oblicz piąty wyraz ciągu arytmetycznego i sumę jego pierwszych pięciu wyrazów
Beata: Oblicz piąty wyraz ciągu arytmetycznego i sumę jego pierwszych pięciu wyrazów jeżeli:
a6=20
a10=4
7 kwi 10:34
Dorota: 264 − poczytaj tam. Wystarczy wpisać do wzoru
7 kwi 10:40
dandek: an=a1+(n−1)r
korzystamy z powyższego wzoru: a6=a1+(6−1)r czyli 20=a1+5r
a10=a1+(10−1)r czyli 4=a1+9r
7 kwi 10:48
dandek: powstaje układ równań
20=a1+5r
4=a1+9r
7 kwi 12:03
dandek: 20=a1+5r
4=a1+9r /*(−1)
20=a1+5r
−4=−a1−9r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−dodajemy
16=4r / podzielić przez 4
r=4
więc 20=a1+5*4
a1=0
7 kwi 12:09
dandek: więc wiemy że
a
5=0+(5−1)*4 ze wzoru a
n=a
1+(n−1)r
a
5=16
| | a1+an | |
wzór na sumę Sn= |
| *n |
| | 2 | |
Obliczamy sumę pierwszych pięciu wyrazów
S
5=40
7 kwi 12:16
dandek: więc wiemy że
a
5=0+(5−1)*4 ze wzoru a
n=a
1+(n−1)r
a
5=16
| | a1+an | |
wzór na sumę Sn= |
| *n |
| | 2 | |
Obliczamy sumę pierwszych pięciu wyrazów
S
5=40
7 kwi 12:17
Beata: dandek ale r=−4 proszę sprawdź
7 kwi 14:42
Jack:
20=a1+5r
4=a1+9r
odejmij stronami i wyjdzie r=−4, a1=40
7 kwi 15:05