dane są punkty A=-2,-3 i B=4,1 oraz prosta k o rownaniu 5x-2y+9=0
kapsell: dane są punkty A=−2,−3 i B=4,1 oraz prosta k o rownaniu 5x−2y+9=0
a) na prostej k znajdz punkt C rowno oddalony od punktow A i b
b) Oblicz pole trojkata ABC
prosilbym o pomoc
16 kwi 16:13
16 kwi 16:19
Testoviron:

kalafiorowa − moze i taka metoda tez bylaby dobra, ale ja pokaze jak mozna to zrobic innym
sposobem
zalaczam rysunek pomocniczy
Co wiemy(dane):
A=(−2,−3)
B=(4,1)
przez punkt C przechodzi prosta k o rownaniu 5x−2y+9=0
Teraz przejde do zadania
| | xa+xb | | ya+yb | |
Obliczam srodek odcinka |AB| ze wzoru S=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S=(1,−1)
Nastepnie obliczam rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkty (A i B)
wzor: (y−y
a)(x
b−x
a)−(y
b−y
a)(x−x
a)=0
(y+3)(4+2)−(1+3)(x+2)=0
4y+2y+12+6−x−2−3x−6=0
nastepnie to porzadkujemy i wychodzi
6y−4x+10=0
y na lewo i reszta na prawo abysmy mogli zapisac rownanie prostej y=ax+b
6y=4x−10 /6
skracamy
i mamy rownanie prostej przechodzacej przez punkt A i B (prosta j na rysunku)
| | 2 | | 5 | |
nastepnie szukamy prostej prostopadlej do prostej y= |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | |
prosta prostopadla to jest odwrotnosc ze zmiana znaku liczby a w funkcji y=ax+b
| | 2 | | 2 | | 5 | |
czyli w tym wypadku jest to liczba |
| to prosta prostopadla do funkcji y= |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
bedzie prosta (m na rysunku) y=−{3}{2}x+b
teraz wykorzystamy srodek odcinka |AB| czyli punkt S=(1,−1) (x=1 y=−1)
i podstawiamy do prostej prostopadlej y=−{3}{2}x+b
| | 1 | |
majac punkt b mozna dokonczyc rownanie prostej prostopadlej czyli da nam to y=−{3}{2}x+ |
| |
| | 2 | |
Teraz majac prosta m i prosta k mozna wyliczyc punkt C robiac uklad rownan
5x−2y+9=0
2y=−3x+1
−2y=−5x−9
−−−−−−−−−−−−−−−
−8x−8=0
−8x=8/(−8)
x=−1 <−−−− punkt x od wspolzednej punktu C
teraz podstawiam x pod jedno z rownan
−2y=−5(−1)−9
−2y=5−9
−2y=−4/(−2)
y=2 <−−−− punkt y od wspolzednej punktu C
tak wiec C=(−1,2)
aby obliczyc pole trojkata nie musimy obliczac dlugosci bokow, wystarczy skorzystac ze wzroru:
| | 1 | |
PΔABC= |
| |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)| |
| | 2 | |
podstawiamy punkty pod wzór
| | 1 | |
PΔABC= |
| |(4+2)(2+3)−(4+3)(−1+2)| |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔABC= |
| |(6)(5)−(7)(1)| |
| | 2 | |
16 kwi 20:15
Karla: Jest błąd
−1= 32 * 1 + b
nie równa się jak napisałeś b=12
tylko −1 − 1,5 = b ⇔ b= − 2,5
22 kwi 11:53
Ajtek: | | 3 | |
Nie ma błędu, zauważ że: y=− |
| x+b
|
| | 2 | |
czyli:
22 kwi 12:13
Krl: | | 5 | | 9 | |
A jak napiszę, że punkt C jest postaci (c, |
| c+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i postawie warunek:
|AC|=|BC|
Bo tak próbuje i mi nie chce wyjść
28 mar 21:44
Krl: Ktoś wie?
29 mar 00:26
Kingaaaaaa: też robiłąm twoim sposobem Krl i mi nie wychodziło, jakieś cudaczne liczby.......... dlatego tu
zajrzałam właśnie. Ale uważam że to bardzo dobry i sprytny sposób, dlaczego nie chce wyjść

26 gru 15:29
Rol: Może dlatego, ze rysunek pomocniczy jest zły? k nie jest równoległe do odcinka AB
10 mar 11:24
Siti: Właśnie liczę to zadanie i przy dobrze wykonanym rysunku od razu widać, jaki to ma być punkt.
Próbowałam liczyć ze wzoru na odległość punktu od prostej, ale w końcu dorysowałam prostą l
prostopadłą do prostej m, w której zawiera się odcinek AB.Po wyliczeniu wzorów tych prostych
przyrównałam prostą l do prostej k i wynik wyszedł C(−1,2). Rysunek potwierdza to.
10 mar 11:43
kubkins: w równaniu pola jest błąd, powinno być
P= |(4+2)(2+3)+(1+3)(−1+2)| = 17
12 kwi 00:30
kubkins: w równaniu pola jest błąd, powinno być
P= |(4+2)(2+3)−(1+3)(−1+2)| = 17
12 kwi 00:32
UnLow: Jak dla mnie to winno być tak:
Punkt C (−1, 2)
|AC|=|BC|=
√12+52=
√26
|AB|=
√62+42=2
√13
h=|SC|
h
2=|AC|
2−|AS|
2
h
2=26−13
h=
√13
P
ΔABC=13
30 gru 18:51