postac kanoniczna
ewelina: jaką postać kanoniczną będzie miała ta funkcja?i jakie sa w niej przedziały monotoniczności?
g(x)=x2−2x−3
g(x)=(x−1)2−3? to chyba źle prawda?
ktoś mi pomoże?
10 kwi 16:19
ewelina: ktoś wie jak to powinno wygladać?
10 kwi 16:46
Jack: mozesz skorzystać ze wzorów dostępnych tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
a możesz zobaczyć, że:
x
2−2x
−3 = (x
2−2x
+1) − 4=(x−1)
2−4
Rozdzielamy wyraz wolny tak aby można było złożyć trzy wyrazy zgodnie ze wzorem skróconego
mnożenia.
10 kwi 17:07