 maj 19:30
Jack: na agh bym musial miec 90%+ z matyR
3 maj 19:32
Mustafa: to zależy na jaki kierunek. mi wystarczy ok 80−85 jak tyle nastukam to tydzien bede pił
3 maj 19:34
Svanar: tydzien ? 2 tygodnie
3 maj 19:34
Jack: kurr, jakbym mial 80−85 to 2 tygodnie picia
3 maj 19:36
Jack: a tak na prawde jedno picie ale takie zeby sie odechcialo na nastepny miesiac
3 maj 19:37
Svanar: albo takie
3 maj 19:38
Jack: Ale nie bedzie tyle, bo mają być 2 dowody (czyli 20%, a reszty na pewno nie bede mial idealnie)
3 maj 19:41
Pawel: Dowody zdarzają się czasm proste emotka
3 maj 19:43
Jack: Pawel: jasne kozaku po przerobieniu 9 pazdro arkuszy emotka (jeszcze 6 i Cie dogonie) Swoja droga, robiliscie autorskie matury zadania.info? Dla mnie ciężkie
3 maj 19:46
oddworld: PAMIETAJCIE o tym durnym kluczu do wypracowania http://trojmiasto.dlastudenta.pl/dlaMaturzysty/artykul/Jak_wpasowac_sie_w_klucz,51320.html nie wiem po kiego ktos takie idiotyzmy wymysla, spryciarz dzieki temu nawali prawie max a kreatywna osoba moze sie utopic...
3 maj 19:51
oddworld: choc pewnie nie latwo jest odgadnac zamysly CKE
3 maj 19:52
Mustafa: same zadania są średnie, oni je tam rozwiązują w możliwie najbardziej skomplikowany sposób −,− ja przeważnie robie inaczej, a wyniki mam dobre.
3 maj 19:57
Mustafa: mam na mysli oczywiscie matury z zadania.info...
3 maj 19:58
Svanar: czy ja wiem czy sa takie średnie.... ja uwazam ze te matura sa trudniejsze od dowolnej rozszerzonej jaka byla w maju
3 maj 20:03
Jack: Jak ja przerobiłem te z zadania.info to miałem bladą minę. Potem zrobiłem sobie maturę 09 i czułem się jakbym podstawę pisał.
3 maj 20:05
Svanar: hehe jest mała różnica
3 maj 20:05
Pawel: no z Pazdro 9 arkuszy zrobuilem, z zadania.info nie wszystkie i powiem ze są ciezkie, watpie zeby az takie dali w środę emotka
3 maj 20:18
Jack: Nie wiem czy czytać lektury, czy rozwiązywać Pazdro.
3 maj 20:22
3 maj 20:23
soulee: Heloo! Miałem dziś godzinkę z egzaminatorką i weryfikatorką (poprawia egzaminatorów) z polaka. Ważne jest żeby nie rzucać się jak "szczerbaty na orzechy" i nie tracić czasu na pierwszą część czyli czytanie ze zrozumieniem. Co byście tam nie napisali,20 punktów nie dostaniecie, zwykle oscyluje miedzy 12−17, a za wypracowanie macie max 50. Wniosek: pisać najpierw wypracowanie − najlepiej wybrać sobie temat gdzie podane są dwa przykłady − więcej informacji, może kontrast itd. Aha, i informacja jest taka, że na 80% bedzie coś współczesnego: −Dźuma −Inny świat −Tango −Borowski − opowiadania −Krall − zdązyć przed panem Bogiem Powodzenia wszystkim ma−turzystom Do jutra
3 maj 20:26
Jack: Wolę się nie stresować przy wypracowaniu tym że na głowie mam jeszcze czytanie ze zrozumieniem. Co to tematu z dwoma przykładami − wiadomka. A lektury moga byc z kosmosu,w koncu i tak mozna sie opierac na samych fragmentach.
3 maj 20:28
soulee: Aha, i jeszcze jedno: Na podanym tekscie nalezy bazować linijka po linijce, bo praktycznie w kazdej ukryty jest jakiś punkt. Wystarczy często przepisać daną informację innymi słowami albo wyciągnąć wniosek.
3 maj 20:40
Jack: soulee: dobra uwaga. można to łatwo zauważyć patrząc na klucze z ubiegłych lat. mnie dopiero po tym olśniło.
3 maj 20:43
Mustafa: o tym, że bedzie inny świat mówi sie od rana na różnych forach i portalach. czyzby jakis przeciek był
3 maj 21:15
Pawel: Dowiemy się jutro emotka
3 maj 21:25
Rafal: Na jaki poziom trudności z matury R liczycie w porównaniu do ostatniej?
3 maj 21:36
Svanar: troche trudniejsza
3 maj 21:37
kot: a tam ja juz mowilam co bedzie a wy dalej swoje no!...
3 maj 21:38
kot: a gdzie chcecie isc po maturce/i na co?emotkaczesc wogoleemotka
3 maj 21:39
Svanar: czesc czesc.... zaraz zabki umyc i spac
3 maj 21:40
kot: emotka
3 maj 21:41
Kalejdoskop: rysunek
3 maj 21:42
kot: co to ma bycxD
3 maj 21:45
Kalejdoskop: Wykres amerykańskich naukowców
3 maj 21:47
kot: hahahxD
kot: e tam gadacie jakos pojdzie jutro napisac jak poszlo
Kalejdoskop: to jest wykres dotyczący matury roz z mat
3 maj 21:48
kot: heh to mozliwe akurat
3 maj 21:49
kot: dobra do jutra trzymajcie kciuki
3 maj 21:50
Jack: a Ty kot na jaką uczelnie?
3 maj 21:51
MeG: SPAĆ !
3 maj 22:03
truskaweczka1055: juz za dzien MATURA trzymajcie za mnie kciuki...
3 maj 22:04
truskaweczka1055: im blizej jutra tym bardziej sie boje
3 maj 22:05
Jack: Nie bój się, zawsze jest sierpniowa poprawka emotka
3 maj 22:08
truskaweczka1055: tylko ze ja angielskiego na pewno nie zdam a jak jeszcze dojdzie polski to o sierpniu moge zapomniec
3 maj 22:09
Mustafa: trzeba sobie walnac "setke" przed wejściem do sali i bedzie dobrze
3 maj 22:10
Jack: Dasz radę!
3 maj 22:10
truskaweczka1055: polowy lektur sobie nie przypomnialam czy jest tu jeszcze ktos taki?
3 maj 22:11
Jack: albo parenaście setek i zarzygać arkusz
3 maj 22:12
Jack: truskaweczka: ja przeczytalem 0 streszczeń. Znam tylko jedną lekturę dogłębnie, reszte praktycznie nic. Spokojnie zdasz opierając się na samych fragmentach.
3 maj 22:13
truskaweczka1055: boje sie z minuty na minute coraz bardziej,chyba sie zaraz poplacze...
3 maj 22:14
MeG: Jack bedziesz mieć szczeście jeśli trafisz na tą
3 maj 22:14
Mustafa: toskafka, nawet ie wiesz ile osob idze na mature z zamiarem pelnej improwizacji
3 maj 22:15
truskaweczka1055: jack a jaka to lektura ktora tak dobrze znasz
3 maj 22:16
Mustafa: ja tam do monopolowego wstapie i kupie sobie jakas piersiowke, tak na wszelki wypadek gdyby mi odwagi brako
3 maj 22:16
Jack: MeG: wątpie żeby była Zbrodnia i kara truskaweczka: matury nie zdają ludzie z marginesu. Dasz radę.
3 maj 22:18
truskaweczka1055: zaloze jutro czerwone gacie,rozaniec w lape wezme przed wejsciem na sale zmowie dziesiatke i moze bedzie ok
3 maj 22:19
olaaa: Jak trwoga to do Boga !
3 maj 22:21
MeG: haha emotka no też wątpie ale jak to mówią: głupi ma zawsze szczęscie
3 maj 22:23
truskaweczka1055: olaaa dokladnie
Mustafa: ide spac, powodzenia wszystkim rano jeszcze zajrze na neta − moze jakis przeciek bedzie
truskaweczka1055: podobno glupia nie jestem to i szczescia nie mam
3 maj 22:24
MeG: damy rade jak będziecie mieli przeciek to piszczcie xDDD na forum xDD
3 maj 22:26
truskaweczka1055: dobra ide spac..wszystkim maturzystom zycze powodzeniaemotka
3 maj 22:27
Jack: Pomyślmy sobie tak: jeśli my byśmy nie zdali to co dopiero inne osobniki. To by musiało pół Polski nie zdać. Więc głowy do góry emotka
3 maj 22:27
MeG: ach xD niech bedzie jakis przeciek śląsk śląsk brudny śląsk xD niech przynajmniej bedzie łądna pogoda bo inaczej zasne
3 maj 22:34
olaaa: Też tak sobie to tłumacze emotka a spac mi sie nie chce i chyba wogole nie zasne ! Lepiej uczyc sie matmy mimo ze pisze podstaweemotka
3 maj 22:34
olaaa: Postraszyliscie mnie matura z polskiego wiec chyba sobie poczytam Inny Świat (streszczenie)
3 maj 22:36
ŁUKASZ: niby pewniak przecieku http://www.sqlmedia.pl/
3 maj 22:54
adam1: i co w tym jest
3 maj 23:18
???: Łukasz sprawdzałeś co jest w tym arkuszu ? ?
4 maj 06:08
MeG: tam nic nie ma emotka
4 maj 06:42
Pawel: jak tam nastroje?
4 maj 06:58
MeG: teraz mnie dopiero strach wziął
4 maj 06:59
Pawel: Ja sobie właczyłem relaksującą muzykę i jest dobrze
4 maj 07:08
kot: powodzenia
4 maj 07:18
Jack: byle zdać!
4 maj 07:31
dan: ja się bardziej boję polskiego niż matmy
4 maj 07:36
poprawiacz: granic w tym roku nie ma>? obowiazuje informator mat od 2010?
4 maj 10:26
Yupikayey: pobijcie rekord długości tematu narazie jest 700 ileś tam ile było najwięcej do tej pory?
4 maj 10:50
werwe: w tym roku byl swietoszek
4 maj 10:58
poprawiacz: ja juz sie gubie z mat rozsz obowiazuje informator od 2010 ttak?
4 maj 11:08
imię lub nick: a jaki mamy rok?
4 maj 11:36
poprawiacz: odpowiedni
4 maj 11:50
wieprz: jutro najważniejsza matura dla wiekszości z nas, mata rozsz
4 maj 11:57
ciezka: poza " świętoszkiem" Hanna Krall "zdążyć przed panem Bogiem" a co myślicie o teście?
4 maj 11:57
wieprz: sam nie wiem, wydawal sie latwy, ale moj polonista mowi : jak cos wydaje sie latwe to tego nie rozumiesz
4 maj 11:58
ciezka: to taki polonist co na duchu umie podnieść widzę . emotka
4 maj 11:59
Pawel: No juz poi, mysle ze nie było jakoś źle, te czytanie niby temat fajny, ale pytania jakis takie... I ta sibiektywizacja i obiektywizacja co to tematu wybralem swietoszka, ksiazke pamietalem, wiedzialem,, ze barok i jakoś poszło
4 maj 12:00
wieprz: ktos wybiera sie na pw ?
4 maj 12:03
ciezka: subiektywizacja to cos subiektywnego czyli opinie i wnioski autora , z tego co pamiętam trzeba tam było napisać z dania w1 os l poj. z opinią autora na temat internetu
4 maj 12:03
Pawel: ja myśle o pw
4 maj 12:07
wieprz: jaki kierunek ?
4 maj 12:09
Jack: Polski mamy za sobą, fuck yeah.
4 maj 12:10
Pawel: nad kierunkiem jeszcze cały czas sie zastanawiam, teraz sie skupiłem zeby dobrze zdać maturę. Mysle o budownicto, elektroniki i techniki informactyjne
4 maj 12:12
wieprz: jaka inna uczelnie bierzesz pod uwage?
4 maj 12:14
Pawel: nie wiem sam, jak nie dostane sie na PW, toi moze UW, a Ty
4 maj 12:15
wieprz: PW albo PG, kierunek mechatronika lub energetyka
4 maj 12:16
Pawel: na jaki wynik celujesz na maturze
4 maj 12:19
kot: jak wam poszlo
4 maj 12:21
wieprz: podst mat : ok 100%, rozsz ok 86%, pod fiz ok 90%
4 maj 12:22
kot: sa juz gdzies odp?
4 maj 12:23
wieprz: tutaj nikogo nie ciekawi odp z polaka czekamy na matme
Pawel: ładne wymnogi emotka Powodzenia życze, ciekawe jak nas jutro CKe zaskoczy z matmą rozsz he emotka
Pawel: dokładnie jak wieprz haha
4 maj 12:24
kot: nom ale zeby sie cieszyc z matmy trzeba poslki zdac nie
wieprz: dzieki, tez jestem ciekaw emotka
damorka: Wybrałam temat 1.emotka Czy mi się tylko wydaje, czy był banalny. Nawet odwołania do całości nie było... A co do czyt. ze zrozumieniem.. nie zrobiłam jednego zad., tego właśnie z subiektywizacją...
4 maj 12:25
wieprz: e tam, pier..lisz...
4 maj 12:25
kot: hehe wogole ani w 1 ani w drugim nie trzeba bylo sie odwolac
4 maj 12:26
kot: tak juz ma byc
4 maj 12:26
Pawel: zaraz sobie troche powtórze z matmy z 2 godziny i robie sobie wolne by na jutro mieć czysty umsył, bo wkoncu razem 6godzin pracy będzie emotka
4 maj 12:27
wieprz: widzieliscie zestaw z wzorami na mate jutrzejsza ? jakies dziwaczne prawdy o okregu i prostej przecinajacej plaszczyzne ;x
4 maj 12:28
MeG: buuu.. wiecie co ja nie wiem kto te pytania układał , haha kot chyba Ci nie wyszło z tymi lekturami nie było tych które proponowałaś emotka
4 maj 12:29
Pawel: no twierdzenie o trzech prostych prostopadlych pojawilo sie od tego roku w arkuszu, wiec mozliwe ze dadzą zadanie z tym? No i fajne jest tez twierdzenie o stycznej i siecznej w okręgi, w Pazdro arkuszach 2 razy wykorzystywalem
4 maj 12:30
kot: wieprz dal lkinka
4 maj 12:31
kot: MeG wez mi nawet nei moj porazka.....
4 maj 12:31
MeG: emotka ale to są nowe? czyte same co na maturze? wieprz?
4 maj 12:32
kot: mow*
kot: te same co na probnej bedziemy mieliemotka
MeG: kocie ja sie tez nie spodziewałam takich banałów i sądzę że polegniemy na tym
4 maj 12:33
Pawel: no te same co i w listopadzie były, czerwone chyba jak się nie myle
kot: a wlasnie wiecie te o okredach stycznych rozlaczych wew i zew tego nie ma w tablicach a zad moga byc
kot: MeG no... makabra heh.......wlasnie moja pani od matmy nie mogla na roz zrobic zadania co byl okrag styczn ai sieczna i nie znala takiego twierdzenia
4 maj 12:34
wieprz: mysle ze damy rade, wierze w ludzi ktorzy odwiedzaja ta strone
4 maj 12:34
Pawel: kot, jak o okregach stycznych, rozłacznych
4 maj 12:35
MeG: a słuchajcie otworzymy sobie nowy temacik i porobimy zadanka o okregach itp.
4 maj 12:35
MeG: haha ja też wierzyłam że dadzą trudniejsze pyt. na pol. ale te ostatnie ... 2 to porażka , a co zaznaczyliście w a,b,c,d ?
4 maj 12:36
wieprz: pokazcie jakies zadanie z tym okregiem, styczna i cieciwa czy cos
4 maj 12:36
miiii: masakra POLSKI ~~~~~~~~~~~~ nie spodziewalam sie Swietoszka i Zdazyc przed Panem Bogiem ... w ogole nie bylo nic romantycznego z zawsze byly !emotka ale mam nadzieje , że źle mi nie poszlo ja wybralam Świętoszka a Wy ?
4 maj 12:38
???: hehe i literature wspólczesna dali szok dla mnie po co ja sie meczylem z potopem chlopami przedwiosniem zbrodnia i kara nad niemnem i wiele innych a to akurat nie
4 maj 12:40
Maturzystka: Patrze już mamematykę przerabiacie A jak tam po polskim?
???: co zaznaczyliscie w abcd ?
Maturzystka: ja b
4 maj 12:41
martyna159: ja b i wybralam 2 temat
4 maj 12:41
truskaweczka1055: w abcd zaznaczylam b
4 maj 12:42
wieprz: a ja o amerykanizacji, nie pamietam literki
crysalis: Też wybrałem świętoszka. Można było podreperować punkty testem.
???: wedlug mnie na 80%b ale mam 20% niepewnosci ze moglo byc a
4 maj 12:43
truskaweczka1055: ja wybralam z lektur zdarzyc przed panem bogiem
MeG: kużwa ja c xD
Maturzystka: Ja też Swietoszek
Pitagoras: wszystko z pitagorasa da sie policzyć!xD na 30 % wystarczy z rozszerzenia
4 maj 12:45
Jack: rysunek
MeG: jestem załamana kurcze a chciałąm miec powyżej 50 żeby łądnie wyglądało
Pawel: No i ja Świętoszek, Molier barok !
truskaweczka1055: a ktos z tu zgromadzonych pisal zdarzyc przed panem bogiem
4 maj 12:46
wieprz: ja
4 maj 12:47
Maturzystka: O to chodzi Jack ty to zawsze umiesz podtrzymac na duchu
Pitagoras: ja w tym roku poprawiam wynik z 30% na to sie okaże, ale te 30% uzyskałem z wiedzy gimnazjalnej bo w liceum ahhh co to jest liceum? częściej widziałem butelke i kumpli niz Pania od Maty xD
???: podlaczam sie do pytania truskaweczki czy ktos pisal to? czy trzeba bylo uwzglednic deheroizacje Edelmana? tak mi koledz/zanki po wyjsciu powiedzieli ale po mojemu to juz bylo odbieganie od tematu...
4 maj 12:48
wieprz: ja pisalem o edelmanie! odbieganie moim zdaniem ta deheroizacja ale ci idioci wszystko punktuja
4 maj 12:49
CleoUparta: o co chodziło w zadaniu o subiektywizacji i obiektywizacji ja napisałam w pierwszym opis, opowiadanie, a w drugim recenzja i artykuł ale chyba nie o to chodziłoemotka
4 maj 12:50
Maturzystka: wiecie moze czy są gdzies wyniki z testu?
4 maj 12:51
MeG: emotka bierzmy sie za mate
4 maj 12:52
Pitagoras: rysunek
Maturzystka: CleoUparta: chyba nie o to tez nie zrobiłam tego zadanka to trzeba było chyba napisac zdanie jakie ma ten autor i ogolnie jaki jest internet
MeG: ej a o co chodziło z tym zdaniem zeby wybrać słowo?
Maturzystka: Pitagoras to chyba już wszyscy wiedzą, super dalej przejdzmy do czegos trudnego
4 maj 12:53
Pitagoras: To wystarczy zeby zdać
???: dobra nie ma sensu tracic czasu na polski bo juz nic nie zmienicie mozna sie tylko modlic o dobre wyniki a teraz trzeba sie braz za MATME ! emotka
Pitagoras: nawet nie trzeba karty wzorów otwierasz?
4 maj 12:54
Maturzystka: podobno te słowo było w tekscie coś na a...(nie pamietam go)
Pitagoras: ć*
MeG: ale tam nie był ozandego słowa na a xD
Maturzystka: o własnie to lepiej powiedz jak sie robi te zadanka na dowody..
4 maj 12:55
as: a zdarzyc przed panem bogiem to poczatki wspolczesnosci?
4 maj 12:55
Maturzystka: było było coś ale nie wiem jakie bo kolezanka ktora jest dobra z polaka to napisała i mowila ze raczej bedzie dobrze....
4 maj 12:56
Pitagoras: tworzysz implikacje zalożenie i teze i udawadniasz
Pitagoras: wten desen jakos to bylo;emotka
Maturzystka: oj nie jest to takie proste jak ci sie wydaje
4 maj 12:57
Pitagoras: jestemotka wiekszość z indukcji matematycznejemotka
4 maj 12:59
Mustafa: co za porazka juz poge sie przygotowywac do sierpnia. wypracowanie bzdura na bzdurze, a test to juz w ogole dno i metr mulu reportaż przez rz napsalem −,− zastrzle sie
4 maj 12:59
Pitagoras: a no i fachow po matematycznemu na poczatku sprawdzasz sluszność twierdzenia
4 maj 13:00
Jack: Ale z Pitagorasa kozaczek.
4 maj 13:02
Pitagoras: zebyś wiedział kur@@ ale sie stresowałem za 1 razem przed matura, jak wiedziałem ze gowno umiem, a teraz jak juz wiem ze to mam to całkiem inne podejscie
4 maj 13:04
???: a qrwa mustafa wlasnie mi uswaidomiles ze zrobile to samo co ty emotka prace napisalem w miare dobrze ale jestem dno z ortografi i robie mnostwo bledow z u rz i ch za ortografie ile jest pkt? chyba max 5
4 maj 13:06
???: i w dodatku ja mam ten niefortunny reportaRZ w 1 zdaniu
4 maj 13:06
MeG: to dlaczego nie masz dyslektyka xDDD dysortografie xD
4 maj 13:07
Jack: a na maturze rozszerzonej bedzie tak: αβγδπΔΩ≤≥∊⊂∫→⇒⇔≈≠
4 maj 13:09
???: bo nie chcialo mi sie zadka ruszyc i pozalatwiac tych spraw nie mam klopotow z analiza itd skladnia itd a tylko z ta ortografia, zawsze mam jakis razacy blad
MeG: uhuhu ? współczuje
wiewi: a co napisaliście w zadaniu jak było określić jedym słowem − coś tam o przybierani jakiejś postawy wobec Internetu . Sory za nie konkretne pytanie nie pamiętam go zabyt ale mam nadzieje że wiecie o które chodzi.
4 maj 13:10
Jack: Ja napisałem "Ostrożność" − ale głupota emotka A powinno być chyba "Wskazówka"
4 maj 13:11
soulee: No i cóż, powiem tylko tyle: Brawo dla tych co się mnie posłuchali i powtórzyli sobie literaturę współczesną. A czytanie ze zrozumieniem było bardzo ch*jowe i jestem pewny że ludziom poleciały tam punkty i to ostro, a czas też im poleciał. Ja zacząłem od wypracowania− oczywiscie temat 2. 4 strony drobnym maczkiem i jest git. Edelman rlz!
4 maj 13:12
wiewi: ja walnęłam "krytyka" kurcze może mają tam kilka wariantów w odpowiedziach bo jak tyle ludzi mogłoby wpaść na te same konkretne słowo... eh...emotka
4 maj 13:13
soulee: A to słowo to według mnie − selekcja.
4 maj 13:14
crysalis: afiliacja
4 maj 13:14
as: wlasnie o co chodzilo w zad 3 albo 4 co bylo zdanie przytoczone i o jakies slowo chodzilo
4 maj 13:15
wiewi: może będą uznawali synonimy. kurcze jak widać każdy ma co innego. ciekawe co to będzię.
4 maj 13:15
as: znajomosc
4 maj 13:16
Pitagoras: αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂∫→⇒⇔≈≠ Jack no i co
4 maj 13:16
