Dział Graniastosłupy i ostrosłupy. Przykłądowe zadanie. :/
chachrek:
Ojciec Wojtka postanowił zbudować sposobem gospodarczym na działce komórkę na narzędzia
ogrodnicze. Od sąsiada dostał drzwi o szerokości 90 cm i wysokości 2 m. Ile metrów
kwadratowych desek musi kupić na tę komórkę, a ile rolek papy, jeśli dach trzeba pokryć papą
przynajmniej 2 razy ? Papę sprzedaje się w rolkach o szerokości 1 m, jedna rolka papy ma 9 m
długości. Dodaj po 10% desek i 10% papy na ubytki i zakładki.
−podstawa − 3,50 m x 3m
−wysokość − 2,20 m
−wysokość 2 − 3,80m
Zrobiłęm tak:
2*3.5m*2.2m+2*3m*2.2m−0.9m*2=15.4m2+13.2m2−1.8m2=26.8m2* 1.1=29.48m2
MUSI KUPIĆ 30m2 DESEK.
1.6m*3m+1.6m*3.5m=4.8m2+5.6m2=10.4m2
10.4m2*2=20.8m2
20.8m2*1.1=22.88m2
MUSI KUPIC 23m2 PAPY
gdyby co, mogę zamieścić rysunek. Lecz moje wyniki są błędne co do wyników z podręcznika..
Wyniki z podręcznika, to:
Około 40 metrów sześciennych ( nie zauważyłem symbolu tej trójki o góry), oraz 3 rolki papy? Co
zrobiłem źle. Jak mówię, mogę dać rysunek

.
3 maj 17:07
Rumpfy:
3 maj 17:44
chachrek: No tak, w podręczniku jest tylko dach odwrócony inaczej

. Ale perfekt narysowane


.
Ale dla sprawdzenia, dobrze jest zrobione?
3 maj 17:45
Rumpfy: DESKI:
| | 1 | |
3,5 * 2,2 * 2 + 2,2 * 3 + 3,8 * 3 + |
| * 2 * 1,6 * 3,5 − 0,9 * 2 = 15,4 + 6,6 + 11,4 + 5,6 |
| | 2 | |
− 1,8 = 37,2 m
2
1,1 * 37,2 = 40,92m
2 desek
3 maj 17:49
Rumpfy: DACH:
(1,6)2 + (3,5)2 = x2 −> x to spad dachu
2,56 + 12,25 = 14,81 = x2
x ≈ 3,8m
powierzchnia dachu = 3,8 * 3 ≈ 11,5m2
1 rolka papy to 9m2 zatem na pokrycie 23m2 dachu (2 warstwy) potrzeba 3 rolek
3 maj 17:55