Nie należę do najmłodszych studentów więc proszę o wyrozumiałość dla babci, błagam
niech ktoś mi powie gdzie robię błąd. Dziękuję.
f(x)= −x2−4 / (x2−4)2 = f`g−fg`/g2= −2x−0(x2−4)2−(−x2−4)2(x2−4)2x/(x2−4)4=
−2x+(x2+4)4x/(x2−4)3= −2x+4x3+16x/(x2−4)3= 4x3+14x/(x2−4)3= 2x(2x2+7)/(x2−4)3
a) brak miejsc zerowych, brak ekstremów, czy dobrze myślę? Dziękuję, dziękuję...
| −2x−0(x2−4)2 − (−x2−4)2(x2−4)2x | −2x + (x2+4)4x(x2−4) | ||
= | |||
| (x2−4)4 | (x2−4)4 |
| 12 | 8+4 | 8+1 | 9 | |||||
3 = | = | = | = | = 9 | ||||
| 4 | 4 | 1 | 1 |
| 12 | 8+4 | 2+1 | 3 | |||||
3 = | = | = | = | = 3 | ||||
| 4 | 4 | 1 | 1 |
| 2x(x2+12) | ||
f(x)= | stąd to moje skrócenie. | |
| (x2−4)3 |
| (−x2−4)'(x2−4)2 − (−x2−4)((x2−4)2)' | ||
f'(x) = | = | |
| (x2−4)4 |
| −2x(x2−4)2 − (−x2−4)2(x2−4)2x | ||
= | = | |
| (x2−4)4 |
| −2x(x2−4) − (−x2−4)*2*2x | ||
= | = | |
| (x2−4)3 |
| −2x(x2−4 + (−x2−4)*2) | ||
= | = | |
| (x2−4)3 |
| −2x(x2−4 + (−2x2−8)) | ||
= | = | |
| (x2−4)3 |
| −2x(x2−4 −2x2−8) | ||
= | = | |
| (x2−4)3 |
| −2x(−x2−12) | ||
= | = | |
| (x2−4)3 |
| 2x(x2+12) | ||
= | ||
| (x2−4)3 |