obwód tójkąta prostokątnego wpisanego w okrąg
q: Oblicz obwód trójkąta prostokątnego wpisanego w okrąg o promieniu 5, jeżeli:
a)jest to trójkąt równoramienny
b)jedna przyprostokątna jest trzy razy dłuższa od drugiej
27 kwi 17:55
kalafiorowa:
wskazowka: kiedy okrag jest wpisany w trojkat prostokatny to srodek tego okregu jest
srodkiem przeciwprostokatnej
27 kwi 17:58
Orzech: b,) 8+2√10
27 kwi 17:58
Orzech: Kalafiorowa a jak rozwiązać podpunkt a
27 kwi 17:59
q: Orzech, a mógłbyś to rozpisać ?
27 kwi 17:59
kalafiorowa:
z twierdzenia Pitagorasa

a
2+a
2=10
2
2a
2=100
a
2=50
a=
√50
27 kwi 18:00
kalafiorowa:
b) a2+(3a)2=102
a2+9a2=102
10a2=100
a2=10
a=√10
27 kwi 18:01
Orzech: 9x
2+x
2=h
2
h=x
√10
Połowa h to jest r,czyli 5
z tego wyjdzie ci że x =2, a tego już mi się nie chce pisać
27 kwi 18:02
Orzech: Sorki to tego a nie zwrociłem uwagi ze to jst również prostokątny
27 kwi 18:03
q: czyli w podpunkcie a obwód będzie wynosił √50 + √50 + 10, a to jest 2√50 + 10 ?
27 kwi 18:05
kalafiorowa: tak
27 kwi 18:07
q: a w b 10+ √10 + 3 √10, czyli 4 √10 + 10 ?
27 kwi 18:11
kalafiorowa: tak nawiasem, ta wskazowka nie tak miala brzmiec, przepraszam.
"Kiedy okrag jest opisany na trojkacie prostokatnym to jego srodek jest srodkiem
przeciwprostokatnej"
27 kwi 18:12
kalafiorowa: tak
27 kwi 18:13
q: baardzo dziękuję
27 kwi 18:14
q: może wiesz jak to obliczyć ?
Trójkąt o bokach 5,6,7 cm jest wpisany w okrąg. Oblicz pole, r i R
27 kwi 18:16
27 kwi 18:20
q: jeszcze raz bardzo Ci dziękuję, mam jeszcze pewien dorbny kłopot : czy mając trójkąt
równoramienny o przyprostokątnej 6 jego przeciwprostokątna jest równa 6 √2 a promien okręgu
opisanego na tym trójkącie będzie równy 3 √2 ?
27 kwi 18:23
kalafiorowa: tak
27 kwi 18:24
q: super
27 kwi 18:27