ciezka: na to jedno słowo napisałam " analiza" i też wybrałam b ( zdaje się w 13 punkcie), temat 2 ? a dlaczego nie poprosiłeś/aś o słownik ortograficzny Przeciez one sa dostępne na maturze
4 maj 13:17
Mustafa: no ja widze juz ta mature z matmy na rozszerzeniu, zobacze arkusz, wysmieje sie i wyjde ;f
4 maj 13:17
crysalis: http://www.oke.krakow.pl/inf/ tam można pobrać arkusz
4 maj 13:18
soulee: na interii mają niedługo podać rozwiązania (zaproponowane przez polonistę)
4 maj 13:19
soulee: po 14.00 dokładnie
4 maj 13:19
Mustafa: ciekawe skat tego poloniste wzieli... jak znam interie to pewnie z Koziej Wólki −.−
4 maj 13:20
wiewi: hehe. no nie mogę, emotka ale się porobiło. kazdy ma inaczej . w tym "abcd" też mam b. choć z polaka geniuszem nie jestem. a np. te mózgi ode mnie i dziewczyny te co sięuczą to mówiły że b−stanowczo nie. sama nie wiem.
Mustafa: skad* widze ze dzisiaj w formie jestem na polski, nie ma co −,−
wiewi: dzięki za arkusz. podajcie potem link z rozwiązaniami jeśli bedziecie tak uprzemi
4 maj 13:23
wiewi: uprzejmi... eh... mam problem z klawiaturą
4 maj 13:23
Jack: dobra, nie ma co gadać o polskim − wynik już zapadł. Skupmy się na macie
4 maj 13:25
as: jak beda wyniki gdzies to dajcie znac
4 maj 13:27
wiewi: ja nie mam sił skupiać się na macie dopóki nie pogodzę się z wynikiem z polakaemotka
4 maj 13:27
as: ja tam samo
4 maj 13:29
Mustafa: wieprz lub Pawel, o jakich twierdzeniach pisaliście? gdzie je mozna zdobyc ?
4 maj 13:30
Svanar: ostro
4 maj 13:32
as: Svanar jak tam
4 maj 13:34
Svanar: 2 temat pojechalem jebane 21 pkt i jazda
4 maj 13:35
soulee: i reset xD
4 maj 13:36
Svanar: i zajebka
4 maj 13:36
Dziaku: Jak zobaczylem mature dzisiejsza bo juz sa pytania w necie to poporstu sie zalamalem Zaczynam sie bac polskiego
4 maj 13:37
olaaa: ja tez 2 temat jak zwykle wpakowałam sie w najwieksze bagno ! dla mnie był trudna ta matura az boje sie patrzec w odpowiedzi
4 maj 13:38
Svanar: a weź xD moze zdamy
4 maj 13:38
olaaa: jak znajdziecie odpowiedzi to dajcie znac!
4 maj 13:39
Dziaku: Nooo ja cvo narazie tylko znam to Zbrodnei i Kare i moze za 2 lata ja dadza bo Potopu nie przeczytalem a za tydzien mam Swietoszka Ciekawe jaka matma bedzie, ale wiersze i stare teksty to dla mnie czarna magia Svanar ktora klasa?
4 maj 13:40
olaaa: a ja chciałam zdac ale dobrze ! a nie jakos!
wiewi: oby przekroczyćten magiczny próg 60% bo to już ładniej wygląda. ale mi się nie UDA! emotka
Svanar: ja ? ja juz po szkole jestem jutro matme pisze olaaa, odpowiedzi po 14 na interi
4 maj 13:41
Jack: Czy ja wiem czy temat 2 był bagnem. Dla mnie był łatwiejszy. Czytanie ze zrozumieniem podchwytliwe, pewnie stracę głupio punkty. Zdać myślę że zdam, ale pewny nie jestem. Do klucza nawet nie zagladam, tylko skupiam się na macie.
martyna159: za co sa przyznawane pkt za kompozycje wie ktos
Svanar: wiewi: oby przekroczyćten magiczny próg 60% bo to już ładniej wygląda. ale mi się nie UDA! emotka mistrzu 40 przejebac to w domu jestem
olaaa: wam tez sie wydało trudne czytanie i wogole?
Nazcian: 2 temat byl calkiem przystepny i dosc prosty w sumie. wystarczlyo strescic, a nastepnie sparafrazowac caly teskt. no i powiazac wypowiedzi profesora z tym co Edelman mowil.
Jack: wewi: myslalem ze sie smucisz bo mozesz nie zdać. a tak to pff
4 maj 13:42
as: zaraz powiem za co sa punkty
Dziaku: Sa odp ale tylko pojedyncze jak np zad 11 odp ==> "Hotele sieci Marriott, restauracje McDonald's i język angielski to według autora symbole amerykanizacji kultury"
Svanar: KUJONEM JEST Nazcian: zalezy co w kluczu bedzie
4 maj 13:43
as: za kompozycje masz 5−3−1−0
olaaa: Svanar: oby klucz byl dla nas łaskawyemotka bo ja do niego nie odwaze sie zajrzec !
as: potem jezyk 12−9−6−3−0
Svanar: jutro matma podstawowa to spacerek bedzie
as: zapis 1−2−3
4 maj 13:44
as: styl 5−3−1−0
as: i temat tu masz max 25
wiewi: no na 60% bym chciała, próbną na 30% miała. no to lipa trochę. bo dziś czuję się tak jak po tamtej. poloniska mi dał te 30% chyba zebym obciachu nie miała na szkole...emotka
Nazcian: ebac klucz mam racje i kazdy mag. (pozal sie boze) polonista przyzna mi racje a jak nie przyzna to skladam odwolanie
olaaa: ja napisałam probna na 60% a teraz modle sie o 50%
4 maj 13:45
Svanar: jak wyniki beda to pogadamy
martyna159: aha dzieki "as"emotka
4 maj 13:46
olaaa: Dziaku: to sa odpowiedzi
olaaa: ja tam nie zajrze !
Nazcian: raczej nie pogadamy, bo pewnie pic ze znajomymi bedziemy mgr* mialo byc wyzej
Dziaku: eee a myslalem ze to odp Bo klikam po forach patrze ze cos napisane wiec chcialem byc 1 na forum Sory all
4 maj 13:47
wiewi: co to?
4 maj 13:47
Dziaku: zad 11 B
4 maj 13:48
Nazcian: to sa odpowiedzi tyle tylko, ze na razie 2 zadania zrobili
Jack: Ekstra, to już mam 1 punkt
Svanar: a ja w 3 ostrożność napisałem
4 maj 13:49
4 maj 13:50
Jack: Svanar: ja też emotka
4 maj 13:50
Svanar: tak pasuje mi to emotka
4 maj 13:51
wiewi: ja ma dobrze tą krytykę haha i b też mam dobrze rycie! emotka i Nie jestem KUJONEM −Svanar:
Dziaku: Wlasnie w linku 3 pytanie jest a odp jaka dali to "Np. rozważnie; analitycznie; krytycznie"
Dziaku: Zad. 2. Z akapitu 2. wybierz słowa, którymi można zastąpić poniższe określenia Internetu. śmietnik − chłam, witryna szarlatanów sezam kultury − dobre miejsce, by znaleźć źródłowe materiały, treści wartościowe
4 maj 13:52
wiewi: dodają bardzo powoli ehh... a kiedy mogą być odp z CKE?
4 maj 13:53
olaaa: o czym bylo 11?
4 maj 13:53
Dziaku: Zad. 11. Hotele sieci Marriott, restauracje McDonald's i język angielski to według autora symbole amerykanizacji kultury
4 maj 13:54
olaaa: Dziaku:sad ty bierzesz te odpowiedzi ?
Svanar: sezam kultury − dobre miejsce, by znaleźć źródłowe materiały, treści wartościowe [c[witryna watykanu]] ciekawe czy uznaja
Svanar: ale nie podawaj tak nie badz chamem
Nazcian: na interii juz sa
4 maj 13:55
olaaa: acha to mam 1 punkt a zad 2 całkiem inaczej mam
Jack: Coś czuje że w tym roku nie zda więcej osób niż w latach ubiegłych.
wiewi: dajcie link z interii
4 maj 13:56
Nazcian: dziaku nie spamuj ;f wszyscy zdążyli juz to 2 razy przeczytac
4 maj 13:56
4 maj 13:57
as: tylko 4
4 maj 13:59
ciezka: Ja jak na razie 4 na 4 trafione
4 maj 14:01
Jack: Im więcej odpowiedzi widze tym gorzej widze swoje zdanie
as: haha tylko 4 sa
wiewi: eeee. to tylko 4 zadania?
4 maj 14:04
Nazcian: juz 8 jest
wiewi: co to za fiut?
as: gdzie 8 jest
4 maj 14:05
martyna159: hehe calkiem fajny
4 maj 14:06
Nazcian: Julek sie swoim okazem pochwalil... ;f 8 na interi jest, na razie mam przy dobrych wiatrach 100%
as: daj cie link
Nazcian: as, ma 3 linki troche wyżej ;f
4 maj 14:09
Dziaku: Jak sie czujecie Jakie to uczucie Bo mnie to czeka dopiero za 2 lata
4 maj 14:11
wiewi: buahahaha ale mi okaz zrobięfoto na pamiątkę
4 maj 14:11
Pawel: w 3 napisałem analiza, będzie dobrze?
4 maj 14:12
as: tez napisalam analiza
4 maj 14:13
Svanar: przy dobrych wiatrach tez tyle mam
4 maj 14:14
as: dajcie znac jak bedzie wiecej
4 maj 14:14
Mustafa: Jak w 5 zacytowalem to bez tego podkreslonego to bede mial punkt czy nie?
4 maj 14:16
Jack: Ja też jak Mustafa zrobiłem
4 maj 14:17
olaaa: mam nadzieje ze CKE rozwinie troche ten klucz i bedzie wiecej mozliwych odpowiedzi
4 maj 14:19
olaaa: bo tak to marnieemotka
Mustafa: no bo co to jest za debilna teza −.− kto umie ten znajdzie, kto nie umie ten nie znajdzie, proste, banalne i trywialne.
as: ja napisalam 2 tezy jedno to piewsze zdanie truga to drugie zalicza
4 maj 14:21
damorka: ja w 3. napisałam weryfikacja emotka Ale tego mi chyba nie uznają
4 maj 14:26
Dziaku: zad 9. Sieć sementyczna to sieć, w której wyszukiwanie informacji jest prostsze, gdyż algorytmy analizują kontekst pytania. zad 10 . 10. trójwymiarowe interfejsy oddziaływanie na słuch i dotyk użytkownika
Jack: Może dlatego jest podkreślona bo interia nie jest pewna czy to też ma się zawierać w cytacie. Bo raczej nie chodzi o to że to jest rdzeniem cytatu bo jeśli by tak było to samo to zdanie by wystarczyło.
Nazcain: ja mysle, ze onijak zwykle dali (!) i nie przemysleli pytania. teza to tylko to trugie zdanie, a ze wyglada glupie to cytuja i to pierwsze. ten kto ma jedna pierwsze ma raczej zle
MeG: to nie wiadomo, zobaczymy co Cke w ogole to ja nie chciałam widziec tych odp.
ciezka: CKE zazwyczaj daje nauczycielom kilka możliwych odpowiedzi do pytań otwartych.
damorka: http://matura.onet.pl/1610203,0,1,,artykul.html na onecie są odpowiedzi, które się trochę różnią od tych na interii, ale tylko 4 zad są....
4 maj 14:28
ciezka: w 9 wolę wersję Dziaku niz tą interii emotka bo mam niemal identyczną emotka
4 maj 14:28
soulee: E tam to wypracowanie jest najważniejsze, z niego leci większość punktów
4 maj 14:30
Sara: Ja nic nie wole, najlepiej jakby sie tu juz nie pojawialy odpowiedzi
4 maj 14:30
damorka: No i się okazało, że w tym abcd miało być B
4 maj 14:31
Dziaku: na mojej stronce tez sa inneemotka Gdyz to inni eksperci robia na roznych portalach, moge podac moja to sobie przeczytacie wersje z mojej strony
4 maj 14:31
Dziaku: zad 13 Jakie formy wypowiedzi służą obiektywizacji i subiektywizacji wypowiedzi? Podaj po dwa przykłady. obiektywizacja: informacja prasowa, sprawozdanie subiektywizacja: recenzja, felieton
4 maj 14:32
ciezka: i bardzo dobrze ,ze B a sprawdzający z cała pewnością w pytaniach otwartych będą mieli kilka możliwych odpowiedzi, więc do góry uszy.
4 maj 14:33
ciezka: Dziaku, ja odpowiedziałam inaczej ale wzięłam pod uwagę tekst a nie ogólne pojecie
4 maj 14:34
Dziaku: moze masz dobze, ja bralem z jednej strony lecz jak wiadomo na kazdej stronie beda inne odp gdyz przeciez nie odpowiada na te pytania jeden ekspert tylko inny dla kazdego portaluemotka
4 maj 14:38
soulee: ja tez kurwa walnąłem cytaty w 13
4 maj 14:39
Svanar: ja tez cytataty dojebalem
4 maj 14:40
soulee: ło kurwa
4 maj 14:41
ciezka: zobaczymy co na własne interpretacje egzaminatorzy, ale jak na razie jest ok.
soulee:
soulee: Polonista z interii chyba tez ma dylemat co do 13 bo sie zaciął, albo cytatów szuka
4 maj 14:42
ciezka: heheheh
4 maj 14:43
Nazcain: przecież pytają o formy wypowiedzi to na kij wy tam cytaty walicie ?
4 maj 14:43
Svanar: .... nie bede sie denerwowal ......
4 maj 14:44
soulee: Powiem tak. Zostawiłem sobie na koniec czytanie. Szczać mi się chciało jak sku*wysyn, a nie chciałem afery robić to przeleciałem przez te ostatnie juz na odwal się
4 maj 14:45
ciezka:
4 maj 14:46
ciezka: coś ta 13 chyba pechowa emotka
4 maj 14:48
Aneta: Wie ktoś czy jutro w gazecie wyborczej będą odpowiedzi z polaka ?
4 maj 14:49
Nazcain: soulee, szczac to maly problem, trzeba bylo po nodze puscić do kolegi/koleżanki przed Tobą mnie pod koniec grubsza sprawa spieła
4 maj 14:50
4 maj 14:56
ciezka: ale widzę,że tez przy 12 utknęli
4 maj 14:58
Aneta: ciezka dzięki emotka
4 maj 15:03
dan: KURWA :< sierpień jak chuj z polaka
4 maj 15:03
Aneta: mi się zdaje, że chyba w lipcu
4 maj 15:06
Sara: Jakby naprawde bylo tak źle jak piszemy to zauważcie że chyba z pół Polski by musiało nie zdać. Głowy do góry
4 maj 15:08
as: no nei kurwa ale z nas nikt nie przypuszczal swietoszka lol
4 maj 15:10
Maturzystka: AJ COŚ CZUJĘ ŻE cIEKAWIE TO NIE BEDZIE..
4 maj 15:14
Nazcain: poszli na ciacho pewnie
4 maj 15:14
Mustafa: czyli juz wiem, ze poprawka z polaka bedzie na bank ale lypa
4 maj 15:15
Pitagoras: rysunekemotka
4 maj 15:16
Nazcain: juz sa kolejne odpowiedzi
4 maj 15:16
Nazcain: omg, cytaty dali, czy oni czytac potrafia ;f
4 maj 15:17
damorka: asie, ale przecież można to było spokojnie napisać nie znając całości utworu ani kontekstu epoki! Tylko przeanalizować sam fragment emotka Także nie jest źle
kaska: myslalam ze bedzie albo zdazyc przec panem bogiem albo inny swiat no i prawie strzelilam wybralam 2 temat a wy jak a test moim zdaniem byl trudny... ale to moje zdanie
damorka: Bardzo ładnie Pitagorasie emotka
4 maj 15:18
Maturzystka: No no Pitagoras jakieś ukryte talęty
4 maj 15:20
Pawel: Polak nie był taki niby łatwy.. czytanie o internecie owszem temat fajny.. ale pytania nie trzymały się kupy... i biedny uczeń musiał się trudzić, oj trudzić... NIe pomogły żadne przepowienie, ze to lalka albo potob będzie... Lecz nie przejmujta kurwa się... 30 % co to jest ! Każda z nas tyle zdobędzie... i na piwo zaroszenie z chęcią od was wezmę emotka
4 maj 15:22
as: ile jest?
4 maj 15:23
as: do 13
4 maj 15:23
Pitagoras: oo z damorkaemotka i z Maturzystką chetnie pojdeemotka na cos mocniejszego
4 maj 15:25
Maturzystka: hihi damorka patrz jaki zaszczyt nas kopnął
4 maj 15:26
Pitagoras: ahhh dziewczyny z przyjemnosciaemotka
4 maj 15:30
Nazcain: Paweł, strzeliłes tysięcznego posta w tym temacie
4 maj 15:32
Maturzystka: Haha no dzieki dzieki
4 maj 15:33
damorka: Paweł od nas na piwo weźmiesz? A już myślałam, że nas emotka Prawda prawda Maturzystko. To co? Idziemy?
4 maj 15:33
Pawel: Zawsze możemy się dogadać ... emotka
4 maj 15:36
chachrek: CO na tej maturze było?
4 maj 15:38
damorka: to co? idziemy w 4 emotka o czym my mówimy. Maturę trzeba jeszcze zdać
4 maj 15:39
Dziaku: Pytania i teksty
4 maj 15:41
Pawel: My nie zdamy? Damy radę emotka
4 maj 15:41
Nazcain: Ehh jutro wróce do domu dopiero przed 18−,− , a tu jeszcze w czwartek angielski, na który nic nie umiem
4 maj 15:46
Rumpfy: kurwa te pytania dot tekstu to jakis idiota wymyslil, a w szczegolnosci odpowiedzi.
4 maj 15:46
damorka: Nazcain wystarczy jak sobie zwroty z formalnych powtórzysz i będzie emotka to jakieś 2h emotka chyba, że rozsz. zdajesz to w sumie 4 bd. emotka
4 maj 15:59
Foks: nie wiem dlaczego mówicie że można było napisać wypracowanie bez znajomości lektury, np. w temacie pierwszym jeśli ktoś nie wiedział że Elmira nie zdradziła Orgona i wyciągnął wniosek że chce to zrobić i pewnie zrobiła, no to nieźle namieszał emotka
4 maj 16:04
xxx: POLAK BYŁ ŁATWY A JA GŁUPIA CZYTAŁAM CHŁOPÓ LALKE POTOP ITP
4 maj 16:07
Julek: Zgadzam się z Foksem! Mój znajomy napisał, że Elmira zdradzała Orgona... ech...
4 maj 16:07
Pitagoras: emotka damorka i Maturzystka to jak?;>emotka
4 maj 16:08
Nazcain: tja − tylko, że mój angielski stoi na poziomie wtf, kwak you, omg, how are you, where's my bitches ;f
4 maj 16:08
Rumpfy: nie, zle! mowisz where`smybitches a czytasz whersmajbiczes! jednym ciagiem!
4 maj 16:10
Tales: Nazcain − mój podobnie . Z tym, ze ja jeszcze znam afk, asap, w8(wait),FYB
4 maj 16:11
mag: Jeżeli objętość szcześcianu jest równa 24, to przekątna tego sześcianu ma długość?
4 maj 16:13
Nazcain: Rumpfy, no widzisz nawet tego dobrze nie opanowałem Tales, o afk tez kojarze emotka Mag a3=24 a=24=4,9 4,93 chyba tak, w pamieci licze
4 maj 16:16
damorka: to jeszcze pewnie 2you, 4you? Niceemotka
4 maj 16:17
Nazcain: a=324 tak powinno byc ;f w srodku
4 maj 16:17
Pitagoras: damorka;>
4 maj 16:19
Nazcain: na interii jakoś relatywnie ten czas postrzegają... jeszcze troche i będą to pisac dłużej niż my mature :f damorka nie znam tych twoich
4 maj 16:23
adam1: Nazcain to tak to jest zle bo 4,93 =117.649 a powinno byc 24
4 maj 16:23
damorka: no zobaczymy, zobaczymy Pitagorasie
4 maj 16:27
Pitagoras: a piszesz rozszerzenie?;>
4 maj 16:28
Nazcain: bo powinno byc 2,9 ;f kwak it, nie ide jutro na mature
4 maj 16:29
Maturzystka: oj jasne damorka że idziemy i z Pawełkiem i z Pitagorasem
4 maj 16:32
Marcowy: Nazcain od kiedy poziom inteligencji oceniasz po umiejętnościach matematycznych? Ja przez 4 lata technikum chodziłem na ok. 60% lekcji, do tego codziennie mam 6 godzin na budowie. Mój nauczyciel od matmy jest alkoholikiem więc od niego raczej trudno się czegokolwiek dowiedzieć. Próbne matury z matmy miałem na 14 i 16 punktów. Od 1.5 tygodnia koleżanka mi tłumaczy zasady matematyczne i sam dziobię na forach internetowych. Teraz piszę na 30−40 punktów. Śmieszny jesteś uważając się za inteligenta skoro swoje kryteria zamykasz w umiejętnościach wyliczenia delty z funkcji kwadratowej. Bez pozdrowień gamoniu.
4 maj 16:33
damorka: piszę rozsz.... i z ang. też i z geo. (żałuję, że nie zmieniłam deklaracji względem geografii)
4 maj 16:34
Pitagoras: no ja mysle dziewczynyemotka
4 maj 16:39
Nazcain: ze co? gdzie ja cos takiego napisalem? wiesz w ogole do kogo piszesz? jak masz problemy z wyrażaniem emocji to udaj sie do psychologa, a nie wyzywasz mnie od gamoni. do ojca sobie tak mow leszczu. z tynsztoka wyszedles czy mozna maturka ci nie poszla i zwieracze sciska?
4 maj 16:39
Maturzystka: to baardzo dobrze myslisz Tylko kiedy to uczynimy?hhehe
4 maj 16:40
Maturzystka: Marcowy i Nazcain uspokujcie się Prosze sie nie wyzywac hehe
4 maj 16:42
okoń: rysunek
4 maj 16:45
Grey: pszepraszam ale chciałem tylko zauważyć że to nie jest czat towarzyski..
4 maj 16:46
Maturzystka: A jak wam tam nauka idzie?
4 maj 16:47
Nazcain: budowlaniec juz uciekl, ehh takich ludzi powinno sie na beczke wpychać... zakład, ze marcowy i okoń to ta sama żałosna osoba
4 maj 16:47
Maturzystka: Grey bardzo dobrze zauwarzyłeś My tutaj matematykę studiujemy
4 maj 16:48
wiewi: teżtak uważam , jak pojawi się gzieś model odp do wypracowań z polaka to wrzućcie com? emotka
4 maj 16:48
Maturzystka: Nazcain co Ciebie tak wzieło na kłutnie? Na bazarze jestes? hehe zart A co powiesz na temat maturzystki? no słucham jaka ona jest?
4 maj 16:50
Marcowy: Cytuje : "Nazcain: Podstawa byla prosta, bo to w koncu podstawa. Do tego obniżono poziom, aby ludzi z IQ oscylującym wokół 60 też mogli ją zdac. Co najlepsze były osoby, którym udało się jej nie zdacemotka" Problemów z wyrażaniem emocji nie mam ale cieszy mnie fakt, że z taką internetową agresją przyjąłeś moją uwagę emotka Co do maturki to polski wydaje mi się względnie prosty. Bez pozdrowień.
4 maj 16:51
Pitagoras: no właśnie Grey. skąd jesteś Maturzystka?;>
4 maj 16:52
Nazcain: ja z natury jakis taki konfliktowy jestem wybaczcie emotka ale tak subiektywnie czy obiektywnie ?
wiewi: e tam ... wy tu gadu gadu a czas ucieka. hihi. wymieńcie się gg, nr buta, wzrostem, odcieniem zębów i bedzie git..
