Równanie prostej
agnieszka: Znajdź równanie prostej:
a) przechodzącej przez punkty A=(−1,4) B(3,−8)
b) równoległej do prostej 9x−3y +6=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,3)
c) prostopadłej do prostej y=2−4x i przechodzącej przez punkt M(−6,3)
12 kwi 12:28
kalafiorowa:
a) y=ax+b A(x,y), B(x,y) podstaw i wylicz
b) dwie proste sa rownolegle gdy a1=a2. bedziesz miala obliczone a. b obliczysz podstawiajac
P(x,y) jak w podpunkcie a)
c) dwie proste sa prostopadle gdy a1*a2=−1. dalej jak w podpunkcie b)
12 kwi 12:35
agnieszka: Jak możesz wylicz mi to pogłubiłam sie
12 kwi 12:40
kalafiorowa:
spróbuj sama, pokaz jak liczysz, a ja ci powiem co robisz zle
12 kwi 12:57
12 kwi 12:58
agnieszka: y=ax+b A(−1,4) B(3,−8) w x mam co mam podstawic?
12 kwi 13:05
kalafiorowa:
A(x,y)
A(−1,4)
x=−1
y=4
4=−a+b
B(x,y)
B(3,−8)
x=3
y=−8
−8=3a+b
wychodzi uklad dwoch rownan:
4=−a+b
−8=3a+b
wyznacz z jednego b, podstaw do drugiego i wyjdzie
12 kwi 13:11
agnieszka: punkt c bedzie taki:
y=2−4x
2*a2=−1/:2
a2=−1−12
a2=−12
12 kwi 13:16
kalafiorowa:
wspolczynnik a zawsze znajduje sie przy x

y=2−4x
a=−4
12 kwi 13:20
12 kwi 13:21
agnieszka: 4=−a* −1+b/:4
14=b
12 kwi 13:24
agnieszka: tak ma byc?
12 kwi 13:24
kalafiorowa:
| | 1 | |
c) obliczylas, ze a2= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
wiec pisze rownanie prostej y= |
| x+b |
| | 4 | |
wiesz ze przechodzi przez punkt M(−6,3)
x=−6
y=3
b=−2
12 kwi 13:28
kalafiorowa:
b) 9x−3y+6=0 /:3
3x−y+2=0
−y=−2−3x
y=3x+2
a
1=a
2=3
y
2=3x+b przechodzi przez punkt P(−2,3)
3=3*(−2)+b
12 kwi 13:31
agnieszka: 4=−a* −1+b/:4
14=b
dobrze zaczełam pisac podpunkt a?
12 kwi 13:33
kalafiorowa:
a)
potrafisz rozwiazywac uklady rownan?
{4=−a+b ⇒b=4+a
{−8=3a+b
−8=3a+4+a
4a=−8−4
4a=−12
a=−3
b=4+a=4−3=1
y=−3x+1
12 kwi 13:38
agnieszka: Zadnia 3. Sprawdź, czy podane ciągi są arytmetyczne:
a) −5, −2, 0, 2, 5.
rozwiązanie to; an=−5,−2,0,2,5
a2−a1=−5−2=7
a3−a2=0−(−2)=2
a4−a3=2−0=2
Dobrze?
12 kwi 13:48
kalafiorowa:
a2−a1=−2−(−5)=−2+5=2
12 kwi 13:52
kalafiorowa: znaczy sie =3
12 kwi 13:52
kalafiorowa: wiec nie bedzie to ciag arytmetyczny poniewaz wszedzie r powinno wyjsc takie samo a a2−a1=3
12 kwi 13:53
agnieszka: tak wiem ze nie bedzie ale moje rozwiązanie jest dobre?
12 kwi 13:55
agnieszka: an=−n+2
12 kwi 13:59