rozwiąż równanie
agnes: 7*5x+450=5x+2
21 kwi 17:01
kalafiorowa: napisz jeszcze raz jak to ma wygladac
21 kwi 17:18
agnes: znowu błęda zrobiłam

7*5
x+450=5
x+2
21 kwi 17:21
kalafiorowa:
7*5x+450=5x*52
25*5x−7*5x=450
18*5x=450
5x=25
5x=52
x=2
21 kwi 17:25
agnes: dzięki a mogłabyś mi pomoc jeszcze?
21 kwi 17:30
kalafiorowa: postaram sie
21 kwi 17:32
agnes: 2log1/2x)2−9log1/2x=−4
rozwiąż równanie
21 kwi 17:36
kalafiorowa:
alog
bc=log
bc
a
log
ab
+log
ac=log
ab
*c
21 kwi 17:43
kalafiorowa:
a=logbba
21 kwi 17:45
agnes: oblicz wartość wyrażenia (log2800+log20,01)(log714−log22√7 \
log√33√3+log23214
21 kwi 17:52
21 kwi 17:57
21 kwi 17:58
agnes: i to wszystko mozna zrobic bazujac na tych wzorach? bo wiesz ja nigdy log nie rozumialam:(
21 kwi 18:00
kalafiorowa:
wszysto na podstawie tych wzorow. Praktyka czyni mistrza
21 kwi 18:02
agnes: 2(log12x)2−9log12x=−4
21 kwi 18:03
agnes: tylko nie ma czasu na praktyke

mam zadanych ponad 30 zadan na jutro i normalnie nie wiem co z
tym robic

co łatwiejsze no to na podstawie wzoru zrobie ale jak juz skomplikowane to biada:(
21 kwi 18:04
kalafiorowa:
tu musisz podstawic sobie za log
1/2x=t i wtedy z rownania kwadratowego
2t
2−9t=−4
2t
2−9t+4=0
Δ=81−32=49
| | 9−7 | | 1 | | 9+7 | |
t= |
| = |
| ∨ t= |
| =4 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
dalej powinnas sobie poradzic
21 kwi 18:08
agnes: a w takim zadaniu : narysuj wykres funkcji f(x)=log2(x+1)
a)podaj dziedzine
b)podaj miejsca zerowe funkcji
c)znajdź równanie asymptoty funkcji f.
21 kwi 18:10
kalafiorowa:
wykres funkcji logarytmicznej wyglada tak:
https://matematykaszkolna.pl/strona/219.html
a) dziedzina: log
ab
a>0 i a≠1
b>0
b) miejsca zerowe obliczasz podstawiajac za f(x)=0, czyli
log
2(x+1)=0
log
2(x+1)=log
22
0
log
2(x+1)=log
21
x+1=1
x=0
miejsce zerowe w punkcie (0,0)
21 kwi 18:20
agnes: poziom głośności dźwięku wydawanego przez motocykl jest równy 100dB a wydawanego przez samochód
50dB. Oblicz ile razy natężenie dźwięku wydawanego przez motocykl jest wieksze od natężenia
dźwięku wydawanego przez samochód. W obliczaniach wykorzystaj wzór na poziom głośności dźwięku
L=10logI/I0, gdzie I−natężenie dźwięku odpowiadające progowi słyszalności (I0=10−12W/m2
21 kwi 18:25