damorka: Grey prawda, dlatego piszemy tylko w jednym temacie, żeby nikomu nie przeszkadzaćemotka
Marcowy: Aha i nie klasyfikuj mnie jako budowlańca. Chwytałem się różnych prac ale nie sądzę, żebyś to zrozumiał.
4 maj 16:53
Pitagoras: ooo i damorka sie odezwała, skąd jesteście dziewczyny?;>
4 maj 16:54
wiewi: z wenus kowboju emotka
Knight: ludzie poslki juz byl wiec nie zasmiecajcie forum jakimis pierdołami tutajsie uczymy matematyki!
Maturzystka: Aj zaczyna sie tu nie ciekawie robic wszyscy sie kłuca...
4 maj 16:55
damorka: okolice Krakowa emotka Ale ja już uciekam, trzeba trochę zadanek porobić emotka Miłego popołudnia i wieczora życzę wszystkim użytkownikom forum emotka POWODZENIA JUTRO !
4 maj 16:55
Pitagoras: nie Ciebie sie pytałem wiewi Knight daj na luz bo coś Ci strzeli i po pisaniu Twoich matur będzie, a tego chyba nie chcesz?
4 maj 16:56
wiewi: poslki....pff Knight:
4 maj 16:56
Maturzystka: Damorka nie dziękujemy i też życzymy powodzenia
4 maj 16:57
Marcowy: ok ok emotka ja się wyłączam, podziobię dziś jeszcze trochę i jadę na testy PZŁ. Powodzenia jutro wszystkim życzę.
4 maj 16:58
Magoria: jak myślicie pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami pomogą mi przyswoić wiedzę z matematyki do jutra, bo nie wiem które wybrać emotka
4 maj 16:59
Nazcain: napisales ze pracujesz na budowie to jaki inny, ale rownie pogardliwy sposob mialbym sie do twojej pernosy zwracac? murarz, tynkarz, akrobata? co do postu, ktory zacytowales to ni w ząb go nie zrozumiales. spróbuj jeszcze raz, albo dwa razy moze cie oświeci. mnie orka na ugorze nudzi.
4 maj 16:59
wiewi: emotka na zadanka popatrze. trzymam kciuki za wszystkich emotka
4 maj 17:01
Pitagoras: daleko do krk a Maturzystka?;> num damorka nie dziekujemy ja tez jeszcze cos powtórzeemotka wzajemnieemotka
katarzynkaa: rysunek
Knight: hah a co mi ma stzelic?
4 maj 17:02
Maturzystka: Oj Pitagorasie ja też daleko daleko od kRAKOWA
4 maj 17:03
Pitagoras: domyśl się
4 maj 17:04
Pitagoras: ja okolice częstochowy, a Ty jak daleko od krk?;>
4 maj 17:05
joleczka: przygotowani na jutro ? ? ?
:
Knight: powiedz mi bo nie czaje
4 maj 17:06
Pitagoras: jakaś żyłka od ciśnieniaemotka
4 maj 17:07
Maturzystka: okolice Białegostoku
joleczka: ?
Marcowy: Nie wiem w jaki inny sposób można twój post zrozumieć emotka próbujesz teraz nieudolnie wybrnąć z sytuacji, gdy nie masz żadnego kontrargumentu emotka Co do mojej pracy możesz mówić co chcesz, nie dbam o to. Jednak śmianie się z pracy fizycznej której najwyraźniej twoje rączki nigdy nie spróbowały świadczą jedynie o twojej ignorancji którą utożsamić mogę jedynie z głupotą. Druga sprawa. Nie wiem co to pernosa, jeśli chodziło ci o personę to upewnij się w słowniku zanim coś napiszesz bo naprawdę zabawnie to wygląda emotka
4 maj 17:08
damorka: Jeszcze jednak nie idę emotka Pitagorasie to jak Częstochowa to nie tak dalekoemotka 5 dni na nogach emotka Wiem, bo kilka razy w wakacje na pielgrzymce byłam emotka
4 maj 17:10
Pitagoras: uuuu to kiepsko chyba z tym czymś mocnym
4 maj 17:12
wiewi: rysunek smutam .... mama jutro...emotka
4 maj 17:12
Pitagoras: no ale kawałek jest tzn 140 km w lini prostej 5 dni troche długo dla mnie w 2 dni do przejściaemotka no ale wybaczam bo to pielgrzymkaemotka
4 maj 17:15
Sara: wiewi: nie martw się, od maty zależy tylko Twoja przyszłość
4 maj 17:15
Pitagoras: oczywiście 140 do krk ode mnieemotka
4 maj 17:16
Pitagoras: ooo Sara święte słowaemotka
damorka: no ! Nie no, teraz na serio idę emotka To jeszcze raz POWODZENIA.
wiewi: to miało podnieść na duchu... spoko... czuję aluzje
Marcowy: jak się sprężysz to plecak na garb i drugiego dnia na wieczór dojdziesz emotka
4 maj 17:18
Nazcain: nie moj problem, ze nie wiesz. co więcej widzę, że nie tylko tego zrozumiec nie potrafisz. nie śmieje sie z twojej roboty, lecz zwyczajnie kipe sobie z ciebie, bo wydajesz sie strasznie zakompleksionym facetem z cementem pod paznokciami, któremu ktos kiedys powiedział, że ma niskie iq i teraz pała jaką dziwna nienawiścią do wszelkich prob nasmiawania sie z debili. naturalnie chodziło mi o persone, czeski blad, gdybys raczyl zauwazyc. specjalnie dla ciebie z słownika: # persona 1. «człowiek, osoba» 2. «ironicznie o kimś mającym duże znaczenie» doceń to.
4 maj 17:20
koko: to raczej opcja dla budowlańców
4 maj 17:20
koko: No i budowlaniec nie będzie należy do inteligencji z definicji
4 maj 17:22
Nazcain: wybaczcie mi − wiem, ze to mnie nie usprawiedliwia, ale... to on zaczął
koko: Nazcain: spoko, to tylko parobek
koko: a tak naprawde to zgadzam sie z Nazcainem.
4 maj 17:23
:): rysunekemotka
4 maj 17:32
kot: elo
4 maj 17:34
Marcowy: o zobacz emotka teraz zapragnąłeś mnie nauczać emotka jeśli chodzi o cement pod paznokciami − nie pracuję przy betoniarce więc tego uniknę, poza tym dbam o higienę osobistą. Rozumiem zrobić literówkę ale ty pomyliłeś kolejność 3 liter co raczej wyklucza błąd przy pisaniu. Mój wniosek (czy też konkluzja jak zapewne, ty byś napisał wzorując się słownikiem czy też wikipedią) jesteś kretynem który używa słów, których nawet zapisać nie potrafi emotka Jeśli "pałam nienawiścią do prób naśmiewania się z debili" to tym samym potwierdzasz że dobrze zrozumiałem twój w/w post. Nikt nigdy nie powiedział mi że mam niskie IQ, testy do LC sklasyfikowały mnie w granicach 133−141 więc chyba nie jest tak źle emotka Druga sprawa, że normalnie mam aż wyrzuty sumienia że tracę czas na użeranie się z niedowartościowanym gamoniem z profilu matematyczno chemicznego, który po 3 latach liceum i otrzymaniu czerwonego paska na świadectwie uważa że nagle stał się inteligentny. Jeśli chodzi o moje zdanie o tobie, jesteś jedynie marnym dupkiem socjalizowanym przez otoczenie o posturze niewyrośniętego szczura, wadą wzroku −5 dioptrii i zaawansowaną czynną skoliozą. Możesz sobie pogratulować emotka
kot: jak poszedl pol?
Jack: kot: Zastanawiamy się czy zdamy emotka
4 maj 17:35
kot: e ludziska mozna sobei na maturce mazac dlugopisem kolorowym np niebieskim
4 maj 17:36
Marcowy: koko nazywasz mnie parobkiem bo nie ma mnie kto utrzymać w szkolę więc sam muszę na siebie zarabiać emotka na ciebie naprawdę szkoda mi słów. Kolega którego próbujesz bronić przynajmniej przedstawia jakieś argumenty, natomiast ty nie przejawiasz po prostu nic
kot: no ja tez
Jack: Marcowy: to raczej Ty tu wychodzisz na niedowartościowanego. 1. Oburzasz się 2. Próbujesz wcisnąć jak najwięcej pozytywnych rzeczy na swój temat 3. Obrażasz
4 maj 17:37
Jack: Marcowy: jeśli Nazcain Ci przeszkadza i uważasz że jego argumenty są słabe to stań ponad to to nie kip. Słoń nie przejmuje się muchami.
4 maj 17:39
kornel: rozjebiemy jutro matme i już
4 maj 17:40
Maturzystka: Kot nie można używac dł kolorowych i pamiętajcie że jutro na matmie wszystkie rysunki trzeba robić długopisem i tylko czarnym
4 maj 17:40
Maturzystka: zgadzam sie kornel z Tobą
4 maj 17:41
Jack: Można też nie robić rysunków jak chcesz emotka
4 maj 17:42
kornel: gdzie mogą być jakieś klucze do dzisiejszych wypracowań z polaka?
4 maj 17:42
Marcowy: Jack ja tylko odpowiadam na argumenty. Skoro gość nazywa debilami osoby o których nie ma bladego pojęcia to tym samym mi wystawia opinię na jego temat. Sobie zarzucam jedynie to, że "kłótnia" z nim sprawia mi przyjemność emotka
4 maj 17:43
Maturzystka: No można też nie robić hehe ale ja tak powiedziałam jakby w razie ktoś chciał zrobić to nie można ołówkiem
4 maj 17:44
Pitagoras: emotka
4 maj 17:45
Marcowy: .. wzmianka o testach na inteligencję wykluczają tym samym jego jedyny argument. Druga sprawa, że takie testy nigdy nie był zbyt rzetelne. Nawet takie, którego nie wymagały żadnej wiedzy, jak. np. szukanie zależności między figurami.
Marcowy: jestem pedałem
Marcowy: o zobacz emotka nazcain/koko wysunęliście się na szczyt swoich możliwości emotka
Maturzystka: Bo wiesz w niektórych zadankach wymagają rysunków...
4 maj 17:46
Jack: No tak, ale co ja będę się łasił na punkty z rysunku? Ja na asp się nie wybieram
4 maj 17:47
Nazcain: rozgryzłes mnie Marcowy... nie dosc, ze jest tak niesamowicie rezolutny, nieprzeciętnie inteligentny to jeszcze jako bazarowa wróżka spełniasz się w 100%. chyle sie i łame, pokładam na podłodze(głównie ze śmiechu, ale mniejsza) czytajac twoje posty. nie godzien jestem... czapki z głów i w ogole btw: mam 12, ale to tez juz pewnie wiesz, ale zapomniales dopisac. ide, bo jeszcze mi cos powiesz i sie bede musial wieszac pa i milego noszenia styropianu(pewnie znow nie zgadlem, bo nie jestem tak fajny jak ty, ale zawsze mozna sprobowac)
4 maj 17:48
niuniacipunia: żaaaaaaaaaaaaaaaaaaal.
4 maj 17:49
kornel: dajcie mi link do klucza odpowiedzi z dzisiejszych wypracowań
4 maj 17:50
Marcowy: nie zgadłeś emotka noszenie styropianu to ocieplenia a to podchodzi pod wykończeniówki emotka ale doszedłeś już do tego, że nie mając pojęcia o drugiej osobie głupio go wyzywać. Szkoda że nie widzisz tego u siebie ale może kiedyś się jeszcze ogarniesz emotka
4 maj 17:51
Marcowy: jeśli chodzi o noszenie styropianu − nie pracuję przy styropianie więc tego uniknę, poza tym dbam o higienę osobistą.
4 maj 17:51
Maturzystka: aj Jack jak nie chcesz to sie nie łaś są tacy co potrzebują tych pkt jak najwiecej
4 maj 17:52
niuniacipunia: zajeżdża mi tu smrodkiem. idzcie do nauki. a nie pieprzycie o dupie maryni.
Jack: Co Ty nie powiesz emotka
Nabuchdonozor: mam propozycje dla panów Nazcain i Marcowy aby kłócili się POZA forum.... emotka wymieńcie się gg czy coś........ fajnie by było gdyby ten temat zamienił się w przecieki z matmy i tak ładnie się rozwijał a nie żeby robić w nim syf z którego nie ma żadnego pożytku !
4 maj 17:53
Krzysiek2005: ej, jak ktoś nie napisał nr tematu, na jaki pisze wypracowanie, to beda sprawdzac je w ogole?
4 maj 17:53
Marcowy: Dobra moich wypowiedzi koniec. Jak coś będzie z moim nickiem to koko albo nazcain próbują zabłysnąć. Powodzenia jutro życzę.
4 maj 17:54
Jack: Krzysiek2005: bez obaw, sprawdzą. przecież to nie komputer to sprawdza emotka
4 maj 17:55
Krzysiek2005: ale jak nie będą wiedzieli, na jaki temat ktoś pisze?
4 maj 17:55
koko: bede bronil mojego chlopaka, z nazacinem bardzo sie kochamy i pomaga mi sie uczyc czasem, co go lubie
4 maj 17:56
adaś19: kto mi zrobi lodzika
4 maj 17:56
Jack: Jak pisałeś tak dwuznacznie wypracowaniem, że po jego przeczytaniu nie będzie wiadomo czy to na temat świętoszka czy zdążyć przed panem bogiem, to rzeczywiście może być problem
4 maj 17:57
Nabuchdonozor: Krzysiu2005 myślę że jak nie będzie to sfrustrowany, zmęczony nauczyciel który sprawdza 25 prace to nie będzie taki złośliwy, no chyba ze służbista... w momencie sprawdzania matury nasz wynik w pełni zależy od dwóch czynników − tego co tam napisaliśmy i formy oraz inteligencji oceniającego emotka wiec bedzie ok
4 maj 17:57
Krzysiek2005: ok, dzięki
4 maj 17:58
sdgsdg: rysunek
4 maj 18:07
qweasd: rysunek
4 maj 18:09
Maturzystka: OMG to bedzie sierpień
4 maj 18:17
Jack: Maturzystka: haha
4 maj 18:18
Maturzystka: I to Jack nie bedzie wcale śmieszne
4 maj 18:22
Jack: ja się śmieje póki nie ma wyników emotka
4 maj 18:24
soulee: Looknijcie jaki tłok. Od cholery ludu + 208 gości
4 maj 18:24
Nazcain: ja trwoga to na forum matematyczne
4 maj 18:25
Maturzystka: No w sumie to masz racje trzeba sie smiac póki można
4 maj 18:26
wieprz: powodzenia Wam życzę!
4 maj 18:29
damorka: a widzieliście wskazówki do wypracowań z polskiego emotka ?
4 maj 18:29
Maturzystka: nie a ty Damorka?
4 maj 18:31
damorka: tak. Przesłać link, czy skopiować treść?
4 maj 18:36
Jack: Mam przeczucie że zawale matę rozszerzoną
4 maj 18:38
Maturzystka: nie nie dzięki już też znalazłam Dzięki ślicznie
4 maj 18:38
damorka: Jack ja też się zaczynam bać, że swoją zawalę...
4 maj 18:40
Maturzystka: nie nie dzięki już też znalazłam Dzięki ślicznie
4 maj 18:41
Maturzystka: kurcze ja to mam przeczucie że polski zawaliłam
4 maj 18:42
damorka: dlaczego? który temat?
4 maj 18:43
Jack: Maturzystka: o polskim to już nie mówmy...
4 maj 18:44
Maturzystka: pierwszy temat ale tak zmyslałam ze masakra
4 maj 18:47
;;;: Nie zdam jutro... OMG ; ( Ja chce 30% : D
4 maj 18:52
Jack: W najgorszym raziem sierpień. i ch**. żyjemy dalej
4 maj 18:52
Goska: przeslij link
4 maj 18:53
Maturzystka: aj łatwo powiedziec sierpień a jak w sierpniu sie nie zda i co wtedy
4 maj 18:54
Goska: ja chce tylko zdac na 30 % wiecej nie potrzebuje...
4 maj 18:54
Jula: Ludzie, jak zdam matę na 30% to robię taką bibę w chacie, ze mi pół ulicy rozniesie i wszyscy jesteście zaproszeni
4 maj 18:55
Pitagoras: tak jest
Maturzystka: Jula trzymamy za słowo hehe
4 maj 18:56
Pitagoras: to za rok cała matura Maturzystka!
ewe: Tak wszyscy przeżywali kuli a tu porszę Świętoszek i Zdążyć przed Panem Bogiem, każdy spodziewał się czegoś grubego znanego
Pitagoras: tzn od sierpnia to nawet nie za rok
Maturzystka: O Pitagorasek jest a gdzie to sie było co? Spowiadac sie prosze haha
Pitagoras: powtórke z operonu sie robiło hehehe mysle ze 2 dni powtórki cały podrecznik z operonu do maty rozszerzonej czyli tylko 300 stron cos mi da
4 maj 18:58
Pitagoras: a Ty Maturzystko?;>
4 maj 18:59
Maturzystka: no napewno napewno
4 maj 18:59
Maturzystka: a co ja? ja jestem jestem tylko tak w miedzy czasie zadanka rozwiązuje
4 maj 19:00
Jula: Za rok im uwalą potop, zobaczycie
4 maj 19:00
Pitagoras: ahaemotka
4 maj 19:03
malinaa18: a moze macie lklucz odpowiedzi do wypracowan z polaka
4 maj 19:08
Kurg: Taaak.. no najwyżej sierpień zostaje... Ja mam jeszcze takie pytanie.. gdybym teraz uwalił mate, to co z rozszerzeniami ? Wszystko mam zdane, tylko tą matmę w sierpniu bym ogarniać musiał ? emotka
4 maj 19:08
Jack: Za rok Nam uwalą swoja droga potopu nie bedzie bo wylatuje z puli lektur
4 maj 19:09
Jack: Kurg: tak. Tyle że na studia byś nie mógł iść od 1 semestru bo już będzie po rekrutacji jak otrzymasz świadectwo.
4 maj 19:10
4 maj 19:21
Nazcain: Jula podaj adres to sobie zapisze od razu, żebym nie zapomniał
4 maj 19:43
Jula: Nazcain, mogę zadać jedno pytanie − jak tam u Ciebie z matematyką?
4 maj 19:45
Nazcain: jak na kogos kto zdaje erke i uderza na agh to powiec Ci, że całkiem całkiem
4 maj 19:46
Jack: Załóżmy jak w macie w kluczu są jakieś wzory za które dostajemy punkty a my zrobimy to dobrze ale innymi wzorami to jak jest to oceniane?
4 maj 19:47
Nazcain: nie wiem, kluczy nie studiuje. ebac klucze wydaje mi sie ze punktowane sa poszczególne etapy w zadaniu, a nie uzywanie konkretnych wzorów
4 maj 19:50
Jula: Nazcain, mogę Ci nawet obiecać, że jak w jakimś stopniu przyczynisz się do zdania jutrzejszej matury to zaproszę Cię na prywatną, indywidualną imprezę, hahaha emotka Jack − nam nauczycielka mówiła, że bierze się pod uwagę inteligencję i pomysł ucznia. Jeśli wynik będzie poprawny a obliczenia zgodne z innymi wzorami − dostaniesz punkty
4 maj 19:51
Jack: Jula, Nazcain: to ekstra.
4 maj 19:52
Jack: Czyli nawet jak zrobie wszystko na chama i zamiast zrobić ciągu wypiszę sobie 100 liczb i wynik bedzie dobrze to max?
4 maj 19:54
Nazcain: a więc mów jak moge przyczynic sie do twojego zdania matury masz 3 życzenia
4 maj 19:55
Jula: Jack − Nawet jeśli dostaniesz zadanie, że np rzucono 50 razy sześcienną kostką i wypiszesz wszystkie możliwości (o matko! ) to też przyznają Ci punkty. Ale jeśli zrobisz im zadanie na 5 sposobów i otrzymasz 5 wyników to oni nie wybiorą sobie poprawnego wyniku tylko dostaniesz 0p ja też robie na chamca i wypisuje wszystko co wiem.. no tak, trochę lanie wody, ale zawsze jakiś punkt wpadnie. Nazcain − hmm.. miałabym jedno pytanie (dot. maty oczywiście) ale nie wiem czy podołasz temu wyzwaniu
4 maj 19:59
Nazcain: teoretycznie nie − bo to jednak jak jechać z Gdańska do Warszawy przez Kraków, ale w praktyce jak się trafi nauczyciel z poczuciem humoru.. musisz po prostu zaliczac odpowiednie punkty na trasie do rozwiązania zadania, na chama przejśc prosto nie możesz, ale możesz na rózne sposoby pokonywać dane fragment trasy.
4 maj 20:00
Nazcain: przynajmniej tak mi sie wydaje Jula, podałamy jak nie ja to zawołam kolegów z podwórka
4 maj 20:01
Nazcain: przynajmniej tak mi sie wydaje Jula, podałamy jak nie ja to zawołam kolegów z podwórka
4 maj 20:01
Jack: Ile % Wam starcza na dostanie się?
4 maj 20:04
Nazcain: znalazłem jakis klucz, obadajcie sobie sami − wydaje mi sie, że jest tak jak mówie. http://www.cke.edu.pl/images/stories/klucze_mat_09/matematyka.pdf
4 maj 20:04
Jula: ooo, będziesz kolegów z podwórka zwoływał? super! :3 nie wiem czy jak tu napisze czy nie ukamieniują mnie za spam..
4 maj 20:05
Nazcain: 80+ z matmy i 70+ z anglika na erce,
4 maj 20:06
Nazcain: żartuje nie bój się nic, po tym co sie dzisiaj działo tutaj juz gorzej zaspamić nie można
4 maj 20:07
Jula: Boo miałam w zadaniu konflikt, znaczy się podana objętość w cm3 i pole podstawy w cm2. Było to coś w stylu 24cm3= 12cm2 x H .. no i z tego ładnie można było obliczyć potrzebne w zadaniu H, tylko szkoda że inne jednostki.. co z tym zrobić?
4 maj 20:09
Jack: H to też cm. więc 12cm2 * Hcm = cm3 emotka
4 maj 20:12
Jula: czyli, że.. H =? Przepraszam, ale nie rozumiem.. Chyba zostaje Ci tylko życzyć mi powodzenia na jutrzejszej maturze, na bank zdana
4 maj 20:14
Nazcain: i gdzie tu jest problem? liczysz h, który równe jest 2 i koniec? nie rozumiem. jakie inne jednostki? o ile nie wychodzą Ci kilogramy czy hektopaskale to jest ok
4 maj 20:15
Jack: a dokładniej: Pole[cm2] * Wysokość[cm] = Objętość[cm3] cm2 * cm = cm3 cm3 = cm3
4 maj 20:15
Nazcain: cm*cm to cm2, a cm*cm*cm to cm3 dm3 to litr*na wszelki wypadek napoisze, a noż cos jutro będzie)
4 maj 20:17
Jula: Myślałam nad tym, ale to wydawało mi się zbyt proste.. dzięki koledzy Macie u mnie duuże piwo
4 maj 20:17
Jack: Na Twoim przykładzie, pomijamy jednostki: 24 = 12 * H
 24 
H =

