romb
Agula: Proszę

Pole rombu jest jest cztery razy większe od pola koła weń wpisanego. Oblicz sinus kąta ostrego
tego rombu.
18 kwi 19:43
b.: r = promien kola (=polowa dlugosci wysokosci rombu), a = dlugosc boku rombu,
wtedy
pole rombu =a*2r = a
2 sinα (
866)
pole kola = πr
2
stad i z danych z zadania mozesz wyliczyc r w zaleznosci od a,
i potem sinα
[stokrotka]
18 kwi 20:13
Agula: wiem tylko ze mi wychodzi ze sinα=π a w odpowiedziach jest 1π
18 kwi 20:17
Jack:
P=a2*sinα
lub
P=h*a
czyli a2*sinα=h*a ⇔ sinα=ha
Wiemy, że:
2r=h ⇒ r=h2
oraz 4πr2=ha ⇔ 4πh24=ha ⇔ πh=a
Wracamy do wzorów na pole rombu:
sinα=ha=hπa=1π.
18 kwi 23:28