PoLE TROJKATA
madzialena: Dane są wierzchołki trójkąta A = (2,−1), B = (4,2), C = (5,1). Wyznacz: a) pole trójkąta ABC b)
równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka a
21 kwi 21:48
Julek:
a)
Znajdź maturalne tablice matematyczne i poszukaj działu Geometria analityczna. Tam masz taki
prześliczny wzorek, który łączy Twoje dane (współrzędne wierzchołków) i można nim obliczyć
pole
b)
jedyne, potrzebne wzory, to :
a
1*a
2 = −1
y = ax + b
jeśli będą problemy to pisz... rozwiążę
21 kwi 21:58
madzialena: tak mam ten wzor

ale cos mi to nie chce wyjsc

cos robie zle i nie wiem w ktorym momencie
moze ja ci napisze a ty mi sprawdz oki?
21 kwi 22:01
madzialena: A=(2,−1) B = (4,2) C= (5,1)
i podkladam to pod wzor
i mam
AB= √13
AC=√13
wyznaczam sobie D i wyszlo mi 3 , 12
i AD= √10
i teraz to podlazyc pod wzor na pole trojkata 12*√2*√10
21 kwi 22:06
22 kwi 00:44
Gustlik: Rozwiązanie znajdziesz tu:
49454.
22 kwi 00:46