12 
H = 2 Co do jednostek to patrz na poprzednią wskazówkę.
4 maj 20:18
Nazcain: Ehkmm ja chyba jeszcze jakis bilet powinienem dostać emotka
4 maj 20:19
Jula: Już rozumiem (geniusz) jak już mówiłam, piwo dla Was mam tylko nadzieję, że nie jesteście z pomorskiego.. :f
Jack: chyba na świński pokaz w cyrku
Jula: Nazcain, oczywiście tylko jakby Ci tu podać mój adres.. <myśli> hhhhh ^^
4 maj 20:21
Jack: Jakie trikaśne wzory, zagrywki polecacie powtórzyć a których nie ma w tablic?
4 maj 20:22
wieprz: pisanie tylem dlugopisa
4 maj 20:24
wieprz: bierzecie cyrkiel i linijke?
4 maj 20:24
Nazcain: Jula no mysl, mysl Na podstawie to tylko geometrie wystarczy powtórzyc, na erke jeszcze trygonometrie i całą geometrie. nic wiecej potrzebne nie jest
4 maj 20:26
Jack: nie prosiłem o świńskie triki z Twojego chlewu
4 maj 20:26
damorka: tak i linijkę, i ekierkę, ołówek(tak"na brudno"− potem i tak trzeba poprawić), KALKULATOR oczywiście, trzy długopisyemotka coś jeszcze trzeba?
4 maj 20:28
Jack: Nazcain: ale np. taka umiejetnosc dzielenia wielomianow sie przyda. I mysle co jeszcze ciekawego jest
4 maj 20:28
dan: ja cyrkla nie mam o.O
4 maj 20:29
Nazcain: weź sobie jeszcze zestaw małego chemika ;f po co Ci ekierka? a na dzielenie wielomianow jest jakis wzór w ogole? pozatym to juz jest poziom rozszerzony to po co Ci to
4 maj 20:31
Jula: Ja bym wzięła jeszcze kanapkę, herbatę do termosu, pilnik do paznokci i nazcaina do kieszeni, który napisałby za mnie maturę Uwaga, teraz zaświecę.. znam wzór którego nie ma w tablicach.. dostanę za to dodatkowe punkty? a3 !
4 maj 20:32
Jack: dan: to będziesz musiał tak robić, tylko że na arkuszu http://www.youtube.com/watch?v=8xtnMYAStI4
4 maj 20:32
Jack: Nazcain: ho ho ho
4 maj 20:34
Nazcain: heh, mnie do kieszeni chce poł mojej wielce uzdolnionej matematycznie klasy w sumie w 3h moblbym zrobic z 2 lub 3 proste testy na podtstawie.
4 maj 20:36
Jack: Niesamowity jesteś.
4 maj 20:37
Jula: Nazcain − już nie bądź taki skromny Ale pomyśl − pół klasy chce Cie do kieszeni, ale rozważ to, co z tego będziesz miał od nich, a co ode mnie możesz dostać proponuję się porządnie zastanowić
4 maj 20:39
Nazcain: nie taki znowu nie samowity, po prostu podstawa jest prosta.
Jack: Od kiedy kieszeń to synonim dupy?
Nazcain: niesamowity* ;f no własnie co od Ciebie moge dostać? procz biletu
4 maj 20:40
Jula: Jack, miałam na myśli w zamian za napisanie matury. Ty już nie bądź taki sarkastyczny ^^ Nazcain, nie mogę tak na forum rozgłaszać.. powiem Ci, ale na osobności ;>
4 maj 20:45
Nazcain: <Jula i Nazcain przechodza do pokoju obok, drzwi sie zamykają, są sami w pomieszczeniu>Nazcain:Słucham?</>
4 maj 20:48
Jack: od tej pory mozecie przejsc na gg
4 maj 20:50
Jula: <Jula podchodzi niebezpiecznie blisko do Nazcaina, spoglądając na niego i przygryzając jednocześnie bladoróżowe usta bierze oddech po czym szepcze do jego prawego ucha słowa : w zamian za Twoje bohaterstwo i pomoc ofiaruję Ci..> Reklamy
4 maj 20:53
Nazcain: Jack idz sobie policz jakaś delte
4 maj 20:54
Jack: Chyba deltę z Waszego poczucia humoru. Ale obawiam się że nie znajdę miejsc zerowych
4 maj 20:57
Nazcain: ja ide ogladac housa bo coś czuje ze ta rozmowa zakończy sie dla mnie alimentami Niemniej jednak czekam na bilet emotka
4 maj 20:58
Nazcain: bede Cie wspierał mentalnie Jula jak czegoś nie będziesz wiedzieć to pomyśl o mnie to Ci podpowiem jakos
4 maj 21:01
Jula: A mogę chociaż wiedzieć jak masz na imię? (; Powodzenia na maturze jutro.. już chce mi się płakać ;c
4 maj 21:02
Nazcain: Nazywam się Świński ryj emotka
4 maj 21:06
Ewa: Też się tak boicie tej jutrzejszej matmy.. ?emotka
4 maj 21:08
Jack: Też, bo od tego zależą studia
4 maj 21:08
Ewa: No dokładnie.. własnie dlatego najbardziej się jej boje.
4 maj 21:10
Jack: jaki ja jestem zajebiscie szczeniacki i infantylny... omygy
4 maj 21:15
nazcain: Jula, z łaciny Petrus
4 maj 21:17
Ewa: No to życzę wszystkim połamania długopisów. emotka Miejmy nadzieję że jutro sprawdzi się porzekadło: "nie taki diabeł straszny, jak go malują.." emotka Powodzenia
4 maj 21:17
Jack: Ktoś ma zabawe? Ewa: jutro, albo w sierpniu
4 maj 21:20
Ewa: Jack: Należy być dobrej myśli i mieć pozytywne nastawienie.
4 maj 21:23
jakija: ja powiem wam tak... po maturze chce iść na swoje... praca,własne mieszkanie... i powiem wam... ze mam nadzieje, że bede dał rade pojść na studia jeszcze.... aj... nie myslałem ze bede musiał tak szybko dorosnąć,,,,
4 maj 21:25
Ewa: a kto myślał... szybko minąl ten czas... i pomyśleć że jeszcze niedawno byliśmy małymi dziećmi , ktorych nie sięgały żadne problemy, trudne decyzje.. aż łezka w oku się kręci emotka
4 maj 21:29
Pitagoras: no ja tym bardziej teraz po utracie osoby bliskiej, w przedszzkolu bylo tak podchodzilo sie do dziewczyny bez wstydu skrepowani i zadnych problemow i pytało: bedziesz moją dziewczyna, dziewczynka odpowiadala tak albo nie. jak odp tak to chwytaly sie bachory za reke i szly razem w piaskownice, a jak nie to rekacja była w styllu; Aha, ok emotka albo to nie a teeeeeeraz
4 maj 21:54
nazcain: a teraz bedzie jak zrobisz mi jeansy to zrobie Ci loda
4 maj 22:03
Pitagoras: hahahah xD
4 maj 22:05
aaa: eh... jakie myśli...
4 maj 22:08
aaa: nie wiadomo czy płakac czy sie smiac...
4 maj 22:09
Jack: aaa: popłaczmy ewentualnie po maturze. a przed maturą wyjdźmy jak bokser który jest pewny swej wygranej. chyba że masz na myśli polski ; p
4 maj 22:12
brg2104: rozwale jutro to rozszerznie haha Żartowałem
4 maj 22:14
aaa: jakos czarno to widze...
4 maj 22:15
Jack: brg2104: Żarty się Ciebie trzymają
4 maj 22:16
brg2104: Jack na ile celujesz ?
Jack: Wszystko zależy od szczęścia. Będzie pewnie 30%−70%
Jack: Ale broniąc moją wcześniejszą tezę to liczę oczywiście na 100%! emotka
4 maj 22:18
aaa: optymista z ciebie
4 maj 22:19
brg2104: ja wiem że pojdzie mi lepiej niż z polskiego na podstawie emotka
4 maj 22:21
Jula: Dzień dobry wstawać, na maturę! A wiecie co, mam jakieś głupie przeczucie, że nie będzie trudna.. komuś kawy?
5 maj 05:44
eh..: ja juz pije
5 maj 06:26
kot: lecimyDDDDD
5 maj 06:26
Jula: Czuję, w zad. za 6pkt będzie funkcja :f
5 maj 06:27
eh..: będzie co bedzie jak dowalą tak jak polskich to zaje...fajnie POWODZENIA WSZYTSKIM *******
5 maj 06:27
eh..: oo nie.. funkcji nie lubię/ coś z prawdopodobieństwa by mogło być jakas nierówność, procenty hehe ale lepiej funkcja niż trygonometria bo to je już maras
5 maj 06:29
patrycja: czescemotka moge miec pytanie?
5 maj 06:35
eh..: taa
5 maj 06:35
patrycja: czy moge uzyc wzoru ktorego nie ma w karcie wzorow, jest to wzorek wymyslony przeze mnie w 2 klasie LO i do tej pory zawsze mi sie sprawdzal. czy musze zrobic dowod na maturze czy sie obejdzie? ;>
5 maj 06:37
eh..: możesz chyba tylko napisz sobie objaśnienia do niego żeby oni wiedziali o co kaman w ogóle
5 maj 06:39
Jula: Wymyśliłaś własny wzór? a można wiedzieć na co?
5 maj 06:43
patrycja: oki emotka
5 maj 06:43
Decha: W zad 1 jak dokladnie okreslic czy jest < >
5 maj 06:46
eh..: ale w jakim zadaniu ja sobie to tak tłumacze że jeśli jest taki > to one się rozchodzą a jak tak < to są połączone
5 maj 06:49
patrycja: na logarytmy, juz podaje,bardzo przydatny, w ten sposob mozna ominac zamiane podstaw logarytmow w duzo prostszy i szybszy sposob: logakb = logab1k
5 maj 06:50
patrycja: no i oczywiscie gdy k≠0 emotka
Decha: Matura listopad 2009 tam jest odpowiedz |x−2|> 4 i tu sie nasuwami pytanie czemu np nie |x−2|<4
miiii: POWODZENIA !
5 maj 06:52
Ewa: powodzenia emotka
5 maj 07:10
Dziaku: Powodzeniaemotka
5 maj 08:38
Pucek1991: Ale banalna matura
5 maj 11:25
wieprz: ile wam wyszedl cos z tg?
5 maj 11:27
Pucek1991: cos= 12/13
5 maj 11:43
Aneta: macie jakaś strone z odpowiedziami ?
5 maj 12:02
mery: a w ostatnim ile Wam wyszło?
5 maj 12:08
Nabuchdonozor: o ludzie ale latwa mata byla emotka jupi (mowa o podst)
5 maj 12:09
Nabuchdonozor: za rok na bank podniasa poziom hehe emotka
5 maj 12:10
truskaweczka1055: maturka latwiutka byla
5 maj 12:10
Pawel: łatwe było, za 1,5h dopiero zacznie się piekło heheheh
5 maj 12:11
Pawel: Obwód trapeza 15+33 , objetoś ostrosłupa 48, prawdopodobiensto 1/6 Pozdro, rozgrzewka dobra, za 1,5h zobaczymy co to prawdziwa matma...
5 maj 12:13
truskaweczka1055: a mi obwod wyszedl 24 hehe
5 maj 12:19
Ewa: nie było tak źle
5 maj 12:21
sdfgag: to zle Ci wyszedl obwod
5 maj 12:23
sylwia: a ile wam wyszło w rozwiązaniu nierówności Ix+7I >5 ?
5 maj 12:24
Aneta: <−niesk., −2> <12,+nieskoń.> DOBRZE
5 maj 12:27
ciezka: zdaje sie ,że były 2 grupy bo obw trapeza mnie wyszedł 12 + 62 albo 3 nie pamiętam teraz sylwia zaznaczyłam b
5 maj 12:28
sylwia: a czemu 12 a nie −12?
ciezka: coś jak Aneta pisze, tak mi się kołacze
:): tez tak mam ta nierownosc..
sylwia: odp były wymieszane wiec b mi nic nie mówiemotka
sdfgag: oj chyba od <−niesk., −12><−2,+niesk.>
5 maj 12:29
Aneta: bo jak sie opuści wartość bezwzględną to sie może chyba znak zmienic i wtedy jest x−7>5 i jak sie przerzuci to jest 12
5 maj 12:29
Pawel: jedna grupa była z otwartymi
5 maj 12:30
Ciekawski: Paweł... A pamiętasz działania w tym zadaniu z prawdopodo... Nie trzeba było rozbić na dwa i pomnożyć
Aneta: ja z tego co pamietam to dalam chyba d
Ewa: sdfgag : ja mam tak samo
5 maj 12:31
Aneta: kiedy będą wyniki w necie ? i na jakiej stronce ? wiecie może?
5 maj 12:31
Ciekawski:
 3 
najpierw losowanie w pierwszym rzucie liczby parzystej czyli

