2liczby 1, x, 18 są odpowiednio pierwszym, piątym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Zatem
A. x= 9,5 B x=8,5 c x=8 d x= 7
3log a4= 2 Ile jest równe a?
4pole powierzchni kuli (w dm3) i obj tej kuli (w dm3) wyraża ta sama liczba. zatem promień tej
kuli ma dlugość
5jeden bok kwadratu wydlużono o 10% a drugi bok skrócono o 10% w taki sposob ze otrzymano
prostokąt. pole tego prostokąta jest:
A rowne polu kwadratu B wieksze od pola kwadratu o 10% C mniejsze od pola kw. o 10% D mniejsze
od pola kw. o 1%
| 17 | ||
a9=a1+8r ⇒ r= | ||
| 8 |
| 1 | ||
x=1+4 | ||
| 4 |
| 1 | ||
x=5 | ||
| 4 |
| 11 | 9 | 99 | ||||
P= | a* | a= | a2 | |||
| 10 | 10 | 100 |