Minka:
Pocisk o masie 20 g leci z prędkością 600 m/s i poziomo przebija stojące drzewo o średnicy pnia 30 cm, po przebiciu drzewa ma on szybkośc 300m/s. oblicz
a) pracę wykonaną przez pocisk przy przebijaniu drzewa
b) wartośc średniej siły oporu drzewa
c) czas przebijania drzewa przez pocisk
Proszę o wytłumaczenie (gdyby ktoś mógł) Mam jeszcze takie pytanie kiedy w takich przypadkach stosuje się sin, a kiedy cos?
13 lut 20:19
Jakub:
Fizyka jak widzę.
Liczysz to z energii kinetycznej. E
k = mv
2/2
E
k1 = 0,02(600)
2/2
E
k2 = 0,02(300)
2/2
a) Wykonana praca W=E
k2-E
k1
b)Średnia siła oporu: przekształć wzór W=F*s i będziesz miała F
c)przekształć wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym s=at
2/2 i policzysz t
tutaj masz sin cos
397
13 lut 21:06