a później iloczyn
 6 
 7 
podzielny przez 12 w obu rzutach czyli

i trzeba było to wymnożyć i się skróciło...
 36 
5 maj 12:32
truskaweczka1055: przy tej nierownosci jak jest wartosc bezwzgledna i dzialanie jest dodatnie tonie zmienia sie znaku
5 maj 12:33
Aneta: no to mam żle
5 maj 12:34
5 maj 12:37
Pawel: z prawdopodobienstwem, ja zrobiłem z z drzewka, na spokojnie, by mieć w 100% pewnbość ze dobrze, wszystko z drzewka mozna było odczytac i obliczyć, wyszło 1/6
5 maj 12:42
ciezka: a mnie zaćmiło i omegę wyliczyłam jako 12:(
5 maj 12:45
ciezka: uuuaaaaa jak subtelna deklaracja.
5 maj 12:49
Dziaku: Eee jak patrze na ta mature podstawowa to ja jako 1 liceum to co juz mialem to latwe sie wyjdae, czekam tylko na matmie na tematy tupu logarytmy , prawdopodobienstwoemotka
5 maj 12:49
walićnazwe: ale się przeraziłam jak sprawdzałam sobie odpowiedzi spryciarze dali nam kilka innych arkuszy
5 maj 12:59
Łukasz: oo dan witam, jak podstawa poszła ?
5 maj 13:00
Maturzystka: walićnazwe a gdzie sa odpowiedzi?
5 maj 13:03
5 maj 13:04
ajajaj: mi obwód trapezu wyszedł 24.. jestescie pewni ze ma być 15+33
5 maj 13:09
wiewi: o Boże ja też w szok si zawiesiłam na 5 min że wszystkie odp mam złe! ja pierdole..... ale ulga jak popatrzyłam na zadania....przepraszam za wyrażenie... ale...ciśnienie mi skoczyło...
5 maj 13:10
Jula: Ta matura była zbyt prosta, w tym jest jakiś haczyk
5 maj 13:12
Maturzystka: ile wam w tym trapezie wyszło?
5 maj 13:18
wiewi: coś masz na myśli?
5 maj 13:19
Jula: Obwód? 20..
5 maj 13:21
Maturzystka: kurcze a mi 12+62 i mysle jak go obliczyc i tylko tak mi wychodzi
5 maj 13:24
Maturzystka: a u mnie w klasie własnie tyle 15+3√3 wyszło większości...
5 maj 13:25
Łukasz: rysunekh = a 3 h=x górna podst z pitagorasa i wychodzi 15 + 3 3
5 maj 13:27
ciezka: mnie wychodzi identycznie jak Tobie Maturzystko
olaaa: tez mi wyszło15+3√3 emotka a z zamknietych 1 blad a wam jak poszło
Łukasz: h = a 3 przez 2 sory
ciezka: rysunekja miałam podane ,że x=5 skoro a dłuższa podstawa 6cm i jeden z trójkątów miał byc równoboczny a drugi równoramienny. Skoro równoramienny to kąt 45stopni.
5 maj 13:30
Maturzystka: Aha to tak trzeba juz rozumiem a ja sobie liczyłam z sinusa i cosinusa....
ciezka: ja też z sinusa i cosinusa i włąsciwie to nie wazne jaką metoda się liczyło powinno wyjść tak samo
Łukasz: 3 zamkniete źle, 4 otwarte dobrze,ni ewiem jak z reszta, poczekam na odp. do przodu emotka powodzenia jutro na angolu emotka
5 maj 13:31
olaaa: hmm ja tez z sinusa liczyłam ale wynik dobry wyszedł emotka
5 maj 13:31
Maturzystka: ciezka no o to chodzi że powinno tak samo widocznie coś źle w obliczeniach
5 maj 13:32
ciezka: no to się gdzieś rąbnęłam. I tak nie jest to aż tak istotne bo egzamin zdałam a 1 punkt w tą czy w tamtą nie ma już teraz znaczenia. Ja i tak umysł humanistyczny.
5 maj 13:33
ajajaj: zaraz sie zabijeemotka takie banalne błędy emotka mysłalam ze bedzie ponad 90% a tu wychodzi z 80
5 maj 13:34
wiewi: a 32? z tąobjętością ostrosłupa? jak tzrba było?
5 maj 13:36
ciezka: olałam to 32 zadanie
5 maj 13:37
wiewi: mi wyszło 48j3 dobrze mam?
5 maj 13:38
Dziaku: Dobra ja jako 1 liceum zrobilem cos z tej matury ale jak patrze w odp to nie moge jednego rozkminic, zad 2 Cena spodni po obnizce 30% wynosi 126zl, ile wynosi cena przed obnizka, mi wychodzi 163,8 a poprawna odp to 180, powiedzcie mi czemu?
5 maj 13:39
Dziaku: aaa juz wiem, ja popory bralem 1,3 * 126 emotka Juz mi wyszloemotka
5 maj 13:41
5 maj 13:41
ciezka: 100% − 30% = 126 100% = x
5 maj 13:42
Decha: Te 2 mozna zrobic draga dedukcji Od odpowiedzi odejmujesz 30% tak aby ci wyszlo 126 , czyli odpowiedz z 180.
5 maj 13:43
jakija: Dziadek.. wes obie proporcje ....... 0,7−126zł 1−x zł
5 maj 13:46
jakija: no u mnie tez 1 zamknieta żle tylko
5 maj 13:47
jakija: a otwarte... no cóż... jak sie nie uczyło to się ma no ale lekki niedosyt jest
5 maj 13:49
Jula: hahahahah, nie wierze! póki co mam 62% (z tego co jest opublikowane na daną chwilę) :3
5 maj 13:49
ciezka: http://matura.nauka.pl/index.php/id=index/dept=40/cath=82/news=2253/view=0 tu jest zadanie 30 tez a 29 robiłam z proporcji i Pitagorasa. a wynik ten sam.
5 maj 13:50
Aneta: za zadanie 33 ile mozna bylo zdobyc punktów ?
5 maj 13:50
ciezka: a zadanie 4 mam dobrze a zrobiłam je w pamięci na chybił trafił emotka ciekawe ile punktów mi za nie przyznają, odpowiedź mam dobra
5 maj 13:54
ciezka: Aneto, chyba 5 albo 6
5 maj 13:54
Jula: O KUR*A! 85−90% a poprzednie próbne mam zdane na ledwo 30%...
5 maj 13:56
ciezka: sprawdziłam w arkuszu, 4 punkty za 33 zad
5 maj 13:57
Aneta: no to super emotka dzieki ciezka
5 maj 13:59
wiewi: ej a ja mam taki przypadek ze zadanie rozwiązałam dobrzea w odpowiedzi się pomyliłam przy przepisaniu jej na właściwe miejsce.. odejmą mi pkt?
5 maj 14:00
Aneta: podasz link do tego arkusza ciezka ?
5 maj 14:01
ciezka: zależy na jakiego egzaminatora trafisz wiewi
Aneta: a gdzie napisales tą właściwą odpowiedź ? w brudnopisie ?
5 maj 14:02
debil: myślałem, że z testowych mam 2 błędy a mam 8 Masakra!
5 maj 14:03
ciezka: "debil" a ile punktów z otwartych emotka PS. 25 −8 = 17 i tak zaliczysz emotka
5 maj 14:04
jakija: im lepiej dla wszystkich pojdzie,.... tym ciezej bedzie na studia się dostać...
5 maj 14:04
wiewi: niech mi ktos powie jak mu wyszło z tym ostrosłupem....
5 maj 14:05
wiewi: nie no w miejscu na odp. tylko żle ją przepisałm,
5 maj 14:06
Aneta: W zad. z ostrosłupem wyszło 34. Odp. d
5 maj 14:07
jakija: mi wogle z nim nie poszło ... no ale ze zapomniałem że .... x2=2....I −2 .... aj... 2% juz mniej na maturze...
5 maj 14:08
ciezka: ja bym nie odjęła ale ja niestety nie egzaminator sadzę jednak ,ze maksymalnie odejmą 1 punkt, bo ilośc punktów jest rozbita na cząstki w zaleznosci od postępu zadania.
jakija: a ja myslałem ze chodzi o ten ostrosłup z podstawą trójkata w otwartym...
wiewi: no ja d jak to byłó zadanie otwarte? chodzi mi o objętość ostrosłupa? zad32
5 maj 14:09
Jula: nie odejmą Ci pkt. (: a z ostrosłupem miało wyjść 48.
5 maj 14:10
wiewi: ja pierdolw. ma dobrze! ten ostrosłup! heheh dziękuję
5 maj 14:11
debil: 17 pkt + 6 pkt z otwartych bo tylko 3 zadania zrobiłem i jednego troche. Zawiodłem się na sobie. Liczyłem na 60% a tu ledwie 46%
5 maj 14:11
ciezka: ale zdałeś a jak widzę rozszerzonej nie piszesz emotka
5 maj 14:12
Aneta: W zadaniu z ostrosłupem tj. (zad.24) wyszło 34
5 maj 14:13
jakija: to jest zwsze najgorsze... jak dla wszystkich poszło dobrze... a tobie nie za bardzo...
5 maj 14:14
wiewi: a ja nie zdałam zadnej próbnej a teraz z 80% mam emotka emotka emotka juuuuupi!
5 maj 14:14
5 maj 14:15
wiewi: ok, dziękujęale mi chodziło o zad 32. objętość emotka
uradowana: jak dotąd 22 pkt z zamknietych, czyli maturka z matmy zdana! jupi
Jula: Ja odwrotnie.. liczyłam na ledwo 30%, zawsze byłam noga z maty, a tu proszę, ponad 80% hurrra, dostane się na studia.. ! KOCHAM MATEMATYKE! <33333
5 maj 14:16
Aneta: aha, sorki emotka
5 maj 14:16
Aneta: no to matme mamy zaliczoną, jeszcze tylko jutro angielski, potem WOS i ustna Ciekawe jak to na tej ustnej będzie.
5 maj 14:18
uradowana: ciezko bedzie
5 maj 14:19
jakija: rysunekhymn... myslicie ze mi zalicza jak w ostatnim zadaniu nie pisałem a−długośc basenu w I hotelu.... a+5− długość w basenu w II hotelu itd..... tylko namalowałem.... a
5 maj 14:19
Aneta: ja też namalowałam. Mi się zdaje, że zaliczą.
5 maj 14:23
ciezka: ja też namalowałam i ułożyłam układ równań a później obliczyłam w pamięci i mam dobry wynik. Moze z 2−3 punkty z 5 dostanę emotka
5 maj 14:24
wiewi: jebaćustną. do niczego nan nie potrzebna!
5 maj 14:24
Aneta: a myślicie, że dadzą chociaż jednego punkta za dobry rysunek w tym ostatnim. Bo ja tylko rysunek mam dobrze Coś mi się później pomieszało i źle obliczyłam.
5 maj 14:26
wiewi: aej a jak wyniki mam dobre/ obliczenia mam takie chaotyczne ciut i swoje oznaczenia dawałam.. wzory dawałam np z literkami przez siebie na rysunku pisanymi to nie przyczepią się? jak sądzicie?
5 maj 14:26
ciezka: nie przyczepią się, ty sobie mozesz boki nazywac nawet, maniek , geniek i filip, bylebyś później na nich liczyła
5 maj 14:28
wiewi: cykam się bo tu tak ładnie mają rozpisane a ja tak namazałam na kupie i jeszcze te swoje oznaczenia...chaos mimo dobrego wyniku... dadząmaxa za konkretne zadania? ehhh
5 maj 14:28
wiewi: zajebiście. DZięki Ciezka
5 maj 14:29
Nabuchdonozor: sluchajcie jak w 27 doszedlem do poprawnych wynikow ale inna metoda to chyba nie bedzie 2pkt? bo wszedzie widze ze wielomian rolorzony na czynniki a ja sobie przez (x+2) podzielilem i tez mi takie samie pierw. wyszly emotka
5 maj 14:30
ciezka: zrozumiałaś zdania, oznaczyłaś, wykonałaś obliczenia z dobrym wynikiem , nie ma innego wyjśćia jak przyznać pełną punktację emotka
5 maj 14:32
Tales: Prosta była rozszerzona? Która łatwiejsza? To prawda, że ponoć 40 proc gimnazjalistów zrobiło by podstawową maturkę? Muszę przejrzeć zadania, czy to prawda. Może ma ktos linki?
5 maj 14:34
olaaa: ciekawe jak tam rozszerzona trzymajmy kciuki za tych naszych forumowiczow emotka
5 maj 14:34
5 maj 14:36
Tales: Dzięki z góry ^^ − ciezka.
5 maj 14:39
jakija: hahaha a skad takie dane ze 40% gimnazjalistów by zdało.... kto tą ankiete przeprowadził dziś... xD
5 maj 14:40
ciezka: pewnie gimnazjaliści robili ankietę emotka
5 maj 14:41
Jula: Ja jeszcze mam biologię.. czuję, że dużo osób zda matę (;
5 maj 14:43
Zulu: Gimnazjalisci niech sie zajmą tymi biedronkami radioaktywnymi. Bo ich testy 100 % maturzystow zdaloby.
5 maj 14:44
olaaa: w 30 zadaniu dadza mi punkt ale nie wiem po co obliczyłmam delte zreszta zle bo pownna byc −1 a nie −12 a reszta zadanie obliczyłam i wyszedł mi taki przeciał <1,) dadza mi chociaz punkta ?
5 maj 14:45
olaaa: sory nie delte tylko dziedzine *
5 maj 14:46
Aneta: a myślicie, że dadzą chociaż jednego punkta w 34. za dobry rysunek. Bo ja tylko rysunek mam dobrze Coś mi się później pomieszało i źle obliczyłam.
5 maj 14:48
Leon: Jakub Grzegorzek to mój nowy idol. Wczoraj uczyłem się z m.pisz. i z zamkniętych mam 20 punktów Z otwartych podaj 8 emotka emotka Tak naprawdę aby zdać wystarczyło przerobić próbną maturę z listopada co też wczoraj uczyniłem. A mówią że nauka dzień przed nie ma sensu
5 maj 14:48
Nabuchdonozor: Aneta jesli masz uklad rownan to za niego masz napewno 1pkt emotka
5 maj 15:02
wiewi: hej a jak w 26 mam wynik dobrze tylko nie narysowałam tego czegoś to 1 czy 2 pkt dostanę?
5 maj 15:05
Aneta: no właśnie mam układ równań ale źle go napisałam. więc chyba będę miała 0 pkt.emotka
5 maj 15:08
Jula: wiewi − 1p emotka
5 maj 15:08
wiewi: rysuneka ja zad 28 zrobiłam tak: powiedzcie mi czy można byłó tak kombinować − skoro kąt ACB i DCE są proste. to po nałóżeniu na siebie odcinków DC na AC i CE na CB (bo mają wspólny kąt) to powstanie trójkąt DEC w którym kąty przy podstawach będą liczyć 45 stopni. powstanie wówczas trapez ABED którwgo kąry przy dłuższych podstawach również będą miały po 45 stopni (180−90=90/2=45) wówcza kąty przy któtszych podstawach będą mały po 135 stopni (180−45=135) zatem skoro kąty trapezu mają analogicznie równe miary to odcinki AC i BE muszą byćrównoległe. ? help. czy to przekombinowałam?
5 maj 15:25
Ewa: a jak myslicie co dowalą jutro na angielskim? jakis liścik formalny?
5 maj 15:46
wiewi: siema poradż czy może tak być zad 28?
5 maj 15:49
naturia: w tym ostatnim mam gdzies 3/4 zad dobrze potem sie pomylilam w rachunkach dostane jakies punkty za to?
5 maj 15:59
Magoria: może mi ktoś powiedzieć czy kiedy wyjdzie dobry wynik w zadaniu to dostanie się max punktów niezależnie jak się do tego doszło?
5 maj 16:01
Jula: wiewi, nie wiemy, nie jestesmy egzaminatorami. Na angolu będzie formalny, zależenie, bankowo.
5 maj 16:01
naturia: Skad ta pewnosc?
5 maj 16:04
Jula: Magoria, nie.. musi być jakiś logiczny tok myślenia, jeśli jest chaos i ogólnie liczby wzięte z nosa − nie uznają. Jak już mówiłam, Pani z maty powtarzała nam, że ocenia się inteligencję i spryt ucznia, nie do końca zawsze opierając się na kluczu odpowiedzi. Módlmy się o wyrozumiałych sprawdzających
5 maj 16:04
Jula: Skąd pewność? wszędzie o tym trąbią, dawno nie było zażalenia. O nieformalnym nawet nie ma co marzyć..
5 maj 16:06
Pucek1991: Rozszerzona matma to jednak przegięcie.... Pojebana strasznie
5 maj 16:10
Jula: pucek, skąd wiesz? już po?
5 maj 16:13
Pucek1991: tak... piwo ma wiecej % niz ja bede mial z matmy.. a z podstawy ponad 90% bedzie...
5 maj 16:16
Jula: Pucek, będzie dobrze! jak nie zdasz R to chociaż podstawę masz, głowa do góry! emotka
5 maj 16:25
miiii: wlasnie a propo z angielskiego moja korepetytora sama mowila ze moze byc list z zazaleniem... masakra a krotszy teskt do napisania sama stawiam na ogloszenie o zgubie emotka jakie sa wsze propozycje ?
5 maj 16:25
5 maj 16:26
truskaweczka1055: z krotkiej formy mogloby byc ogloszenie albo pocztowka
5 maj 16:32
truskaweczka1055: jak dluga forma bedzie reklamacja to nic nie napisze bo nie umiem:(
5 maj 16:33
Tales: "ciezka: pewnie gimnazjaliści robili ankietę " − no robiliśmy. . Ale szczerze nie ma nic takiego trudnego. Przy wielomianach, logarytmach, kombinatoryce, i Dwumianie Newtona i innych rzeczach wystarczyło by posiedzieć by przez pół dnia, porozwiązywac jakieś zadanka z rozwiązaniami i może kolo 40−50 proc. by było .
5 maj 16:44
Basia: do wiewi Przekombinowałeś. Przede wszystkim dlatego, że po wykonaniu obrotu jaki opisałeś nie masz już odcinków AD i BE tylko odcinki AD' i BE'. A |AD|≠|AD'| i |BE|≠|BE'| co widać gołym okiem na Twoim rysunku ( dzieje się tak dlatego, że obracasz tylko punkty D,E a A i B nie, odległość między tymi, które obracasz, a tymi, których nie obracasz nie zostaje zachowana).
5 maj 16:46
Nabuchdonozor: na angolu podst zawsze jest któryś z listów czy też recenzje itp?
5 maj 16:54
miiii: ja bynajmniej nigdy sie z recenzją nie spotkalam do napisania....
5 maj 16:56
truskaweczka1055: stawiam ze na angielskim jutro bedzie list nieformalny
5 maj 16:56
truskaweczka1055: a mysle dlatego tak ze w 2006 i 2007 byl nieformalny,w 2008 formalny,w tamtym roku nieformalny i teraz tez bedzie nieformalny..stawiam ze co 2 lata jest formalny
5 maj 16:58
Decha: I jak matura z rozszerzenia
5 maj 17:03
Pucek1991: beznadzieja
5 maj 17:04
Decha: Kumpel mowil ze liczy na 10%
5 maj 17:05
Pucek1991: u mnie podobnie. Wez kurde podstawa na bank wiecej niz 90% a roz nie zaliczone. troche glupio
5 maj 17:07
Decha: A jakie zadanie bylo najbardziej chore
5 maj 17:08
as: jak bylo ile wam wyszlo prawd
as: w roz
Ewa: mi się wydaje że w krótkiej formie będzie ogloszenie
5 maj 17:13
kris_garg: jak tam rozszerzenie jakie wyniki macie w zadaniach
5 maj 17:14
Nabuchdonozor: proponuje przypomnieć sobie nieco słówek emotka http://www.angielski.edu.pl/slownik_tematyczny.html stronka wydaje sie wiarygodna choć pewnie są jakieś błędy w pisowni
5 maj 17:18
Pucek1991: ja zrobilem pierwsze, z tym rozwnoleglobokiem co trzeba bylo udowodnic i z parametrem a wy?
5 maj 17:18
kris_garg: zad 1 <−3,1> zad 2 7/6 pi i 11/6 pi zad 4 52/3 i 10 1/3 zad 6 (−3,3) zad 10 41/216 macie tak samo
5 maj 17:22
miiii: ja tez jestem za ogloszeniem
5 maj 17:25
Bimbo: No nieźle. Podstawe napisałem w okolicach 100%, a rozszerzenia nie zdam. Pozdro600
5 maj 17:27
Spike: krisgarg Pierwsze tak samo, bo pamietam. Drugie też, 4 nie pamiętam zadania, reszty tak samo, więc może mógłbyś przytoczyć kilka?
5 maj 17:29
wieprz: 10 : 1/6 4: −5 i 9 2 : 7/6pi i 11/6 pi dalej nie pamietam numerkow
5 maj 17:29
Spike: A co było w czwartym?
5 maj 17:30
wieprz: wielomian
5 maj 17:32
wieprz: w tym z kwadratem i trojkatem zamiast p policzylem q, jak myslicie ile pkt strace ?
5 maj 17:32
kris_garg: zad 4 to chyba wielomian
5 maj 17:34
kris_garg: a prawdopodobieństwo 41/216
5 maj 17:34
wieprz: oddajac mialem nadzieje na 90% teraz licze chociaz na 80
5 maj 17:35
wieprz: 1/6 prawdopodobienstwo
5 maj 17:35
kris_garg: 1/6 jestes tego pewien na 100 %
5 maj 17:37
wieprz: tak mi wyszlo zobaczymy w czerwcu
5 maj 17:37
Ewa: widze że tutaj same "orły " z matematyki.. emotka tylko ja tutaj mam ok 50%
5 maj 17:38
kris_garg: ja bym byl zadowolony z 45 % ale jak będzie więcej to tez będzie dobrze
5 maj 17:40
wieprz: mysle ze kolo 80%
5 maj 17:41
damorka: ja zrobiłam jakichś 7− 6 zad. do końca... w 1. mi wyszedł zbiór pusty... nie wiem czy dobrze... podst. bd. koło 96%, a rozsz. MOŻE ledwo na 50.... jeśli się uda..
5 maj 17:41
Decha: Ja mam nadzieje na te 60% z podstawy matmy
5 maj 17:51
Nabuchdonozor: ciekawe ile tym razem % nie zda podstawy kurcze jak patrzylem u nas to niektorzy wychodzili po godzinie, trzeba byc geniuszem zeby pisac bez namyslu emotka albo barankiem i strzelic tylko abcd
5 maj 18:02
Julek: Odpowiedzi do rozszerzenia : |2x+4| + |x−1| ≤ 6, odpowiedź : x∊<−3;1>
  11π 
Trygonometria x∊{

;

}
 6 6 
 1 
Najmniejsze pole trójkąta AEF dla x = |DF| =

4 
Z ciągiem : a;b;c = to 26 ; 5 ; −16 lub 2 ; 5 ; 8 Wielomiany : a = −5; b = 9 Funkcja kwadratowa z parametrem : x∊(−3 ; −8) ∪ (8; 3)
 1 
Zadanie z funkcją f(x) =

,
 x2 
trzeba było zauważyć, że ta funkcja jest parzysta... (2x2 − 2)2 ≥ 0 CO o tym myślicie ?
5 maj 18:04
maturzysta: u mnie jest tak matura rozszerzona zadanie z prawdopodobieństwem 1/4 wypisałem 54 liczby zadanie z przedziałem (−3, −22) lub (22, 3) zadanie z kwadratem chyba 7/16 dowody były łatwe zadanie z trygonometrii 7/6pi i 11/6 pi
5 maj 18:06
Maturzystka: A jak tam wrażenia po rozszerzeniu? Trudna była?
5 maj 18:12
maturzysta: rysunekzadanie z matury rozszerzonej z kwadratem ABCDX2XX bok kwadratu ma 1. Oblicz najmniejsze pole trójkąta afe. be= 1−2x df=x fc=1−x ab=1 Paef= pole kwadratu − P abe − P ecf − P fda
 1 1 1 1 1 
= 1−

*1*(1−2x) −

(2x)*(1−x) −

* 1* x= x2

x+

2 2 2 2 2 
i policzyłem p i q
 1 
p=

4 
 7 
q= f(p)=

16 
sprawdzi to ktoś
5 maj 18:15
Pitagoras: damorka emotka bedzie dobrzeemotka ja tez całe zrobiłem 6−7
5 maj 18:17
as: Julek cos zle masz
5 maj 18:23
damorka: Ja się musiałam "rąbnąć" w tym z kwadratem.. podobnie liczyłam, ale mi oba wyniki ujemne wyszły ... i nie wiem dlaczego...
5 maj 18:23
as: mi w 1 wyszlo<−3,1>
5 maj 18:24
as: wielomian a i b mi wyszlo 11 i 5 chyba
5 maj 18:24
kot: a co zescie uzyliw prawdopodobienstwie najpierw waracja a potem cobminacja
5 maj 18:28
kot: tylko komblinacja C23
kot: ludzie ktos pisal roz
kot: halo
kot: halo?
5 maj 18:30
ana: no coz, chyba nikt nie pisal...
5 maj 18:34
damorka: ja na przykład
5 maj 18:35
Pitagoras: jo pisol
5 maj 18:35
ana: a jednak ktos pisal...
5 maj 18:36
5 maj 18:41
Julek: as : co mam źle ?
5 maj 18:42
Svanar: kurwa 8 lacznei
5 maj 18:43
Julek: Maturzysta i Maturzystka : w zadaniu z trójkątem AEF trzeba było znaleźć długość |DF|, dla którego pole tego trójkąta ma być najmniejsze, a nie f(|DF|), czyli to pole!
 1 
Dobrze obliczyliście, że najmniejsze dla x = |DF| =

