Zadania z treścią
Nikka: Zad.1 Świeży arbuz ważył 4 kg. W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z
| | 2 | |
99% do 98 |
| %. Jak zmieniła się masa tego arbuza? |
| | 3 | |
Zad.2 W sklepie są wafle po 8 zł i po 12 zł za kilogram. Sprzedawca chce zrobić mieszankę tych
wafli w cenie 11 zł za kilogram. Ile wafli każdego rodzaju powinien zmieszać, aby otrzymać 20
kg mieszanki?
Zad.3 Kwadrat piątej części stada małp pomniejszonej o 3 schował się w jaskini. Jedna małpa
pozostała na drzewie. Ile małp liczy stado?
Proszę o wskazówki
5 kwi 16:01
5 kwi 16:07
Nikka: dzięki Godzio − ale tego z arbuzem to ja nie rozumiem

reszta ok
5 kwi 16:32
Nikka: mógłby ktoś jakoś bardziej po ludzku napisać o co chodzi z tym mokrym i suchym ...
5 kwi 16:33
betsy: ja też nie rozumiem

zrobiłam to innym sposobem, ale wyszła mi rozbieżność 0,05kg w odp. Nie
wiem czy można to uznać...zaokrąglić...
5 kwi 16:54
Godzio: 1% * 4 = 0,04 kg − masa sucha w świeżym arbuzie
na logikę:
( ilość masy suchej w starym arbuziez) * ( masa odstałego arbuza) = 0,04
masa arbuza sie zmniejsza ale nie przybywa masy suchej
x = 1
5 kwi 16:59
Bogdan:

Można tak rozwiązać:
| | 4 | | 4 | |
1*4 + 0*x = |
| *4 − |
| *x |
| | 3 | | 3 | |
| 4 | | 4 | |
| *x = |
| *4 − 4 ⇒ x = 1 |
| 3 | | 3 | |
waga arbuza zmniejszyła się o 1 kg.
5 kwi 17:08
Nikka:
arbuz wyjściowy zawiera 99 % wody − czyli tzw. masa sucha to 1%
1% * 4kg = 0,04 kg (czyli masa sucha to 0,04 kg całej masy arbuza wyjściowego)
w wyniku przechowywania :
| | 2 | | 1 | |
arbuz ma 98 |
| % wody − czyli masa sucha to 1 |
| % |
| | 3 | | 3 | |
x − ubytek wagi w wyniku przechowywania
4−x − nowa waga arbuza
masa sucha się nie zmienia, zmienia się tylko zawartość wody, czyli
x = 1kg
o to chodziło?
5 kwi 17:32
Godzio: dokladnie tak
5 kwi 18:08
Nikka: dziękuję
5 kwi 18:18
Matuszek: Na każdej stronie odpowiedz do tego zadania jest taka sama, a przeciez to nielogiczne. Wyschlo
1/3 procenta wody i od razu cwierc arbuza ubylo? Ludzie zastanowcie sie
Masa wody to 99% z 4kg czyli 3960g
Czyli 99/100 to 100% masy wody
98 i 2/3 to x% procent masy wody
Mnozymy na krzyz, wychodzi 3906,96g czyli tyle wazy woda w arbuzie po ubytku
Dodajemy 40 g suchej masy czyli arbuz wazy teraz 3946,96g
Masa arbuza zmalala o 54,04g
11 mar 20:01