ola2: podaną funkcje zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej
a) y=x2+6x-10
b) y=8x2+5x+1/2
c) y=-x2+3
8 gru 19:59
q: do postaci kanoniczej potrzebna będzie delta i wzory na p i q. najpierw delta i dalej
pójdzie.
8 gru 20:03
D::
Ola w c) już masz postac kanoniczną
jej miejsca zerowe to
-x2+3=0 <=> x2= 3 <=> x= √3 lub x = - √3
więc iloczynow a postac to
y = - (x-√3)(x+√3)
a/ kanoniczna to
y = (x+3)2 -9 -10
y =(x+3)2 -19
iloczynowa y=a(x -x1)(x-x2) oblicz x1 i x2 potrafisz
za pomocą delty najłatwiej
b) Δ= 25- 4*1/2*8 = 25 -16=9 √Δ=3 x1 = -1/2 x2= - 1/8
iloczynowa
to y = 8(x+1/8)(x +1/2)
kanoniczna
y = a(x-p)2 +q gdzie p= -b /2a q= -Δ /4a
p= -5/16 q= -9/32
czyli y = 8(x+5/16)2 - 9/32
8 gru 20:19
jan: f(X)=−1/2−3X+31/2=
POSTAC ILOCZYNOWA
14 wrz 17:44
14 wrz 17:55
ewa: Y=x2−7x+10
18 sty 17:40
adam:
y=x2−7x+10
y=(x−2)(x−5)
y=(x−72)2−94
18 sty 17:51