Znajdź pochodną funkcji
emidwa: Znajdź pochodną funkcji:
f(x)= −x2−4 / (x2−4)2 = f`g−fg`/g2= −2x−0(x2−4)2−(−x2−4)2(x2−4)2x/(x2−4)4=
−2x+(x2+4)4x/(x2−4)3= −2x+4x3+16x/(x2−4)3= 4x3+14x/(x2−4)3= 2x(2x2+7)/(x2−4)3
Proszę o sprawdzenie, dziękuję.
8 kwi 22:02
Jack: ojej... było by miło jakbyś zapisała to za pomocą ułamków...
8 kwi 22:18
emidwa: Przepraszam nie umiem zapisać to za pomocą ułamków. Próbowałam wkleić z Worda (z edytora
równań), ale niestety też ułamki się nie skopiowały. Więc, może mógłbyś mi powiedzieć jak to
się robi? Jestem na tym portalu poraz pierwszy i tak jakoś mi nieswojo.
8 kwi 22:58
emidwa: f(x)= −x2 −4x2−4)2 = −2x−0*(x2−4)2−(−x2−4)*2(x2−4)*2x(x2−4)4=
= −2x+(x2+4)*4x(x2−4)= −2x+4x3+16x(x2−4)3= u{2x(2x2+7)}{(x2−4)3
8 kwi 23:10
Jack: Ułamek się robi tak: U {... } {....} tylko że bez przerw między nawiasami i literką U. W
KLIKNIJ PO WIĘCEJ PRZYKŁADÓW (po lewej stronie) masz wzór
8 kwi 23:10
emidwa: ale pięknie mi to wyszło
8 kwi 23:11
emidwa: f(x)={−x2−4}{(x2−4)}={−2x−0*(x2−4)2−(−x2−4)*2(x2−4)*2x}{(x2−4)4}={−2
x+(x2+4)*4x}{(x2−4)3}=
{−2x+4x3+16x}{(x2−4)}={2x(2x2+7)}{(x2−4)3
najważniejsze to się nie poddawać
8 kwi 23:16
emidwa: Jack dziękuję, że chciałeś mi pomóc, ale pewnie się już zniechęciłeś...
| | −x2−4 | | −2x−0*(x2−4)2−(−x2−4)*2(x2−4)*2x | |
f(x)= |
| = |
| =
|
| | (x2−4) | | (x2−4)4 | |
| −2x+(x2+4)*4x | | −2x+4x3+16x | | 2x(2x2+7) | |
| = |
| = |
|
|
| (x2−4)3 | | (x2−4) | | (x2−4)3 | |
8 kwi 23:22
Jakub: emidawa, odpowiedziałem na twój post tutaj
47234
8 kwi 23:23
Jack: wybawca z odpowiedzią
8 kwi 23:24
emidwa: Dzięki, dzięki
8 kwi 23:29
Eta:
| | g'(x)*h(x) − g(x)*h'(x) | |
to f'(x) = |
|
|
| | h2(x) | |
zatem:
| | −2x*(x2−4) −(−x2−4)*2x | | −2x(x2−4−x2−4) | |
f'(x)= |
| = |
| =
|
| | (x2−4)2 | | (x2−4)2 | |
| | −2x*(−8) | | 16x | |
= |
| = |
| |
| | (x2−4)2 | | (x2−4)2 | |
8 kwi 23:34
emidwa: O rany, to jest już trzeci wynik i każdy inny. Jakub na post 47234 podał mi inny, Ty inny, w
zbiorze zad. jest jeszcze inny. Kocham Was za to ale trochę się załamałam.
8 kwi 23:40
Eta:
Ja podałam ci pochodną do funkcji:
A
Jakub
podał do innej funkcji
Nie wiem tak naprawdę jaka jest ta f(x) ?
w tym poście odczytałam tak , jak napisałaś

Grunt to się nie "łamać" ... pomożemy

ale musisz dokładnie napisać tę funkcję , bo to bardzo ważne !
8 kwi 23:45
Jack: | | 4x5−x4+8x3+8x2−34x−16 | |
może tak powinno wyjść: f'(x)= |
| ? |
| | (x2−4)2 | |
8 kwi 23:49
emidwa: O.k. To ja źle napisałam pochodną, przepraszam, poprawna to:
8 kwi 23:51
emidwa: W zbiorze zad. T. Bażańskiej i M. Nykowskiej odp. brzmi:
nie wiem jak dojść do tego wyniku... pomóżcie, bo sama nie dam rady
8 kwi 23:54
Eta:
Więc tak:
| | −2x(x2−4)2−(−x2−4)*2(x2−4)*2x | |
f'(x)= |
|
|
| | (x2−4)4 | |
wyłączamy −2x( x
2−4) w liczniku przed nawias , otrzymasz:
| | −2x(x2−4)( x2−4+2x2+8) | | −2x( 3x2+4) | |
f'(x)= |
| = |
|
|
| | (x2−4)4 | | (x2−4)2 | |
9 kwi 00:03
Eta:
sorry , chochlik;
w mianowniku oczywiście jest ( x2−4)3
9 kwi 00:04
emidwa: Eta, dziękuję Ci bardzo, bardzo mocno. Dobrej nocy. Cześć.
9 kwi 00:06
Eta:

powodzenia , kolorowych snów
9 kwi 00:08
Jakub: Trochę mi się poplątała odpowiedź. Więc jeszcze raz.
| | (−x2−4)'(x2−4)2 − (−x2−4)((x2−4)2)' | |
f'(x) = |
| = |
| | (x2−4)4 | |
| | −2x(x2−4)2 − (−x2−4)2(x2−4)2x | |
= |
| = |
| | (x2−4)4 | |
| | −2x(x2−4) − (−x2−4)*2*2x | |
= |
| = |
| | (x2−4)3 | |
| | −2x(x2−4 + (−x2−4)*2) | |
= |
| = |
| | (x2−4)3 | |
| | −2x(x2−4 + (−2x2−8)) | |
= |
| = |
| | (x2−4)3 | |
| | −2x(x2−4 −2x2−8) | |
= |
| = |
| | (x2−4)3 | |
To co pisałem o skracaniu tutaj
47234 dalej jest aktualne i wykorzystałem to w powyższym
rozwiązaniu.
9 kwi 00:14
Jakub: Mi wyszło, jak w zbiorze emidwa.
Dobranoc Eta
9 kwi 00:17
emidwa: Nie podziękowałam Ci Jakub, więc stokrotne i jesteś wielki, może da radę zapisać się do Ciebie
na korki?
14 kwi 20:26