Michał:
Spirala (link niżej) składa sie z półokręgów o promieniach 2, 1, 1/2, 1/4...
a) jaka jest długość spirali?
b) Podaj współrzędne punktu P mającego następującą własność: spirala przecina każdy z odcinków OP i PA w nieskończenie wielu punktach.
spirala:
http://img508.imageshack.us/img508/6084/spiralakk8.jpg
29 lis 20:56
Stefan:
a)
a1=2pi
q=1/2
S=2pi/ 1-1/2 = 4pi
b) ?
29 lis 21:01
Jakub:
a)
tak jak napisał Stefan, liczysz ze wzoru na nieskończony ciąg geometryczny ( strona
297 ).
b) Jak patrzysz na rysunek to widzisz, że punkty przecięcia z osią x, zbiegają się z lewej strony i z prawej strony do pewnego punktu (granicy). To będzie ten punkt P. Pokombinuj jak go policzyć.
29 lis 21:27
Gość:
Tyle to ja wiem

tylko problem z tym jak to policzyc
29 lis 21:30
Michał:
sorka... zapomnialem sie podpisac
29 lis 21:31
Jakub:
Musiałem się zastanowić. Popatrz na obrazek. Pierwsze przecięcie jest w odległości 2 od zera, następne w odległości 1/2 od 2, następne w odległości 1/8 od poprzedniego.
Czyli ta odległość tego punktu P od zera to
2 + 1/2 + 1/8 + ...
Czyli kolejna suma nieskończonego ciągu geometrycznego.
a
1=2
q=1/4
i liczysz z tego wzoru na stronie
297
29 lis 21:36
Jakub:
Pierwsze przecięcie z lewej strony miało być.
29 lis 21:37
Michał:
dziekuje bardzo
29 lis 22:09