Nie wychodzi mi
Anhela: PILNE

! Punkty A=(−3;−5), B=(4;−1), C−(−2;3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.
Oblicz długość ramienia tego trójkąta. Błagam, pomocy
29 kwi 10:11
29 kwi 10:14
29 kwi 10:14
Anhela: Dobrze, tak właśnie liczyłam. Ale skoro jest równoramienny to ramiona powinny mieć taką długość
a mi wszystkie wychodzą innej długości
29 kwi 10:18
Gustlik: Obliczam współrzędne wektorów AB→, AC→ i BC→
A=(−3;−5)
B=(4;−1)
C=(−2;3)
AB→=B−A=[4−(−3), −1−(−5)]=[7, 4] → |AB|=√72+42=√49+16=√65
AC→=C−A=[−2−(−3), 3−(−5)]=[1, 8] → |AC|=√12+82=√1+64=√65
BC→=C−B=[−2−4, 3−(−1)]=[−6, 4] → |BC|=√(−6)2+42=√36+16=√52=2√13
Ramionami są boki |AB| i |AC|, bo są równe.
30 kwi 01:20