matematykaszkolna.pl
funkcje kwadratowe i liniowe marchewka: Mam kilka zadanek do zrobienia i niektore zrobilam do pewnego momentu i nie wiem czy dobrze i w ogole jak sie zabrac to tego dalej 1.Dany jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f(x)=14x2+C.Wierzchołkiem paraboli,ktora jest wykresem tej funkcji jest punkt o wspólnych: a. W=(0,9) B. W=(0,4) c.W=(9,0) ____________________________________________________________________________ Chcialam tutaj obliczyc pi q zeby znalesc ten wierzcholek,ale nie wiem jak to zrobic bo najpierw musialabym chyba obliczyc C,ale nie wiem jak! 2.Najmniejsza wartosc f.kwadratowej f(x)= −2x2+8x+2 gdy x∊<−1,4> jest równa: a.f(−1) b.f(2) c. f.(3) ________________________________________________________________________ Nie rozumiem jak sie wylicza najmniejsze i najwieksze wartosci,wytlumaczy mi to ktosemotka 3.Wykres funkcji kwadratowej f(x)=2(x−1)2−4 nie ma punktów wspolnych z prosta o równaniu: a. y= −5 b.y=− 4 c.y=−1 __________________________________________________________________________ Wiem tylko tyle ze p=1 i q=−4 i co dalej? 4.Do wykresu funkcji f(x)= 0.5x nalezy punkt: a.(1,5) b.(0,0,5) c. (−2,4)
8 kwi 18:50
marchewka: POmoze ktosjutro mam spr i nie rozumiem tego typu zadan ...
8 kwi 19:04
marchewka: help
8 kwi 19:31
marchewka: To jak pomoze ktos czy nieemotka?
8 kwi 20:28
Jack: w 4) podstawiaj liczby i sprawdzaj czy zachodzi równość
8 kwi 20:42
Jack: w 2) https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html w 3) podstawiaj y i spróbuj znaleźć sprzeczność (np. ze kwadrat jakiejś liczby jest ostro mniejszy od 0)
8 kwi 20:44
Jack: a może w a) chodzi o punkt który NIE jest wierzchołkiem.. emotka hm?
8 kwi 20:45
Tomek.Noah: 3 zeby w sumie zrozumiec to zadanie to musisz wyobrazic sobie prabole ta jak ona wyglada na wyresie a tak naprawde wystarczy ze bedziesz wiedziec jak jej ramiona(galezie) sa wzrocone i gdzie jest wierzcholek otoz ta prabola jest wzrocona ramionami do gory i wspl wierzcholka to (x=1 y =−4) zatem prosta y=−4 jest graniczna porsta ktora nalezy do tegowykresu ponizej niej juz zadne punkt czy prosta nie nalezy powyzej y=−4 nalezy zatem b i c naleza a a) nie nalezy
8 kwi 20:46
marchewka: Jesli chodzi o zad.1 to porawnie napisalam.chocdzi o to by znalesc ktora JEST wykresem tej funkcji.a zad.nr 3 odp jest y=−5ale nie wiem jak do tego dojsc
8 kwi 20:55
młody: rysunekzad 3 widac, że y=−5 nie należy
24 lut 19:00