4 
5 maj 18:44
Svanar: ale juz nie trzeba bylo liczyc Q
5 maj 18:44
Julek: as w wielomianie miało Ci wyjść : a = −5; b = 9, bo dla W(x) = x3 − 5x2 + 9x + 1 W(3) = 10 ⇒ 10 = 27 − 45 + 27 + 1 ⇒ 10 = 10 ⇒ 0 = 0 << tożsamość W(2) = 7 ⇒ 7 = 8 − 20 + 18 + 1 ⇒ 7=7 << tożsamość
5 maj 18:48
Julek: as : pierwsze masz dobrze...
5 maj 18:48
maturzysta: dlaczego nie trzeba było liczyć q w zadaniu z kwadratem
5 maj 18:52
5 maj 18:53
Svanar: pytali dla jakiego X to pole.... nie ile WYNOSI
Jula: Pitagoras : 'jo pisoł' hahah emotka widza swój chop żeś jest A co do rozszerzenia : podziw, dla wszystkich. Co do angola ; ja trzymam się wersji : formalny i do napisania coś w stylu "found" albo "lost" ^^
5 maj 18:57
mat: roszerzona była trudna moim zdaniem, intensywnego myślenia wymagało u mnie zadanko z prawdopodobieństwem z tą funkcją f(x)=1/x2 i ostatnie z ostrosłupem reszta jakoś poleciała liczę na ok 50−60% a z podstawowej mam w granicach 100% emotka Zrobił ktoś to zadanko z ostrosłupem?
5 maj 19:01
Pitagoras: jula <piontka>emotka
5 maj 19:01
damorka: a tam angielski... ja na razie jestem w stanie załamania po matmie...emotka
5 maj 19:44
Pawel: Jakoś poszło... Nie ma jeszcze wszystkich wyników z rozsz wiec ciezko mówic jak... Ogolnie chyba najwiecej dali dowod niz w jakiekolwiek matury... Niektore zadania banalne proste, az za łatwe jak te z wielomianem i funkcja tez łatwe było. Ale te dowody to łatwych nie nalezały imo.
5 maj 19:56
damorka: ale z tymi dowodami podobnie było na podst jak na rozsz. oba z zasady (bkb)
5 maj 20:05
Ewa: Jula : ja tez mam takie przeczucie... emotka
5 maj 20:24
olaaa: ja myslicie jaki list bedzie na angielskim
5 maj 21:08
Maturzystka: myśle że formalne
5 maj 21:10
olaaa: a krotka forma ?
5 maj 21:11
Maturzystka: moze pocztówka
5 maj 21:12
Ewa: a za mna chodzi cos ogloszenie..
5 maj 21:13
Maturzystka: a Ty olaaa jak myślisz co bedzie?
5 maj 21:13
Ewa: boje sie tego anglika a Wy?
5 maj 21:14
Maturzystka: Ja też strasznie... Nie zdam...
5 maj 21:15
Nazcain: Jula, zdałaś?
5 maj 21:15
olaaa: ja mam najgorsze obawy co do angielskiego strasznie jestem słaba z anglika tak sobie mysle ze oficjalny / formalny . nie miala bym nic przeciwko jesli bylo by to podanie o prace ... a reszty to nie mam pojecia. jakie by nie bylo mam nadzieje ze zadm.
5 maj 21:17
Jula: Nazcain : TAK! 70−80% Ja mam ten angol w nosie, próbną napisałam bez problemu więc jakoś mnie to nie rusza..
5 maj 21:18
Pitagoras: z roku na rok chyba bede sie poprawial o tylko 10 %
5 maj 21:19
olaaa: pewnie ci madrzy ludzie z cke sobie pomysleli ze jesli matme dalismy im prosta to dowalmy im z angielskiego zeby wyrownac straty
5 maj 21:20
Maturzystka: tez sie boje, również jestem słaba z tego anglika... Prubne też napisalam nienajgorzej ale jakos tych sie boje jak cholera... Żeby nie tylko list czytelnika bo bedzie źle...
5 maj 21:20
olaaa: no dokladnie .. ja nie mam zludzen nawet probne slabo pisalam
5 maj 21:22
Jula: Olaaa, nawet nie strasz.. Ja powtórzyłam sobie aż jeden zwrot na formalny : I would appreciate a reply at your earlierst convenience na tym się kończy moja edukacja...
5 maj 21:23
Maturzystka: Albo list z zażaleniem... jeszcze gorzej
5 maj 21:27
olaaa: Good lock !
5 maj 21:29
Jula: Nic się nie martwić, powtórzyć: http://www.anglisci.pl/matura-pisemna/list-formalny.html emotka
5 maj 21:29
mat: zad 6 prosze bardzo oto czyjeś rozwiązanie: Sprawdźmy kiedy równanie ma dwa różne pierwiastki x1, x2 . 0 < Δ = m2 −8= (m−22)(m+22) m∊(−,−22)u(22,+) Korzystamy teraz ze wzorów Viète’a x1 + x2 = −m x1x2 = 2 Pozostało rozwiązać nierówność x12 + x22 > 2m − 13 (x1 + x2)2 − 2x1x2 > 2m22 − 13 m2 − 4 > 2m − 13 0 > m2 − 9 0 > (m − 3)(m + 3) m ∈ (− 3,3 ). Odpowiedź: m ∈ (− 3,− 22) ∪ (22,3)
5 maj 21:31
Jula: Nazcain, a jak Tobie poszło? ;>
5 maj 21:32
mat: ups nie ten temat
5 maj 21:33
Nazcain: nawet niezle − podstawy nie uda sie wyciagnac na 100%, ale bedzie ok. 96, a z rozszerzenia przy dobrych wiatrach 80% moze wyciagne
5 maj 21:35
Nazcain: no nic, 2 sześciopaki jestem w plecy
5 maj 21:36
Nabuchdonozor: Julia a wiesz może czy jest jakiś limit słów w tej krótkiej wypowiedzi pisemnej z angola? Czy może po prostu jak są 4 podpunkty to 4 zdania na łyso ale poprawnie napisać?emotka
5 maj 21:37
Jula: no to gratulacje trzeba to uczcić
5 maj 21:38
Jula: Nabuchodonozor (cóż za skomplikowany nick ) : Nie ma, ale jak przekażesz info i będzie w miarę gramatycznie to masz 4pkt. Nie musisz rozwijać myśli, chodzi o przekazanie informacji .
5 maj 21:40
Nazcain: Jula, to kiedy i gdzie? limit zdan to minimum 2 to znaczy zdanie i rownowaznik. w jednym nie da sie wszystkiego napisac
5 maj 21:41
Jula: Aha! bo zapomne : najważniejszy zwrot który trzeba znać i który na bank się przyda w formalnym (starczy go delikatnie zmodyfikować) to : I am writing in connection with.. ( i tutaj można tworzyć − faulty fridge, advet, essay w zależności od polecenia).
5 maj 21:45
Jula: Piotrze − gdyby miało to zależeć ode mnie to : tutaj i teraz
5 maj 21:46
Nabuchdonozor: Dzięki i przepraszam za literówke Jula
5 maj 21:47
Nazcain: jutro jeszcze angielski, więc nie koniecznie teraz, ale jutro czemu nie sprecyzuj "tutaj"
5 maj 21:49
Jula: Nabuchdonozor − ja też Twoj nick przekręciłam. Co do literówki − nieszkodzi, chyba nie trudno się domyśleć że mam na imię Julia. ^^ Nazcain − jutro? DOBRA. tutaj, czyli.. hm, no może faktycznie, lepiej nie tutaj, to może lepiej.. tam? ooo tam <pokazuje palcem> , może być?
5 maj 21:54
bbb: forum matematyczne przeradza sie w portal rantkowy
5 maj 21:54
Nazcain: w takich krzakach?! cos Ty powiedz tylko, ze nie mieszkasz na morzem
5 maj 21:57
Jula: Nazcain − nie, nie nad morzem Nie miałam na myśli tamtych krzaków.. mówiłam o tym lesie tam ;>
5 maj 22:01
Nazcain: ale w lasach teraz pełno komarów i... deszczu z jakiego województwa jestes?
5 maj 22:07
Jula: Ale Tyś marudny, no! jak taki jesteś mądry to sam coś wymyśl Śląskie (pozytywna energia ) a Ty?
5 maj 22:09
Nazcain: u Ciebie czy u mnie yo, to my so sąsiady, ja ze świetokrzyskiego moj dobry przyjaciel z Bytomia pochodzi
5 maj 22:15
Jula: Sąsiedzie, podejdź no do płota.. ! Do bytomia mam 15 min autobusem Mam wrażenie, że robimy z tego forum jakiś prywatny "czat", zauważyłeś?
5 maj 22:20
Nazcain: nie dobrej nocy wszystkim zycze i powodzenia na jezyku obcym − jakikolwiek on by nie byl
5 maj 22:26
Jula: Dobranoc. (;
5 maj 22:30
eh..: angol....aa.... boję się
6 maj 06:20
ciezka: a ja się jakoś nie boję, byle nagłośnienie było dobre bo jak na ta długasną salę ( 30 ławek w rzędzie a rzędów 4) dadzą kiepskie to porażka moze być. Tak więc modlę się o miejsce blisko głośnika.
6 maj 06:38
Łukasz: powodzenia na angolu
6 maj 07:39
ciezka: łatwizna emotka ale Pan lektor z "kluską w gębie"...
6 maj 11:04
truskaweczka1055: porazka na calej lini:( na bank niezdam angielskiego:(
6 maj 11:21
Nabuchdonozor: anglik łatwy w miare był, słuchanie popieram ciężką − dno ciężko coś zrozumieć na boomboxie, powinna wisieć kula nagłaśniająca pod sufitem na środku sali z porządnym głośnikiem....ehh
6 maj 11:25
truskaweczka1055: a ja nie zdam;...(
6 maj 11:27
ciezka: a czemu takie przewidywania truskaweczko Nabuchdonozor , u mnie był boombox ale podłaczony do 4 głośników rozmieszczonych po sali. Ale klucha w gębie i tak do wymiany. Kobitki lektorki ok.
6 maj 11:30
Nabuchdonozor: dlaczego tak pesymistycznie podchodzisz do tego emotka sa wazniejsze zeczy na swiecie, ja sie nauczylem zyc totalnie na luzie bo czlowiek i tak rodzi sie glupi i glupi umiera w stosunku do wszechswiata filozof ze mnie ale jest modre przyslowie ze zawsze jest o czym myslec ale nie warto sie o nic martiwcemotka
6 maj 11:32
Nabuchdonozor: też uważam że powinny być tylko damskie głosy szczególnie jak szkoła nie ma dobrego sprzętu
6 maj 11:34
dupa jasia o !: moje wrazenia po angielskim to szok , masakra itp . stwierdzam trudne i jeszcze raz trudne Nagranie do dupyy ! teskty polowy nie rozumialam :( przy wynikach bedzie placz i zgrzytanie zębów ! 100 % czeka mnie poprawka
6 maj 11:34
Nabuchdonozor: dupo a siedzialas chociarz do konca ? ja mimo ze zrobilem wczesniej to siedziałem aż mi arkusz zabrali i szukałem gaf...
6 maj 11:38
Nabuchdonozor: chociaż* ups
6 maj 11:38
ciezka: nie siedziałam, sprawdziłam i wyszłam
6 maj 11:40
dupa jasia o !: tak dupa siedziala do ostatniej minuty o!
6 maj 11:41
wiewi: a ja uważam ze teksty były przystępne. dla mnie całkiem zrozumiałę. za to pytania do nich to jakieś z kosmozu były. wszystkie podobne. pytania do dupy i mimo ze tekst rozumiałam do w odp praktycznie strzelałam,,,eh...
wiewi: a ja uważam ze teksty były przystępne. dla mnie całkiem zrozumiałę. za to pytania do nich to jakieś z kosmozu były. wszystkie podobne. pytania do dupy i mimo ze tekst rozumiałam do w odp praktycznie strzelałam,,,eh...
Che: chociaz listy nie były takie trudne, ale to słuchanie to kurde lipa max i ta trzecia czytanka to nie wiem do tej pory o czym była emotka
6 maj 11:42
Nabuchdonozor: A po ile mieliście true i fals? Mi wyszło po 1 true tylko w tych zadaniach były podchwytliwe troche
6 maj 11:43
ciezka: Wiewi, bo pytania zawsze są sformułowane przewrotnie, a odpowiedzi do nich najczęściej tak by w złych były używane wyrazy pojawiające się w tekście a w dobrej inaczej sformułowany sens.
6 maj 11:44
STW2000: dajcie ludzie spokój bo i tak pewni zdacie. Nie było takie trudne to jako całość.. Słuchanie to zaledwie 30% Ja miałem przynajmniej ten komfort że nagłaśniała to prywatna firma i było bardzo dobrze słychać jeśli chodzi o stronę czysto techniczną. Natomiast głos męski faktycznie nawet przy dobrym nagłośnieniu był nie wyraźny.
6 maj 11:44
ciezka: w piwerwszy pamietam było F,F,F,T,F,
6 maj 11:45
Nabuchdonozor: emotkato chyba mamy tak samo nie pamiętam czy T przedostatnie ale raczej tak miałem
6 maj 11:47
wiewi: e tem ja test zwaliłam cos czuje... kozakiem z ang ni jestememotka
6 maj 11:48
ciezka: nie ukrywając mam nadzieję na 80−90% angielski to przedmiot , który wydawał mi sie najłatwiejszy na maturze.
6 maj 11:48
ciezka: a tak w ogóle to ustnej to polecam tą strone http://www.angielski.edu.pl/tematy_na_mature_ustna.html
6 maj 11:50
Nabuchdonozor: Ja powiem że jakby naprawde chcieli to mogli by to perfect nagłośnić.. raz w roku mogli by Zajmuje się hobbystycznie sprzętem audio od 5 lat i gdy uczyłem się słuchania w domu na swoich zabawkach było po prostu normalnie emotka
6 maj 11:51
ciezka: a mnie się marzyło ,ze każdy by dostawał swoje bezprzewodowe słuchawki na uszy. To by była bajka... może za 40 lat się da zrealizować.
6 maj 11:53
Nabuchdonozor: to nie Japonia czy niemcy Polska to jeszcze sredniowiecze bez obrazy dla zagorzałych Patriotów
6 maj 11:56
Nabuchdonozor: żeby was pocieszyć przyznam się ze już jutro o 11 mam ustny polski powaliło ich z terminami g...o umiem
6 maj 11:58
Decha: Mi wyszlo ze w zad 1. 3x F 2T, Ale wachale sie w 1.1 i dale T, choc wg mnie nie byla o tym mowa w tekscie, aczkolwiek mogle zle zrozumiec
6 maj 11:59
kot: ja pierdole
6 maj 12:01
kot: w 1 zad 1 odp daliscie T czy F?
6 maj 12:01
Nabuchdonozor: Dech a tam w pierwszym chodzilo o ten miesiac? czy wiecej jak przez miesiac mozna nadsylac fotki do konkursu chyba?
6 maj 12:02
Che: jak znajdziecie gdzieś arkusz w necie to prosze o podlinkowanie emotka
6 maj 12:02
Decha: No ja wlasnie nie zrozumiale to za bardzo, siedziale na koncu sali, dlatego wydawalo mi sie ze chyba nie o tym mowa ale zaryzykowale i dale T
6 maj 12:04
kot: no ja tak samo bo byly mowione 2 miesiace nie to tez dalam true
6 maj 12:05
Decha: Ale w zad 3. totalna klapa, koles mial zajebista dykcje.
6 maj 12:06
Nabuchdonozor: a mi sie wydaje ze powiedziala od October do November i dalem F emotka ale nie wiem czy slusznie
6 maj 12:07
Decha: Jestem na 100% pewnych odpowiedzi gdzie czytala babka.
6 maj 12:07
kot: no powidziala tak hehe ale ze wszedzie bylo f oprocz w jednym jeszcze to mowie ze glupio tak to jebne txD
6 maj 12:08
kot: najgorsze bylo to o kompach
kot: co daliscie w pierszym czemu on zostal tym inf. czy cos tam
ciezka: a pytanie nie było ,że termin konkursu to max miesiąc? a lekor czytał od "first august till end of october" czyli 3 miesiace to wtedy jest F
6 maj 12:09
Decha: Tekst ujdzie, odpowiedzi na logike. Nie bylo dokladnie w tekscie tak napisane tylko trzeba bylo sie domyslec i mala interpetacja.
6 maj 12:09
Magoria: ja nie mogłam sobie przypomnieć jak jest przedstawienie i musiałam kombinować typu show, act emotka
6 maj 12:10
ciezka: Kot: dałam B w pierwszym, został pisarzem gdyz musiał zaczac pracowac (na studiach mu nie szło i musiał inaczej zacząć zarabiac wiec się zajął tym co lubił,pisaniem.)
6 maj 12:11
ciezka: performace a u mnie ktos miał czuja, bo się tuż przed maturą dziewczyna mnie spytała jak jest własnie "przedstawienie"
6 maj 12:11
Decha: Same here <<< ^^, jeszcze na sam koniec juz konczyle list i zapomniale opisac jak udalo mi sie wyjsc z tych klopotow , lecz glupio bylo napisac P.S zapomniale ci powiedziec jak udalo mi sie rozwiac problemy
6 maj 12:12
kot: w 1 ma byc true
6 maj 12:12
6 maj 12:13
Decha: ALe z tego co udalo mi sie wywnioskowac to sa 3 grupy
Aneta: Wiecie o ktorej beda wyniki w necie
ciezka: wcale nie głupio Decha by było. List to list, może się coś w połowie czy na końcu przypomnieć.
6 maj 12:14
ciezka: Aneta , masz linka i info wyżej
kot: 14
Nabuchdonozor: kurcze ja też dałem show, polecą punkty pewnie emotka a dokładniej theatre show
Magoria: ile max można przekroczyć limit 150 słów w liście? bo skracałam go chyba 3 razy ale i tak mam ok 155
6 maj 12:15
kot: w 1 zad t f f f t f chyab nei
Aneta: Ja myślę, że chyba nie zdałamemotka
ciezka: ale show, act, performace to słowa bliskoznaczne, nie rozpaczajcie więc emotka
6 maj 12:16
Aneta: dzięki
kot: a jest jakis minus za to ze si enie podpiszesz w tym `1 zad xyz
ciezka: kot, dokładnie tak jak piszesz, Magoria +/− 10 słow. Jest ok
Decha: Znaczy ja to opisale tam ogolnikowo: ze byly problemy z aktorami ze ktos zlamal reke, ze zapozno zaczelismy pracowac nad spektaklem lecz ostatecznie udalo nam sie wszystko dobrze zrobic.
kot: byle by 15 punktow
6 maj 12:17
ciezka: PS. ja też sie naskracałam, ze 180 słow ops:
Aneta: najłatwiejszy byl list
kot: a kto wie z ema dobrze te ostatnie cyztanie
Decha: ALe ze o tym zapomniale to napewno punkty poleca
6 maj 12:18
ciezka: a ja wymyśliłam ,ze byłam odpowiedzialna za kostiumy a głowny aktor był cholernie wysoki i miał wieliie stopy i nic na niego w sklepach nie było do "Makbeta" emotka
Nabuchdonozor: Magoria ja czytałem w jakimś poradniku ze jak 200 przekroczysz to 0 pkt ale nawet 190 ok
Aneta: ja napisałam ze aktor musial isc na przeswietlenie nogi ale nie napisalam dlaczego
kot: co daliscie w czytaniu o tym komputerowcu na koncu ze o czym jest ten artykul
6 maj 12:19
kot: i tym pytaniu co bylo misuderstendig daliscie t czy f?
6 maj 12:19
kot: jak si episze rola po angieslku
6 maj 12:20
ciezka: a pamietasz odpowiedzi, kot?
Aneta: kot a ktore to zadanie jest ?
Decha: jestem pewien z tym dzidkiem− believes incresed times czy cos takiego.
kot: ktore ja mowie o czytaniu
ciezka: role albo part , kot T bo to było o nieporozumieniu
kot: jest poprawilam w ostatniecj chwili
6 maj 12:21
Magoria: głupie było to zadanie w którym można było przyporządkować więcej niż raz literę
ciezka: Decha, dobrze masz z tym dziadkiem
kot: a o tym pisarzu co bylo czemu zostal pisarzem
Maturzystka: Oj coś czuję że nie viekawie bedzie z tym angolem...
kot: i te 2 pyt co bylo ze musi sie sluchac innych musi sluchac mamy i jesli robi cos zle to musi zmienic czy cos takiego co daliscie
6 maj 12:22
ciezka: było 5 akapitów a 8 odpowiedzi mnie wyszło ,ze A było 3 razy i B 2 razy z tego co pamietam
Decha: mam nadzieje na te 60% aczkolwiek jak bedzie wiecej to tez sie nie pogniewam ^^
ciezka: musi słuchać opinii innych, bo opinia mamy zawsze jest dobra a o zmianie zawodu nie wspominał
6 maj 12:23
kot: ja chce zdac
Decha: o A B nawet mozliwe ze T/F moze byc pomieszane, 3 grupy byly
ciezka: Kot pisałam wcześniej, został pisarzem bo musiał zarabiac pieniądze a mu nie szło na studiach a pisac lubił
6 maj 12:24
Nabuchdonozor: nam bylo misunderstending? juz nie pamietam, chyba dalem f bo na koncu tego fragmentu ojciec go pocieszyl czyli zrozumial
ciezka: Moze tak być Decha
ciezka: ale cały tekst byl o nieporozumieniu.
ciezka: które na koncu zostało wyjadnione
6 maj 12:25
Decha: dla mnie nie pewne bedzie tylko zad 3 i polowa czytanki z kompem.
6 maj 12:26
kot: nom ciezka racje ma
6 maj 12:26
kot: ile jest punktow za czytanie i pisanie
6 maj 12:27
Decha: Ale jak ktos ma szczescie to 70% pkt moze zdobyc z strzelania
Nabuchdonozor: bardzo możliwe emotka
kot: 35 nie
ciezka: ja przy kompowej czytance miałam 1 watpliwosć, juz teraz nie pamietam jaką, zobaczy się w przykładowych rozwiązaniach za jakieś 30 minut o co chodziło emotka
kot: i sluchanie nie pisanie kurde
ciezka: tak mi się kot wydaje ,ze z 35
6 maj 12:28
ciezka: z samego słuchania jest zdaje się 20 punktów
6 maj 12:28
kot: kurde zeby polowa byla...
6 maj 12:30
Decha: Tak sie zastanawiam czy bede mial dobrze w krotkiej odpowiedzi bo napisale : i want to have accomodation in hotel with room where is a big bed .
kot: jak macie odp to dajcie
kot: dobrze przeciez
6 maj 12:31
ciezka: Moze ciut niegramatycznie ale sens − poinformowanie o swoich wymaganiach, masz jak najbardziejemotka :tak: Ja chciałam hotel 3 gwiazdkowy emotka
6 maj 12:32
kot: a ja napisalam Can you tell me something about accomodaction,i prefer room with two beds and Tv set and computer
6 maj 12:34
ciezka: no i super emotka
6 maj 12:35
Nabuchdonozor: ja napisałem po chińsku jakos I would like three stars hotel with room wich has tv.....emotka
kot: tylko chyba Tv net
kot: ahhaha
kot: jak jest gluwna rola main character
6 maj 12:36
kot: a co daliscie w ostatnim py. w ostatnim czytaniu ze oczym byl artykul o ludziach ktorzy nei maja neta pracy czy ludzi ktorzy nie potrzebuja technologii hight−tek czy cos takiego
6 maj 12:37
kot: a mzoe bym I haven't written long time?bu I had so much work to do?
6 maj 12:39
kot: kurde chyba did
6 maj 12:40
Nabuchdonozor: kot czy moje zdanie ma jakis logiczny sens wogóle? przed tv napisalem cupboard, one bed, bathroom. Wiadomość przekazana najwyżej 0 za gramatyke słówko accomodation pewnie dodatkowo punktujeemotka
6 maj 12:40
Decha: Ja z swojej strony moge powiedziec, a raczej zacytowac haslo niedolegow z Przedwiosnia " Jakos TO bedzie", a od siebie "pozyjemy zobaczymy "
6 maj 12:41
