`
beata : dany jest wielomian W(x) = x4 + x2 + ax + b , x∊R
a) wyznacz a i b, wiedząc ze wielomian jest podzielny przez x2 − 1
b) dal wyznaczonych wartości a i b rozwiąż równanie W(x +3) =0
c) dla wyznaczonych wartości a i b rozwiąż równanie W(x) = x4 + x3
18 kwi 11:36
18 kwi 11:47
beata :
18 kwi 11:59
Jack: a) jesli W(x) podzielny przez x2−1, to jest podzielny przez (x−1) oraz (x+1). Jesli jest
podzielny przez (x−1) oraz (x+1), to w(1)=0 i w(−1)=0
18 kwi 12:11
beata : a jak mam obliczyć a i b ?
18 kwi 12:19
Jack: no właśnie napisałem

W(1)=0 w W(x) pod x podstaw 1
W(−1)=0 analogicznie podstaw −1
18 kwi 12:21
beata : hehe ok już zrozumiem
a ten drugi punkt wiesz jak możne mam zrobic
18 kwi 12:41
Jack: w b) podstawiasz za 'x" wyrażenie "x+3" i przyrównujesz wielomian do 0... Chodzi o to, że
wyjdzie wyraz wolny, czyli 3a+b
18 kwi 12:43
beata : W(x) = x4 + x2 + ax + b do tego mam podstwic ?
18 kwi 12:50
Jack: tak, ale już za "a" i "b" podstaw wyliczone wartości.
18 kwi 12:58