kompletnie tego nie potrafie zrobic:(
Ewka :) : Dane są wierzchołki trójkąta A = (2,−1), B = (4,2), C = (5,1). Wyznacz: a) pole trójkąta ABC b)
równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka a
21 kwi 22:25
Gustlik: Dane:
A = (2,−1)
B = (4,2)
C = (5,1)
ad a)
Pole najlepiej obliczyć z wyznacznika wektorów − jest to najszybszy sposób.
Wyznacznik wektorów u
→ i v
→ liczymy ze wzoru:
d(u
→, v
→)=|u
x, u
y| = u
x*v
y−u
y*v
x (pierwsza przekątna minus druga przekątna)
|v
x, v
y|
gdzie
[u
x, u
y] − współrzędne wektora u
→
[v
x, v
y] − współrzędne wektora v
→
Aby obliczyć pole trójkąta musimy "zrobić" z dwóch dowolnych boków tego trójkąta wektory w taki
sposób, żeby miały początek w jednym punkcie, np. A. Bedą to w naszym przypadku wektory AB
→ i
AC
→.
Liczymy współrzędne tych wektorów − współrzędne wektora liczy się odejmując od współrzędnych
końca odpowiednie współrzędne jego początku:
AB
→=B−A=[4−2, 2−(−1)]=[2, 3]
AC
→=C−A=[5−2, 1−(−1)]=[3, 2]
Liczymy wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=|2, 3|=2*2−3*3=4−9=−5
|3, 2|
Pole trójkata liczymy ze wzoru:
| | 1 | | 1 | | 5 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|−5|= |
| =2,5
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 kwi 00:19
Gustlik: Dane są wierzchołki trójkąta A = (2,−1), B = (4,2), C = (5,1). Wyznacz: a) pole trójkąta ABC
b)
równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka a
ad b)
Wysokość z wierzchiołka A opuszczona jest na bok BC − równanie tej wysokości obliczymy
wyznaczając najpierw równanie prostej BC, a potem równanie prostej prostopadłej do BC i
przechodzącej przez A:
Wyznaczam współczynnik kierunkowy równania prostej BC:
y=a
1x+b
1
| | yC−yB | | 1−2 | | −1 | |
a1= |
| = |
| = |
| =−1
|
| | xC−xB | | 5−4 | | 1 | |
prosta BC ma równanie y=−x+b
1 (b
1 nie musimy obliczać, nie jest ono potrzebne).
| | 1 | |
Zatem prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy a2=− |
| =1
|
| | a1 | |
czyli ma równanie y=x+b
2 i ma przechodzić przez punkt A.
Wstawiam współrzędne A do tego równania i obliczam b
2:
−1=2+b
2
−1−2=b
2
b
2=−3
Zatem wysokość trójkąta poprowadzona z punktu A ma równanie: y=x−3.
22 kwi 00:29