kot: jak jest dodupy napisany gramatycznie list ale info bedzie jakos to sa punkty tak
6 maj 12:41
kot: a jak sie napisalo ze w tym krotkim czyms ze mayby I will pay least mialo byc mniej to nei ebdzie przekazana info?
6 maj 12:43
Nabuchdonozor: nie ma jesli bledy gramatyczne zakłucaja odbiór tak ze nie da sie zrozumiec
6 maj 12:43
Decha: Z tego co wiem to moze byc reduce albo limit cost...
6 maj 12:44
jakija: a ja napisałem.. I hope that i will be sleep i oneperson room
6 maj 12:44
ciezka: za gramatykę sie nie odejmuje punktów, można dostać 3 dodatkowe za poprawność gramatyczną i jest tv set czyli cały zestaw telewizyjny, no chyba nie o to pytali w pytaniu, Kocie, ja się zapytałam How much money should I prepare for this trip?
6 maj 12:45
Decha: ALe w sumie nie wazne co sobie zyczysz aby miec tylko aby przekazac info.
6 maj 12:46
jakija: no dobra... a odpowiedzi z angola gdzies są?
ciezka: a i poprosiłam. Could I get 10% rebat?
kot: no ale potem bylo zapytaj czy doatanies zjakis bouns czy obnizke
kot: no nie ma odp
6 maj 12:47
ciezka: kocie, powinni ci uznac
6 maj 12:48
ciezka: jeszcze nie ma, mają być po 13.00
Decha: DOpiero rozwiazuja Daj mi te 120min tak jak tobie dano
Nabuchdonozor: ja napisalem − wiil you have any cheeper offerts for students?
kot: to troche potrwa a co daliscie do tego knowlande
Decha: daj im*
6 maj 12:49
Decha: do wiedzy dale A
6 maj 12:49
ciezka: jakoś nie pamiętam nic z "wiedzą"
6 maj 12:50
kot: no ja tak samo
6 maj 12:51
ciezka: o już są odpowiedz emotka
kot: w tym zoadaniu wlansie oc jest na tej dstronei
ciezka: ....eeee......znaczy zadanie jedno jest
Decha: Knowledge − wiedzia,znajomosc, dale A poniewaz jest tam napisale o umiejtenosci oposlugiwania sie komputerem itd.
6 maj 12:52
kot: dajcie link
6 maj 12:52
ciezka: jeśli knowlege ,ze ma kogoś uczyc to D jeśli ma się sam uczyć to E i widzę ,że były pomieszane. bo te teksty miałam w innej kolejnosci.
6 maj 12:54
kot: ja tez mialam ten tekst jako 2 chyba
6 maj 12:55
6 maj 12:55
kot: i mialam jako pierwsze E
6 maj 12:56
6 maj 12:57
Decha: Znaczy u mnie A to na interli E
ciezka: yuuupii, z tego cwiczenia 100% emotka
kot: ciezka spr ze mna dfasz gg albo ja podam
kot: 19768516
6 maj 12:58
ciezka: nie używam GG w tym szkopuł
kot: napisz od mnie
kot: kurde to wejdz na ta stronke ja powiem jakie mam odp
6 maj 12:59
Aneta: lipa z tym 4 zadaniememotka
ciezka: ale sa już odpowiedz Kocie emotka
6 maj 13:00
kot: T F T F F
6 maj 13:00
Decha: Jesli chodzi o krotka odp. jesli macie nie wiecj niz 25% bledow zeby miec 1pkt za gramatyke
6 maj 13:01
ciezka: mówisz o 1 zadaniu?
kot: nie ma daj link
Aneta: kot które to zadanie ?
6 maj 13:02
kot: no
kot: 1
kot: kto ma odp
6 maj 13:03
ciezka: to dobrze masz, mnie zaćmiło i napisałam w pierwszym F mimo ,ze usłyszałam ,ze trwa od sierpnia do października
6 maj 13:03
Decha: ALe mozesz miec pomieszane odpowiedzi T F np u mnie moglo byc 1 F a u ciebie 1 T i moze byc dobrze.
6 maj 13:04
ciezka: nie, miałam tą kolejność jak na arkuszu w pdf
6 maj 13:05
jakija: yyy.. jesli ktos mi wytlumaczy dlaczego tam sa tak zaznaczone 2 ostatnie odpowiedzi...
6 maj 13:05
ciezka: F dlatego ,ze ludzie mieli słac fotografie w minimum 2 kategoriach z 3 a wiec nie minimum 3 a nagroda była kamera cyfrowa o wartości 1000 dolarów
6 maj 13:06
ciezka: a nie w gotówce
6 maj 13:07
kot: kurde nei wiem jak pozaznaczalam ale 1 na bank zle
6 maj 13:07
Decha: narazie mam wszystko dobrze
6 maj 13:08
jakija: sorki..zadanie 4... to z praca... i rozwiazanie z interii...
6 maj 13:09
ajajaj: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ale mnie wystraszyliscie myslałam ze mam zle wszystko a grupy były.. az mi serce stanęło
kot: dobra 15 sie nazbieraxD
ciezka: powiem wam ,ze się nie zgadzam z2 w piątym zadaniu, w tekscie jest wyraxnie napisane ,ze lekarz zostawił 3 rodzaje leków z INSTRUKCJĄ jak je przyjmowac a nie zostawił RECEPTY ( prescription) na te 3 leki.
ciezka: jest błędne rozwiązanie
6 maj 13:10
kot: ajajaj dasz rade 15 punktowemotka
ciezka: pozostałe odpowiedz są zaznaczone poprawnie w 5 zadaniu
kot: ciezka racja ma byc false
6 maj 13:11
ciezka: coś sie specjaliści rąbnęli emotka
6 maj 13:12
kot: jeee wsyztsko dobrze tylko ta recepta
kot: albo my
Decha: A i interia ma zle zad 5: The doctor left a prescription for three medicines − Dali true a ma byc F poniewaz on dal nie recepte na 3 leki tylko dal odrazu 3 leki
kot: no nei wiem czytac nei umieja czy coxD
6 maj 13:13
Che: no przecież on nie przepisał mu lekow tylko dal te leki blad tam jak nic
kot: kto ze mna spr zad
jakija: a w 4.. te 2 ostatnie... nie powinny byc inne? bo chyba bardzie pasuje znajomosc opanowania stresu w ochronie..niz w tej 1 pracy
6 maj 13:14
kot: tez tak zaznaczylam wlasnie jakija
Che: jak narazie wszystko mam dobrze orpocz tych lekow
kot: ale to zle bo tam masz ze contact with customer czy kielt face to face i pewnie o to biega
6 maj 13:15
ciezka: Decha, to samo napisałam, w 5 2 odpowiedz powinna być F
kot: Che daj gg spr sobei reszte
kot: ciezka pomylili si echyba
6 maj 13:16
jakija: a 5.4 .... o ile sie nie myle to sie nie bali...tylko mieli zakaz wstępu...
Decha: A to sry ciezka nie czytale wczesniejszych komentarzy
kot: dobra czekamy na nastepne jak tam pochwalciesie
6 maj 13:17
ciezka: dobrze jest, to chłopczyk siębał miec gości, on nie chciał ich wpuszczac do siebie.
Decha: TAm chodzi o to ze chlopiec sie bal miec gosci w swoim pokoju czyli True
jakija: kurde.. no to juz mam humor zepsuty dzis
6 maj 13:18
6 maj 13:19
jakija: bez kitu ..his room... aj..
6 maj 13:19
kot: zanim oni to zrobia to ja pierdole
6 maj 13:21
ciezka: na razie mam 1 bład, ten z 1 zadania co mnie zacma dopadła jakaś.
Decha: Ja juz mam pewne 30%
kot: ja 22xD
6 maj 13:22
ciezka: ja też emotka nawet ciut więcej
6 maj 13:22
ciezka: pojawił się tekst o internecie
6 maj 13:23
Decha: LOl w 6 narazie wszystko dobrze ^^ ale interia sie mylo wiec
6 maj 13:24
Decha: myli*
6 maj 13:24
kot: sa odp
6 maj 13:25
ciezka: moim zdaniem w 1 pytaniu w tym tekście tez chyba jest bład, bo gosć nie "trzymał sie z dala od innowacji" tylko zdecydował się je ograniczyć. Ja zaznaczyłam w tym zadaniu 1D
6 maj 13:25
Decha: ale zad 6?
6 maj 13:27
kot: no wlasnie ciezka tez tak mysle
6 maj 13:28
ciezka: tak w 6tym ale mogę się mylić, choć "keeps away" oznacza trzymac sie z dala od czegoś
6 maj 13:29
kot: 6.3 tez dalam co innego
6 maj 13:29
ciezka: a w tekscie jest wyraźnie napisane ,że on " choose to limit" czyli ograniczyć się
6 maj 13:31
kot: no a on ograniczylale nei ze nie uzywal wcale
6 maj 13:32
ciezka: dokładnie
kot: co za typy to rzowiazuja
kot: a co myslisz o 6.3
6 maj 13:33
ciezka: typy na niższym poziomie nic co poniektórzy maturzyści
6 maj 13:33
ciezka: 6.3 jest dobrze
6 maj 13:34
ciezka: tłumaczy to 2 zdanie 4 akapitu
6 maj 13:34
Maturzystka: :(Lipa Coś cienko to widę
6 maj 13:35
ciezka: i 4 zdanie tez
6 maj 13:35
bbb: u mnie tak samo modle sie o 30%
6 maj 13:36
Decha: Jesli w 6 dobrze pozaznaczali to mam z czytanego 20/20
kot: sa nastepne
ciezka: a ja 20/20 jeśłi w tym 6 się pomylili emotka
6 maj 13:37
Aneta: Chyba nie zdam
Decha: Oby sie nie pomylili
ciezka: w drugim mam 5/5 emotka
jakija: równo 15 punktów z tych zadan... nie wiem czy sie cieszyc czy płakać... ale miałóem nadzieje na wiecej.... a tu cieniutko.... no coz... WAZNE ZE ZDANE
6 maj 13:38
Decha: ale bede sie cieszyl jak bede mial te 60% ^^
6 maj 13:39
kot: 25 punktow narazie
6 maj 13:39
Decha: Tylko z matmy mogle troche wiecej wyciagnac gdyby nie glupie bledy a tak tylko 60%+
6 maj 13:40
Decha: z czego 25?
ciezka: jakija, zdane i to najważniejsze, jak ruszyłes coz z pisania to też jakies punkty uzyskasz. Decha, gratulowac? emotka
Maturzystka: Masakra już takiego celamiec jak ja to masakra w 5 zadaniu wszstko żle
6 maj 13:41
ciezka: Ja z matmy podobnie ugrałam, ale najwazniejsze zaliczone emotka
6 maj 13:41
Decha: Nie ma czego gratulowac aczkolwiek uczen zemnie zaden wiec to duzy sukces z maturka, teraz tylko sie dostac na studia XD
6 maj 13:42
Maturzystka: Co z tego że z matmy dobrzejak angol nie zalicze(:( Z matmy ponad 80% bedzie a z angielskiego z 10 moze
6 maj 13:42
kot: no 25/30 narazie
6 maj 13:43
kot: Maturzysta dasz rade
6 maj 13:44
Decha: 28/30
6 maj 13:45
olaaa: ja nie zagladam w odpowiedzi boje sie . teraz sobie uswiadomilam ze moglam lepiej napisac ten list
6 maj 13:45
olaaa: ile mozna max z angola uzbierac?
6 maj 13:46
ajajaj: te sluchania i czytania to jest na ile punktów? 30?!
6 maj 13:46
Che: 26/35 i git zdałem
6 maj 13:47
Decha: 31/35
6 maj 13:47
ciezka: max z angola to 50 punktów z tego co pamietam
6 maj 13:48
Decha: ta ale zeby zdac to trzeba zdobyc 15pkt
6 maj 13:49
kot: a 3.3 tak ma byc
6 maj 13:50
jakija: 5 za krótką...10za list.... a 35 słuchani i czytanie
ciezka: a ja 31 lub 34 bo się wahałam i dokładnie w koncu nie pamietam co zaznaczyłam no i tego 6 zadania w podpukkcie 1 nie jestem pewna.
ciezka: 3.3 jest poprawnie
kot: 3.4 tez
jakija: mi w 3.3....zdaje sie b....
olaaa: jejku aby 30% miec . ale o tym dowiem sie dopiero 30czerwca
6 maj 13:51
kot: 3.3 dalam c
6 maj 13:51
Maturzystka: Zabije sie bhyba zaraz.... Taka glupia jestem ze masakra
6 maj 13:52
kot: 54% jak narazie
6 maj 13:55
ajajaj: nie przejmuj sie ja tez...
6 maj 13:55
kot: koniec wiecej nei bedzieczy cos jeszcze bylo?
6 maj 13:56
ciezka: w 3.4 padało takie zdanie, choć póxniej była kontynuacja myśli i ja się wahałam miedzy B lub C i nie pamietam jak w rezultacie zaznaczyłam
ciezka: kot, poza tym były już pisane przez Ciebie
kot: jak napisalam ze jestem zainteresowana ze chce jechac do scotland to dobrze
kot: ja dlam c w 3.4
6 maj 14:00
ajajaj: tak, tez tak napisałam.
6 maj 14:00
naturia: W tym mailu napisalam tylko 5 zdan, z tym ze wszystko ujelam ( tak mi sie wydaje; napisalam ze jestem zainteresowana wycieczka do egiptu; ile ona kosztuje; co musze zrobic aby zaplacic mniej oraz ze chce byc zakwaterowana w pokoju z jednym lozkiem, tv i balkonem) dpstane cale 5 pkt?
6 maj 14:01
Decha: Dobrym pomysle jest aby napsac sobie teraz w domu jeszcze raz list i krotka wypowiedz ale tak samo jak sie napisalo na maturze i dac ja do sprawdzenia jakiemus nauczycielowi w szkole. To przedewszystkim dla tych ktorzy sie boja ze nie beda miec 30%.
6 maj 14:01
Decha: No problem moze byc z tym ze napisalas ze co musisz zrobic zeby zarobic mniej czyli tutaj sie waha o ten 1pkt i jeszcze jest kwestia gramatyki jezeli gramatyka nie przekracza bledu 25% tekstu to dostaniesz za nia 1pkt
6 maj 14:03
kot: mi sie napliczylo 76%
6 maj 14:03
jakija: ja wam poiwem szczerze... że tam matura nie była dla mnie... była poprosto pewnym obowiazkowym etapem.... swoja napisze tak naprawde za rok...moze 2.... i mam nadizje ze bede zmotywowany na100% do przylozenia sie do jej i zrobie to dla siebie... a nie z jakiegos obowiązku
6 maj 14:04
ciezka: naturia, w poleceniu do zadania z mailem jest wyraźnie napisane ,że ilość słow się nie liczy, jełsi zawarłaś w tym 4 informacje o jakie prosili to 4 punkty masz na pewno. piąty punkt jest za poprawność językową.
Decha: zaplacic mniej **
kot: kurdesie balam ze 30 nie bedzie xD
olaaa: ja juz wiem ze skopałam nie nie napisałam ile przygotowywalismy sie do sektaklu umkneło mi to.
kot: kurde ciekawe czy mi zalicza to pay least hahah
6 maj 14:05
Decha: No ja mam nadziej na te 70%+ wtedy moze beda jakies szanse na dzienne studia, ale jeszcze czeka mnie geografia i historia
kot: ciezka i jak
ciezka: no ale to tylko 1 punkt mniej ola z 10 jakie możesz dostać za to zadanie. Ja się podliczyłam, czarny scenariusz 45 punktów, optymistyczny zaś 49 punktów.
6 maj 14:06
Decha: Ja liscie zapomniale napisac jak rozwiazale problemy
6 maj 14:06
6 maj 14:07
Maturzystka: ajajaj dzieki za pocieszenie haha
6 maj 14:09
ciezka: chyba coś zle wstawiłam bo to chyba ta sama grupa.
6 maj 14:10
jakija: ciezka gratki i reszcie co ma 30% i 30%+ też
6 maj 14:10
kot: Maturzysta spokojnie
6 maj 14:11
martyna159: sa gdzies rozwiazanie z anglika
6 maj 14:12
jakija: MaturzystKa.... moze jestes łądna..to ci matura nie potrzebna...
martyna159: a wlasnie kiedy beda wyniki wie ktos
kot: kurde bym chciala swoja grupa
6 maj 14:13
Paweł: Dobra juz po obowiazkowych maturach pisemnych, mozna troche odpoczac ufff emotka
Ang: Mam pytanie co do ostatniego zadania, należało zmiescic sie w okreslonej liczbie slow natomiast ja zawarlem wszystkie potrzebne informacje jednak mam 80 słów, czy w tym momencie mam 0 pkt za forme i styl czy cała praca jest z góry oddrzucana, wkluczu z poprzedniego roku nie ma nic o tym ze gdy uczen ma mniej slow odbiera mu sie puknkty natomiast w formie i tresci jest napisane jezeli ma sie mnniej niz 60 slow to 0 pkt za tresc i forme, prosze kogos zorientowanego o odpowiedz gdyż troche sie tym przejmuje a wolałbym już znac prawde jaka by nie była pozdrawiam!
ciezka: najwazniejsze,że zaliczone a juz ile punktów nie wazne i tak w dorosłym zyciu nikt w szczegóły z matury nie patrzy tylko czy jestes po maturze. . Ja się przyznamze sie jeszcze cykam z polskim, bo jakas niepewne jestem o własne wypracowanie , sięokaze 30 czerwca
6 maj 14:14
Ang: Wyniki beda pod koniec czerwca
6 maj 14:14
ciezka: Ang , obawiam sie , ze jest odrzuconaemotka tak mi mówiła anglistka 120−150słów +/− 10słów. A ona sprawdza matury
6 maj 14:16
Paweł: kurde pozno te wyniki
6 maj 14:16
kot: ciezka boze niech nei pajacuje nie wierze w taie rzeczy serce maja chyba Ci egzaminatorzy tez..
6 maj 14:18
kot: no ja nie wiem co oni tyle sprawdzaja kurwa
6 maj 14:19
ciezka: ja bym bardzo chciała by egzaminatorzy mieli te serca. Bo mam koleżanke co jest w podobnej sytuacji co ANg
6 maj 14:20
ciezka: no bardzo późno te wyniki, niemal 2 miesiące czekaniaemotka
6 maj 14:21
kot: spokojnie mysle ze majatymbardziej ze to zalezy nasze zycie maja swiadomosc
kot: jeszcze was cos czeka
kot: wie ktos kiedy jest gegra
6 maj 14:24
kot: i wos
6 maj 14:24
Decha: wos jutro geografia za tydzien w czwartek 13
6 maj 14:37
GaGa: ale jaja narazie mam 35/35, no nie spodziewałam się emotka ciekawe jak email i notatka
6 maj 14:51
Krzysiek2005: chodzi wam gg
6 maj 15:08
Dudi: Ale pytanie
6 maj 15:50
Pitagoras: no wiem czemu sie pyta bo mialo o godz 15 jakies przerwy
6 maj 15:52
Jula: Chodzi Co do angola − teksty były bardzo proste w odbiorze, ale zadania głupio sformowane.. No i listening− banał, szkoda, że pytania właśnie z dupy wzięte.. No i nie miałam racji co do zażalenia − był nieformalny, hhhh ^^
6 maj 15:58
sdfgag: ja jestem slabiutki z angola a mailem 30/35 to co dali na tej maturze to smiech
6 maj 16:03
Jula: Jaa tam nie wiem, w sumie to kiepsko mi poszła część pierwsza (listening i reading).. a drugiej zawsze się coś wymyśli. Ktoś może pisze biologię w poniedziałek? ;>
6 maj 16:07
Paweł: no matura łatwa była, ja po cicho liczę na 90%, jeszcze fiza 20 maja i wakacje kierwaaa !
6 maj 16:07
damorka: ciekawe kiedy bd. odpowiedzi z rozsz....
6 maj 18:30
Ali: Siedziałem w tak bardzo oddalonej od magnetofonu ławce, że czytałem z ruchu ust lektora Jak oceniacie poziom trudności matury rozszerzonej z matmy ? Łatwiejsza niż rok temu ?
6 maj 19:59
pingua: Ja piszę biologię, o zgrozo
6 maj 20:00
Paweł: Juz po emocjach, stwierdzam ze rozsz matma nie była ciezka, ale stres i presja zrobiły swoje i zrobilem pare bledow w rachunkach, chociaż wiedzialem jak zrobic zadanie... no cóz poradzic...
6 maj 20:20
walićnazwe: też piszę biologię emotka i jeszcze niemiecki jedenastego
6 maj 20:56
dan: k... najgorsza matma rozszerzona dużo gorsza od zeszłorocznej... jak sobie robiłem w domciu zeszłoroczne to było luźno a tu? pewnie dlatego, że równowaga musi być zachowana a polskiego się boję najbardziej bo angielski i matma podstawa liczę na 80+%
6 maj 22:58
Jola_Jey : mam dzisiaj polak ustny na 18 , a dopiero sie prezentacji uczeemotka. myslicie ,ze dam rade ?
7 maj 09:24
Jola_Jey : mam dzisiaj polak ustny na 18 , a dopiero sie prezentacji uczeemotka. myslicie ,ze dam rade ?
7 maj 09:25
corolor: nie
7 maj 09:51
ana: pisal ktos maturke z wosu
7 maj 12:34
Aneta: ja pisałam z WOS−u.
7 maj 12:58
7 maj 12:59
marianna: jasne że dasz rade ! tylko wczoraj do późna i dziś uczyłam się....heh zawsze wszystko na ostatnia chwilę trzeba robić czytaj...powtarzaj czytaj i powtarzaj i tak n+1 razyemotka a napewno zapamietasz na to minimum...mi sie wydawało, że gadam jak potłuczona...egzaminator(wdeche n−la od polaka) ziewał, patrzał za okno...kiwał głową, no rozpraszał mnie na maxa..a pani wpatrzona była w swoje katreczki. Jednak jak sie później okazało są to dobre znaki^^ −i tak kolejny etap matury 2010 do przodu! 13−przynosi szczęście emotka
7 maj 13:06
damorka: Jolu wierzymy w Ciebieemotka Ale radziłabym Ci się rzeczywiście uczyć a nie siedzieć na forum emotka POWODZENIA emotka
7 maj 14:08
7 maj 14:16
:D: moja znajoma mowila mi ze z wosu maturka byla trudna ja pisze w poniedzialek z biologii ... jestem ciekawa co mam wywala !
7 maj 14:44
GaGa: kurcze nie mogłam w żaden sposób rozszyfrować tej tabelki dziś na wosieemotka
7 maj 17:01
ana: mialam ten sam problem, wogole beznadziejna ta matura... ciekawe czy ja zdam...:(
7 maj 18:22
kot: kto pisze z gery
7 maj 18:28
kot: na podstawei trzeb aznac europe i azje czy caly swiat stolice i panstwa
7 maj 18:30
Maturzystka: ja pisze gegre ale nie powiem \Ci bo sama nie wiem
7 maj 19:51
Maturzystka: Ja mam pytanko to jest 50 zestawów na szkołę, miasto czy na całe województwo?
7 maj 20:04
Nabuchdonozor: kot ja pisze,, beda raczej tylko zagadnienia wspomniane w informatorze http://www.matura-egzamin.pl/sekcje/wymagania/geografia_standardy.pdf
7 maj 20:45
Jula: Obowiązkowe się skończyły i ludzie też pouciekali.
8 maj 19:55
damorka: hehe prawda emotka Ja jeszcze tylko w czwartek geografia − rozszerzona (chciałabym, żeby to był żart) i koniec z pisemnymiemotka A ostatni ustny− z polskiego: w poniedziałek 17.05 o 17:00 emotka Jak to wygląda u Was? Kiedy kończycie maturę 2010 ?
8 maj 20:00
Jula: Ja kończę dopiero 20 maja − ustną z angola, przed tym 19 maja − polski i w poniedziałek biologia na którą totalnie nic absolutnie nie umiem..
8 maj 20:06
damorka: ja tak jak z Ty z biologią mam z gegrą... a z polskiego mam dopiero jakieś 1/3 pracy napisane...
8 maj 20:29
aloo: ja juz po po ustnej z angola emotka teraz czekam na geografie i polski...
8 maj 21:57
Maturzystka: No a mi maturki koncza sie dopiero 25 maja...
9 maj 08:57
Maturzystka: A wie ktos moze jak jest z tym angielskim?
9 maj 08:58
naturia: Łii ja juz 18.05 maja jestem po Jutro mam ustny a jeszcze cala str musze wkuc.. a wy na ustny uczycie sie slowo w slowo na pamiec? czy jakos inaczej? ;>
