zad
mr. mr.: Wielomiany
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x−1),(x+2),x−3) daje odpowiednio rowne 5, 2, 27.
Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = (x−1)(x+2)(x−3).
probowalem tak: W(x) = G(x)(x−1)(x+2)(x−3) + ax2 + bx + c, jednak wynik nie jest poprawny...
prosze o pomoc
15 kwi 15:22
Jack:
W(1)=a+b+c=5
W(−2)=4a−2b+c=2
W(3)=9a+3b+c=27
Tak robiłeś i nie wyszło?
15 kwi 15:32
mr. mr.: wlasnie tak, ale zrobilem ten przyklad jeszcze raz i okazalo sie, ze byl blad w obliczeniach.
dzieki
15 kwi 16:02
mr. mr.: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x) = x2 + 2x − 3 jest rowna R(x) = 2x + 5. Wyznacz
reszte z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x−2)
15 kwi 16:49
mr. mr.: mam kilka takich zadan, jakbym wiedzial jak zrobic to jedno, to wtedy poradzilbym sobie z
pozostalymi....
prosze o pomoc
15 kwi 17:04
mr. mr.: ponawiam
15 kwi 17:17
Jack: dobrze przepisałeś ten ostatni przykład?
15 kwi 17:27
mr. mr.: masz racje. Powinno byc (x−1)
15 kwi 17:29
mr. mr.: Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x−1)
15 kwi 17:30
Jack: ok.
W(x)=Q(x)*(x2+2x−3)+R(x)=Q(x)*(x−1)(x+3)+R(x)
Zatem liczymy:
W(1)=Q(1)*0+R(1)=R(1)
15 kwi 17:35
mr. mr.: ok dzieki
15 kwi 17:45
mr. mr.: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x4 + 2x2 −3 jest wielomianem
R(x) = x3 − 5x +1. Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x) = x2 −4
ja wiem, ze to zadanie jest podobne do poprzedniego, ale nie wiem jak zabrac sie za to
wyrazenie: F(x) = x2 −4
15 kwi 18:07
mr. mr.: powtarzam
15 kwi 18:18
Jack: P(x)=x4+2x2−3=x4+3x2−x2−3=x2(x2+3)−(x2+3)=(x2+3)(x2−1)
Na pewno dobrze przepisałeś (wiem że tym razem zwracałeś większą uwagę ale może coś się
omsknęło)?
15 kwi 18:32
mr. mr.: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x4 + 2x2 −3 jest wielomianem
R(x) = x3 − 2x2 + x + 2.. Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x) =
x2 − 1
sorki, mam pare zadan o tej samej tresci, tylko dane sie roznia. Musialem raz spojrzec w jedno,
a raz w drugie...
15 kwi 18:42
mr. mr.: Dla jakich wartoci parametru a, b reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jest
rowna R(x), gdy:
W(x) = x3 + 4x2 + ax + b, P(x) = x2 + 3x + 2, R(x) = −10x −1
15 kwi 18:58
Jack: Zauważ, że to F(x) wyszło również po rozpisaniu P(x).
W(x)=Q(x)*(x
2+3)(x
2−1)+R(x)
Musimy jednak W(x) podzielić przez (x
2−1), ponieważ szukamy tej właśnie reszty z dzielenia.
| W(x) | | Q(x)*(x2+3)(x2−1) | | R(x) | |
| = |
| + |
|
|
| (x2−1) | | (x2−1) | | (x2−1) | |
| W(x) | | R(x) | |
| =Q(x)*(x2+3)+ |
|
|
| (x2−1) | | (x2−1) | |
Tak więc
musisz policzyć ile wynosi iloraz R(x) przez (x2−1).
czyli: (x
3 − 2x
2 + x + 2):(x
2−1)
15 kwi 19:00
Jack: W(x)=Q(x)*P(x)−R(x)
W(x)=x3 + 4x2 + ax + b=Q(x)*(x2+3x+2)−10x−1
Lecz P(x)=x2+3x+2=(x+1)(x+2)
W(x)= x3 + 4x2 + ax + b=Q(x)*(x+1)(x+2)−10x−
Teraz policz W(−1) oraz W(−2).
15 kwi 19:04
mr. mr.: ok w tym pierwszym zadaniu z F(x) = x2 −1 wynik mam poprawny. Troche dziwny ten sposob, nie
mozna od razu podzielic R(x) przez (x2 −1)? No bo w sumie te pozostale obliczenia sa
niepotrzebne, skoro i tak mozna bylo sie bez nich obejsc znajdujac reszte....
15 kwi 20:47
Jack: | | Q(x)*P(x) | |
trzeba było pokazać, że wyrażenie |
| nie dodaje jeszcze jakiejś dziwnej |
| | (x2−1) | |
reszty do tej, która już była, czyli R(x).
15 kwi 21:03
mr. mr.: Dla jakich wartosci parametrow a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jesli:
W(x) = x4 − x3 − 9x2 + ax + 2, P(x) = x2 + 2x + b
15 kwi 21:50
Godzio:
P(x) * (x
2 + cx + d) = W(x) zał.
(x
2 + 2x + b)(x
2 + cx + d) = x
4 + cx
3 + dx
2 + 2x
3 + 2x
2c + 2xd + bx
2 + bcx + bd =
x
4 + (c+2)x
3 + (d+2c+b)x
2 + (2d + bc)x + bd = x
4 − x
3 − 9x
2 + ax + 2
c + 2 = −1
d + 2c + b = −9
2d + bc = a
bd = 2
c = −3
d − 6 + b = −9
2d −3b = a
1,5b = −3 => b = −2
d = −1
a = −2 + 6 = 4
15 kwi 22:04
mr. mr.: skad wzielo sie to wyrazenie: (x2 + cx + d) ?
15 kwi 22:15
Jack: porownaj stopnie wielomianów.
15 kwi 22:20
Godzio:
(jakiś wielomian) * (wyraz przez który dzielimy wielomian W(x) => P(x)) = W(x)
skoro wiemy że nasz dzielnik jest stopnia 2 => x2 + 2x + b to pytamy się przez co musimy
domnożyć wielomian W(x) aby było to stopnia 4
(funkcja kwadratowa) * (ogólny wzór funkcji kwadratowej) = (wielomian 4 stopnia)
(x2 + 2x + b) * (cx2 + dx + e) = W(x)
można to tak zapisać:
(x2 + 2x + b)(x2 + cx + d) = W(x) bo wiemy że przy x4 jest 1
15 kwi 22:26
mr. mr.: ok teraz. rozumiem
dzieki
15 kwi 22:29
kisiella: Czy to są zadania z poziomu podstawowego ?
14 maj 15:27