Wysokość trójkąta w układzie współrzędnych.
xyz: Oblicz wysokość h trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka B gdy A=(5,5), B=(−2,4), C=(−1,−3).
8 kwi 22:30
Keisim: Rozwiązanie mam gotowe, jest dla konkretnej osoby, zamieściłem tutaj, bo może się komuś przydać
− już przepisuję − momencik.
8 kwi 22:31
Keisim:

Długo mi zajmuje to pisanie... mało wprawy.
1
o
Prosta AC:
y=a
ACx+b
AC
5=5a
AC+b
AC
−3=−a
AC+b
AC ⇒ a
AC=b
AC+3
5=5b
AC+15+b
AC
6b
AC=−10
| | 1 | | 2 | |
Równanie AC: y=1 |
| x−1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
2
o
Prosta ZB:
| | 1 | |
ZB ⊥ AC więc aZB = − |
| |
| | aAC | |
musi przechodzić przez punkt B, więc:
y=a
ZBx+b
ZB
| | 3 | |
4=− |
| * −2 + bZB ⇒ b=2,5 |
| | 4 | |
3
o
Teraz współrzędne punktu Z, czyli przecięcie ZB i AC:
obliczamy...
x=1
y=2
4
o (ostatni punkt programu) →
Do obliczenia przyda nam się wektor ZB:
→
ZB = [−2 −2 ; 4−1] = [ −4 ; 3]
→
|ZB| =
√(−4)2+32=5
h=5
Mam nadzieję, że się nie walnąłem w przepisywaniu.
Pozdrawiam
8 kwi 22:59
Keisim: w 3o odwrotnie zapisałem...
x=2
y=1...
zmęczenie, czy można na nie zrzucić winę?
8 kwi 23:38
Eta:
Podaję prostszy sposób:
h −−− to odległość "d" punktu B od prostej AB
pr.AB: (y−y
A)( x
A−x
B)= ( x−x
A)(y
A−y
B)
AB: (y−5)*6= (x−5)*8 /:2
AB: 3y−15 = 4x−20
AB: 4x−3y−5=0 i
B( −2,4)
| | I4*(−2)−3*4−5I | | I−25I | | 25 | |
więc h= d= |
| = |
| = |
| = 5
|
| | √16+9 | | 5 | | 5 | |
odp:
h= 5 [j]
9 kwi 00:26
Eta: poprawiam te chochliki
myśląc o punktach AiC ( napisałam A i B ,, przez nieuwagę
h −− odległość punktu B od prostej AC
więc AC: (y−yA)(xA−xC)= ( x−xC)(yA−yC)
obliczenia dalsze są poprawne ( podstawiałam współrzedne punktów A i C
9 kwi 00:31
ciekawy: Powie mi ktoś, skąd u Ety w mianowniku pojawił się pierwiastek z 16+9?
29 paź 19:28
29 paź 21:39
Święty: Jest o wiele prostszy sposób rozwiązania tego zadania. Wystarczy obliczyć długości odcinków ze
wzorów długości odcinka i wychodzi że trójkąt jest równoramienny, potem wysokość z pitagorasa.
To zadanie tylko za 2 pkt, więc zdziwiłem się tak długim sposobem rozwiązania go.
1 maj 21:03