9 maj 12:39
Yupikayey: Yupikayey! Rekord w długości tematu pobity!
9 maj 12:51
truskaweczka1055: jutro mam ust angielski macie jakas strone z przydatnymi zwrotami
9 maj 12:53
damorka: nasturia nie radziłabym kuć treści prezentacji na pamięć. Jak to mówi moja (już była) polonistka : Przykładowo przeleci przed tobą mucha i już po tobie bo Cię z rytmu wybije. I już nic nie powiesz. Żeby nie mówić : tra tra tra tra tra tra tra tra tra tra tra ta. ucz się zagadnieniami, żebyś wiedziała o czym chcesz mówić po kolei. Jak to przeczytasz naście razy to i tak Ci w pamięci zapadnie emotka
9 maj 14:17
Maturzystka: A ja też na pamięć wkuwam zostało mi jeszcze 2 str mature mam w srode...
9 maj 14:24
damorka: Maturzystka a ile masz w sumie?
9 maj 14:28
Maturzystka: ok 4,5emotka
9 maj 14:30
damorka: oo emotka a jaki temat ?
9 maj 14:38
Maturzystka: Motyw winy i kary a Ty jaki masz?
9 maj 14:43
damorka: i co tam napisałaś? jakie lektury masz? Mój to : przedstaw wpływ kobiet na postępowanie mężczyzn....bla bla bla
9 maj 15:01
Maturzystka: ja mam bible, makbeta, zbrodnie i kare i dziady czII
9 maj 15:15
Maturzystka: masz może jakies pomysły jaki pytanka mogą być?
9 maj 15:18
damorka: hmm... niestety nie...
9 maj 15:32
wiewi: siemka wszyskim! pisze ktoś z tu obecnych geografie rozszerzoną? może mi podeśle jakieś fajne stronki z pomocnymi zadaniami itp?albo jakieś pogłoski co bedzie
9 maj 17:27
aloo: przylaczam sie do prosby emotka tez pisze gegre .
9 maj 19:34
:D: ja tez pisze gere
10 maj 11:46
kot: dawajcie co mieliscie na ustnym z angla jak mozecie napiscie emotka
10 maj 11:46
GaGa: trzymajcie kciuki, bo idę na polski ustny
10 maj 12:33
gosia: ja w pt zdawalam ang ustny , cala grupa ktora zdawala ze mna zdala, nie bylo az tak zle jak dla mnie wazne ze zaliczylma
10 maj 13:12
gosia: ja mialam opowiedziec o wycieczce gorskiej : kto zorganizowal czym sie odstalismy i dlaczego nie udala sie wycieczka. bylo tez : ze jestem na kursie jezykowym i zle sie poczylma musze powiedziec do kogos tam ze zle sie czuje co mi dolega, czy dostane darmowa pomoc lekarska, i gdzie nalblizysz jest szpital lub cos w tym stylu. w negocjowaniu mialm powiedziec do znajomej ze musimy zaczac pracowac w czasie studii, zaprzeczyc jej argument i powiedziec ze dobra praca ma sens i zaproponowac zebysmy poszukaly razem ogloszen . a na obrazku byl mlody chlopak ktory pakowal prezenty, byla hinka i bylo kilka prezentow pod nia. a pytania do niego doatalam taki: * czy sadzisz ze ten chlopak jest szesliwy pakowaniem prezentow i dlaczego? *wolisz dostawac czy dawac prezenty i dlaczego? ja mialam zestaw 37
10 maj 13:18
kot: hehe dzieki
10 maj 14:40
damorka: u mnie to tak (dziś zdawałam po południu) zdjęcie: na pierwszym planie młoda para, trzymająca się za ręce, uśmiechają się do siebie. w tle piętrowy autobus i big ben pytania: jak myślisz dlaczego idą pieszo a nie jadą autobusem dlaczego młodzi ludzie wyjeżdżają (w sensie zwiedzają) obce kraje− czy coś takiego z rozmówek (z tego co pamiętam): 1. jeteś na wyciecze w londynie− rozmowa z przyjacielem * powiedz co chcesz tam robić * zapytaj co warto zwiedzić * zapytaj jakie środki transportu wybrać (zaczyna egzaminujący) 2. opowiadasz koleżance o chorobie z zeszłych wakacji * powiedz co Ci dolegało * powiedz, że byłaś u lekarz * powiedz co Ci zalecił (zaczyna egzaminujący) 3. rozmowa z bałaganiącym współloraktorem (z którym dzielisz pokój) * zasugeruj, że nie podoba Ci się to co robi * odeprzyj jego agumenty podając powód (tego pkt. nie pamiętam zbyt dobrze) * zasugeruj kopmpromisowe rozwiązanie (zaczyna zdający) 20/20
10 maj 19:39
Maturzystka: Demorka gratulacje
10 maj 21:49
kot: a pamietas znumer zestawu
11 maj 11:19
Aneta: Ja dzisiaj miałam maturkę ustną z angielskiego. I powiem szczerze, że byłam pewna, że nie zdam. Takie głupoty nagadałam, że masakra. A co się okazało, że zdałam aż na 65%. Byłam w szoku. Aż musiałam się spytać egzaminatorów czy się przypadkiem nie pomylili.
11 maj 12:07
kalafiorowa: www.gtam.info/ang tu sa zestawy z tego roku emotka
11 maj 15:48
MeG: skad to masz?
11 maj 18:40
Szpieg: Ma swoich zaufanych ludzi w komosjach
11 maj 19:33
Szpieg: komisjach − mialem na mysli
11 maj 19:34
damorka: kocie niestety nie pamiętam...
11 maj 20:14
kalafiorowa: ludzi na roznych forach wypisuja swoje zestawy, nie tylko tutaj emotka ktos madry zebral to wszystko i wstawil na jedna stronke zeby bylo latwiej i szybciej dla wszystkich emotka mam nadzieje ze sie przyda...
11 maj 20:34
kot: o fajnei wiedziec ciekawe czy mamy wszyscy to samo?
11 maj 21:31
Maturzystka: Fajnie fajnie tylko szkoda że ta stronka nie działa...
12 maj 13:14
kot: nom wczoraj dzialala
12 maj 15:02
foch!!!: Jeszcze trochę i 2k będzie postów
12 maj 17:06
POMOCY: Mam do was pytanie: szarża Czarnieckiego w Potopie to jakich wydarzeń dotyczyła dokładnie?
12 maj 18:08
POMOCY: Chodzi mi o bitwy
12 maj 19:03
POMOCY: Wiem, że nie było tego na maturze, ale może ktoś z was się na ten temat uczył niedawno i ktoś mi pomoże, bo ja mam mały problem z określeniem tego dosyć dokładnie.
12 maj 19:14
POMOCY: To co będzie z moją lekturką
12 maj 19:47
ciezka: wpisz sobie w google "szarża Czarnieckiego w Potopie tło historyczne"
13 maj 09:39
kot: jak tam gera
13 maj 11:18
wiewi: jak macie o dajcie rozwiązania z geografii
13 maj 12:26
wiewi: ja to czuje ze lipa mi poszło. same okręgi przemysłówe....a tego nienawidzę
13 maj 12:27
kot: bylo cos nei pamietam haha
13 maj 12:27
wiewi: połowa strzelałam ale było do przeżycia
13 maj 12:29
kot: no bylo ciezko z ta tabelka
13 maj 12:29
kot: gdzie dales wyzyne francuska?
13 maj 12:30
wiewi: e... wy chba o podstawie mówicie... eh...roszeżenie pisałam
13 maj 12:31
kot: o ktorej
13 maj 12:40
kot: aha roz tez o 9
13 maj 12:40
kot: maci eodp?
13 maj 12:50
wiewi: nie ma na interii jeszcze
13 maj 13:02
kot: i jak?
13 maj 13:16
Decha: Podstawa taka w sam raz
13 maj 13:16
Decha: Napewno bedzie z pytaniem o Nato− Francja, OPEC− Arabia Saudyjska
13 maj 13:18
kot: ło to mam punktxD
13 maj 13:20
kot: sa odp
13 maj 13:30
Decha: "Specialisci" z interii widocznie nawet podstawy nie umieja rozwiazac
13 maj 13:32
Decha: Ale i tak wiekoszsc zadan i tak bedize zalezala o tym co jest w kluczu w OKE i zalezy jak egzaminatozy potraktuja nie ktore odpowiedzi.
13 maj 13:34
kot: nom w sumieXD
13 maj 13:38
Decha: ALe cos czuje ze za dobrze nie pojdzie ostatni raz geografie miale rok temu i nic sobie nie powtorzyle przed matura
13 maj 13:43
kot: nie ma od p dalej?
13 maj 13:45
Decha: Fachowcy z interi caly czas pracuja nad mapa ^^
13 maj 13:47
13 maj 13:47
Decha: Troche dziwne : w zad 1 ppkt 4: napisale rezerwat przyrody i Park krajobrazowy, bez dokladnych nazw, wkoncu niby sie pytaja o formach a nie nazwach dokladnych.
13 maj 13:49
kot: ile wam wyszlo w 3
13 maj 13:53
kot: ja tak samo Decha
13 maj 13:53
Decha: A o czym bylo 3
13 maj 13:55
kot: roznica miedzy szczytem a szkola
13 maj 13:55
Decha: 25m
13 maj 13:56
kot: no mi tez
13 maj 13:57
kot: ale chyba inaczej ma byc jestem tego pewna/pewnien
13 maj 13:58
Decha: Czyli lancuch nie przerwanych zaliczen
13 maj 13:58
Decha: Ale czemu inaczej?
13 maj 13:59
kot: nei wiem
13 maj 14:00
Decha: 5m ma szczyt od pogrubionej lini− linie pogrubione sa co 50m, potem jeszcze 2 linie do szkoly− linie sa co 10m, czyli wychodzi 25m roznicy
13 maj 14:01
kot: 30 m ma byc kurwa
13 maj 14:01
Decha: a skad wiedza ze szkola jest na 325? ona wlasnie byla bardziej na lini 320.
13 maj 14:03
kot: no nei wiem wlasnie
13 maj 14:04
Decha: Potem chyba bylo z odlegloscia to wyszlo 1,75 po zaokragleniu do 0.1, 1.8km
kot: nom
Decha: ale te 3 zad interia moze miec zle, nie pierwszy raz sie tak zdazylo ze zle cos maja
13 maj 14:05
kot: nom w sumie
13 maj 14:06
13 maj 14:10
Decha: Zad. 16 Tundra − brzoza karłowata, chrobotek reniferowy Tajga − świerk, modrzew Lasy liściaste − dąb, jesion Sawanna − baobab, akacja Wilgotne lasy równikowe − kakaowiec, liana Niby tak ma byc ja w tundrze dale to drugie z dziwna nazwa, zastanawiale sie nad tym i pomyslale ze w Tundrze raczej nic nie rosnie orpcz jaksi porostow
13 maj 14:14
13 maj 14:16
Decha: http://www.mmlodz.pl/8912/2010/5/12/matura--odpowiedzi--geografia--rozwiazania-wyniki-arkusze-pytania?category=news Tu jest duzo odpowiedzo, ale do 22 sie nie zgodze Województwa o najniższych wskaźnikach średniego wzrostu gospodarczego : lubelskie i wg mnie podkarpackie gdyz ma mniejsze PKB od opolskiego.
13 maj 14:38
Decha: Ahh a nie dobrze napisali to mialo byc srednie a nie na osobe
13 maj 14:39
damorka: a ktoś tu pisał rozszerzenie? Jeśli tak to jak wrażenia?
13 maj 15:18
metti: Witam, Poszukam osoby które mi pomoże odpowiadać na maturze z j.angielskiego dla osoby niesłyszących 2010. Mam arkusze Z góry dzięki, Pozdrawiam
14 maj 14:54
b.: test:
14 maj 16:15
b.: test2
14 maj 16:19
b.: test3 − no niewiele sie da zrobic: da sie ,,przypomniec'' stare rysunki rysunek rysunek rysunek rysunek rysunek rysunek
14 maj 16:23
:D: Mieliscie juz ustne z angielskiego ? Piszcie co było emotka Bo chyba w calym kraju sa te same zestawy emotka
14 maj 20:49
Maturzystka: jest podobno 50 zestawów na województwo...
15 maj 14:21
:D: ja jestem akurat z kujawsko −pomorskiego emotka Jest ktos z tego wojewodztwa emotka
15 maj 15:13
onaa: http://600031.myshoutbox.com/go/?u=http://www.gtam.info/ang tu ciekawy link dla zainteresowanych ustną z angielskiegoemotka dopisujcie się
15 maj 17:01
soulee: Dzięki! To tak jakby znać już treść matury z angola. Trzymać na upie to
15 maj 20:42
ciezka: Przed tym zanim zdałam akurat mojego zestawu nie było umieszczonego ale i tak 19/20 emotka jest ok.
16 maj 13:51
Maturzystka: jest ktos z angielskiego dobry?
16 maj 14:03
Maturzystka: ciezka moze masz ochote mi zestawy porozwiazywac com?emotka
16 maj 14:06
;p: ktos jest z dolnosclaskiego?
16 maj 14:18
;p: nikt?!
16 maj 14:35
Maturzystka: chyba nikt bo sie nie odzywają...
16 maj 17:47
Maturzysta: ale urwał!
17 maj 08:04
Decha: Zdawał ktos historie?
17 maj 11:07
Paweł: w tym linku: : http://600031.myshoutbox.com/go/?u=http://www.gtam.info/ang są podane juz po 50 arkuszy, czyli juz wszystkie jakie mogą być
17 maj 11:43
kalafiorowa: jest 50 arkuszy na wojewodztwo. Jezeli jest podane 50 to koniec emotka
17 maj 11:49
izka: ta strona jest prawdziwa, po dzisiejszej maturze moge to potwierdzic
18 maj 13:51
Kojak: ja po dzisiejszej też, szkoda że dopiero teraz wpadłem na tą stronkę
18 maj 15:42
sdaes: hej, wszystko z poziomu podstawowego z tej stronki zostało usunięte. Ma ktoś na dysku OKE Kraków, bo nie zajrzałam. W sumie jakoś bardzo różnicy mi to nie zrobi, ale chciałam sobie coś powtórzyć, a o wiele chętniej się to robi mając nadzieję, że właśnie coś takiego będzie.
18 maj 16:50
marekarek: Siemaaa
3 maj 13:22
Kamil: żałosne. odkopaliście zeszłoroczny temat?
3 maj 13:52
bump: niezly xD
3 maj 15:18
Kuba: bankowo będzie coś z tego: Dziady, Wesele, Nieśmiertelni Chłopi, Nie−Boska, Ludzie bezdomni, Zbrodnia i Kara
niematematyczna: rysunekDobra, powtórki do matmy odłóżmy na jutro, zaczynajmy czytać streszczenia!
3 maj 15:48
bump: na pewno bedzie cos z tego: 1. LITERATURA POLSKA − Adam Mickiewicz Pan Tadeusz − Adam Mickiewicz Dziady cz. III − Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 − Zygmunt Krasiński Nie‐Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) − Bolesław Prus Lalka − Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem – fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem − Eliza Orzeszkowa Gloria victis − Maria Konopnicka Mendel Gdański − Bolesław Prus Kamizelka − Henryk Sienkiewicz Potop − Stanisław Wyspiański Wesele − Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) − Stefan Żeromski Ludzie bezdomni − Stefan Żeromski Przedwiośnie − Witold Gombrowicz Ferdydurke – rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV − Zofia Nałkowska Granica − Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) − Gustaw Herling‐Grudziński Inny świat − Sławomir Mrożek Tango − Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem 2. LITERATURA POWSZECHNA − Sofokles Król Edyp − William Szekspir Makbet − Molier Świętoszek − Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera − Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara − Joseph Conrad Jądro ciemności − Albert Camus Dżuma
3 maj 16:01
Jatkos: wątpie...
3 maj 16:40
emes : bedzie DZUMA na bank
3 maj 16:52
emes : zdrodnia i kara, oraz swietoszek odpada, bylo na probnej i z 2010.
Kuba: @bump nieźle ale to nie jest lista na ten rok emotka (brakuje np. Quo Vadis) http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_od2008/inf_polski_a.pdf
bump: zdazylo sie juz tak ze na probnej i oficjalnej byly te same lektury
bump: o kurde to jeszcze musze streszczenie tego Quo Vadis przeczytac
3 maj 17:04
Kamil: Quo Vadis nie jest przecież na podstawie. Od sienkiewicza jest tylko potop!
Kuba: Skąd wiesz ? Na stronie którą podałem pisze, że od 2009 jest. Ja przerabiałem na przykład.
SzymeQ: Ja byłbym happy jeśli będzie coś z Holocaustu, ogółem z 2 wojny bo to tylko znam. Nie czytam żadnych streszczeń idę na ogień emotka
Kamil: Ja nie przerabiałem w szkole, to jestem gorszy ? Albo mam to przerobić we własnym zakresie ? No bez przesady.
Kuba: Tego nie powiedziałem(choć kusi ) emotka Zakres lektur się zmienia co roku stąd możliwe że twój nauczyciel uznał, że nie musicie tego przerobić(możliwe że gdy ustalał jakie lektury będziecie przerabiać quo vadis nie było w podstawie). Możliwe że go faktycznie nie ma kto wie. W każdym razie są dwa tematy więc możesz kompletnie olać jedną z lektur zakładając że gdy na nią trafisz wybierzesz drugi temat.
bump: faktycznie Quo Vadis nie jest potrzebny bo dodali aneks i tam juz go nie ma http://www.cke.edu.pl/images/stories/Aneks_inf_mat/Aneksy_2010/aneks_2010.pdf emotka
Kamil: chyba nie. Olałem już Dziady, Wesele i Nad niemnem... Mogę się nieźle przeliczyć.
SzymeQ: taki kwadratowy ten falus
heniek: NIE KSZTAŁT LECZ TECHNIKA CZYNIĄ Z CHUJA ZAWODNIKA!
Kuba: jeżeli odrysowywałeś to skonsultuj się lepiej z urologiem emotka
3 maj 18:54
ICSP: no już zaczynam powtarzać do tej matury
3 maj 18:55
kamil: ICSP olałeś polski ?
M4ciek: Polecam powtórzyć coś z : Inny Świat, Dżuma, Ludzie Bezdomni,Tango,Ferdydurke.
3 maj 19:08
Magda: Inny świat? w zeszłym roku była tematyka obozowa ; ) więc teraz chyba się nie powtórzy Ja osobiście pisałam maturke w zeszłym roku. Przeczytałam Świętoszka, a nie przeczytałam Zdążyć przed Panem Bogiem, a pisałam o Zdążyć przed Panem Bogiem : DDDDD Świętoszek był w 1 klasie i nic z niego nie pamiętałam. Nie trzeba znać całej książki tylko dobrze intepretować to co jest w arkuszu, po kolei
3 maj 19:11
ona :) : bedzie Dżuma !
3 maj 19:36
Wojteq66: no pewnie ze Dżuma, wyjrzyjcie za okno, śnieg pada =D
3 maj 19:37
3 maj 19:46
Kuba: nie miałem czasu, byłem zajęty pobieraniem nagrania z zabójstwa BinLadena http://www.binladenisdead.us
3 maj 19:52
essh: po mojemu tez dzuma teraz to juz na bank to przeczytam skoro kazdy wspomina o tym =D napewno mi nie zaszkodzi xD
3 maj 19:55
Kosmos: Ja też przeczytam i jeżeli się jutro okaże że faktycznie była Dżuma to coś zacznę kombinować z tą matą na tej stronie
3 maj 19:56
essh: a to ta dzuma byla podana jako 'niby przeciek' ? ;> ja nawet nie zagladalem tam xD
3 maj 19:58
laptopik: przejrzałem jakie były lektury w poprzednich latach i tak: 2005 − potop, kordian 2006 (styczeń) − przedwiośnie, tango i chłopi 2006 (maj) − makbet, chłopi 2007 − dziady, przedwiośnie i granica 2008 − lalka, wiersze 2009 − chłopi, pan tadeusz 2010 − świętoszek, zdążyć przed panem bogiem Proponuję więc przejrzeć lektury: wesele, ludzie bezdomni, dżuma emotka
3 maj 20:11
SzymeQ: medaliny, inny świat żeby był Teraz ci nic nie da że przeczyytasz streszczenia
3 maj 20:12
warzycha: ja tylko sie matury z polskiego boje pozniej z gorki moje typy to POTOP, zbrodnia i kara, wesele, dzuma, inny swiat
3 maj 20:17
Wojteq66: Lalka by pasowała albo Ludzie bezdomni ( ale to było na próbnej z echa dnia), ew. Dziady III/Kordian
3 maj 20:25
Kosmos: ja sobie może zwolnienie napiszę
3 maj 20:27
Maciuś: Maciej nostradamus mowi ze bedzie Kordian i Przedwiosnie
3 maj 20:30
SzymeQ: a ja mówię że będą 2 tematy i sam sobie wybierzesz, który chcesz
3 maj 20:32
ICSP: Powie mi ktoś o której jutro zaczynamy tą maturkę?
3 maj 20:41
Maciuś: ty mozesz przyjsc po 11−stej
3 maj 20:43
Maciuś: Ty możesz przyjsc po 11−stejemotka
3 maj 20:44
Geralt: sienkiewicza dawno nie było, a w 2007 był na rozszerzonej wiersz do porównania z panem tadeuszem
3 maj 21:02
Magda: Gdybanie gdybaniem, przekonacie się jutro My w zeszłym roku obstawialismy Wesele i coś literatury najnowszej, może własnie literatura obozowa i Jedno trafilismy
3 maj 21:07
cke: wiem wiem, mam wujk w .... bedzie jadro ciemnosci wiecej wam nie powiem powodzenia
3 maj 21:27
matura2: Będą Dziady oraz scharakteryzowanie Belzebuba
3 maj 21:39
Pepe: Kosmos porałeś ten polski?
3 maj 21:49
Prawdziwe Przecieki: PRAWDZIWY OSTATECZNY PRZECIEK Będą dwa tematy jeden wiersz Miłosza i jakiś inny porównanie, a drugi temat Potop i Chłopi jako epopeje.
3 maj 22:06
Marcin Włodarski: <><−><>
3 maj 22:15
Kosmos: A gdzie przecieka ?
3 maj 22:17
AS: Woda przecieka emotka
3 maj 22:35
Pepe: z polskiego co podaleś ta strone
3 maj 22:39
Kosmos: to pic na wode jest
3 maj 22:40
Pepe: ale pobrałeś?
3 maj 22:40
Kosmos: z arkuszem też pewnie pic
3 maj 22:41
emes : czy ktoś z Was ma ściągnięty ten rzekomu przeciek z polaka?
3 maj 22:42
emes : czy ktoś z Was ma ściągnięty ten rzekomu przeciek z polaka?
3 maj 22:42
Pepe: kosmos no powiedz czy pobrales
3 maj 22:44
emes : kazdy pisze co innego cholera wie komu wierzyc, to wszystko to pic na wode, jak macie jakies PRAWDZIWE info to dajcie znac na maila, a nie ludzi w maliny wprowadzacie
3 maj 22:47
emes : kazdy pisze co innego cholera wie komu wierzyc, to wszystko to pic na wode, jak macie jakies PRAWDZIWE info to dajcie znac na maila, a nie ludzi w maliny wprowadzacie
3 maj 22:48
Kosmos: Pepe nie pobrałem i nie wierzcie w takie coś to przecież co roku się zdarza
3 maj 22:49
emes : moj email −>marsziaaa@interia.eu
3 maj 22:49
Pepe: a co powiesz o tym przecieku z matmy?
3 maj 22:52
Kosmos: jak się jutro sprawdzi polski to z pewnością dużo emotka
3 maj 22:53
Pepe: a masz cos z polskiego?
3 maj 22:56
AS: Tylko frajerzy wierzą w przecieki! emotka
3 maj 23:30
Maciuś: Kto mówił że bedzie granica? Trafił hehe
4 maj 12:04
Wojteq66: za rok bedzie lalka
4 maj 12:37