xxx
Aneta: POMOCY

Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−2x+8 przechodzącej przez A=(6,−1)
Wiem jaki będzie wzór tej prostej prostopadłej: y=
12x+8 ale nie wiem o co chodzi z tym
punktem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
12 kwi 10:05
nrv: prosta prostopadła gdy a1*a2=−1
−2*a2=−1/:(−2)
a2=−1*−12
a2=12
wzór ogólny jest teraz taki y=12x+b, szukamy b podstawiając współrzędne punktu.
−1=12*6+b
−1=3+b
b=−1−4
b=−5
wzór według mnie powinien być y=12x−5
12 kwi 11:45
nrv: sorki b=−1−3
b=−4
12 kwi 11:46