funkcje kwadratowe i liniowe
marchewka: Mam kilka zadanek do zrobienia i niektore zrobilam do pewnego momentu i nie wiem czy dobrze i
w ogole jak sie zabrac to tego dalej


1.Dany jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f(x)=
14x
2+C.Wierzchołkiem paraboli,ktora
jest wykresem tej funkcji jest punkt o wspólnych:
a. W=(0,9) B. W=(0,4) c.W=(9,0)
____________________________________________________________________________
Chcialam tutaj obliczyc pi q zeby znalesc ten wierzcholek,ale nie wiem jak to zrobic bo
najpierw musialabym chyba obliczyc C,ale nie wiem jak!
2.Najmniejsza wartosc f.kwadratowej f(x)= −2x
2+8x+2 gdy x∊<−1,4> jest równa:
a.f(−1) b.f(2) c. f.(3)
________________________________________________________________________
Nie rozumiem jak sie wylicza najmniejsze i najwieksze wartosci,wytlumaczy mi to ktos


3.Wykres funkcji kwadratowej f(x)=2(x−1)
2−4 nie ma punktów wspolnych z prosta o równaniu:
a. y= −5 b.y=− 4
c.y=−1
__________________________________________________________________________
Wiem tylko tyle ze p=1 i q=−4 i co dalej?
4.Do wykresu funkcji f(x)= 0.5
x nalezy punkt:
a.(1,5) b.(0,0,5)
c. (−2,4)
marchewka: Jesli chodzi o zad.1 to porawnie napisalam.chocdzi o to by znalesc ktora JEST wykresem tej
funkcji.a zad.nr 3 odp jest y=−5

ale nie wiem jak do tego dojsc