andrio1: zad 1
prosta l przechodzi przez początek układu wspolrzednych i przez punkt B=(8,12). Oblicz
cosinus i tangens kąta nachylenia prostej k do osi x
zad2
gdy promienie sloneczne padają na ziemie pod katem 35 stopni wierza rzuca cien dlugości
120m. oblicz wysokosc tej wierzy.
zad3
korzystajac z danych w ponizszej tabeli oblicz obwod trojkata ktorego dwa katy maja miary
61 i 76 stopni a najdluzsza wysokość ma dl 20 cm
α sinα cosα tgα ctgα
61stopni 0.875 0,485 1.804 0,554
76stopni 0,97 o.242 4,011 0,249
zad4 w trojkacie rownoramiennym boki maja dlugosc 5 cm 5cm i 6cm oblicz sinusy katow
trojkata
bardzo prosze mam to na jutro
3 gru 15:23
andrio1: pomoze ktos prosze to pilne
3 gru 16:27
mati: ja nie wiem
3 gru 16:42
karloz: zajrzyj za jakiś czas - chętnie pomogę, ale teraz nie mam za bardzo czasu
3 gru 16:48
andrio1: ok bede wdzieczny jak bys mi pomogl wpadne za jakis czas
3 gru 16:49
andrio1: to jeszcze jedno takie zadanko
skonstruuj kąt ostry α wiedzac ze cosα=2/3
3 gru 16:50
andrio1: pomozcie blagam bardzo mi to potzrebne
3 gru 18:31
DawiDDD: zad 2
powstaje trójkąt o podstawie 120, wysokosc x (wysokosc wierzy) oraz przeciwprostokątna
padajaca na podstawe pod kątem 35 stopni
Zadanie mozna obliczyc z twierdzenia sinusów
x/sin35 = 120/sin55
x=120sin35/sin55
3 gru 19:29
andrio1: aha dzieki za to a wiesz moze jeszcze jakies?
3 gru 19:32
andrio1: pomoze ktos prosze to wazne
3 gru 20:14
karloz: do 4 narysuj sobie trójkąt i poprowadź wysokość na podstawę
otrzymasz dwa trójkąty prostokątne złączone przyprostokątną, w których będziesz miał
dane:
przeciwprostokątną = 5cm
krótszą przyprostokątną równą = 3 cm
z Tw Pitagorasa wyznaczysz sobie dłuższą przyprostokątną (wysokość trójkąta) i mając te
trzy dane możesz spokojnie obliczać sinusy
sinus kąta leżącego przy podstawie to stosunek wysokości do przeciwprostokątnej (albo do
boku tego trójkąta - jak wolisz).
Kąt przy wierzchołku proponuję wyznaczyć korzystając z ostatniego wzoru na
503.
Najpierw oblicz pole trójkąta normalnie (masz wyznaczoną wysokość i podana podstawę),
później wykorzystaj wzór:
P = (1/2)a*a*sinα
gdzie a - ramię trójkąta
α - kat przy wierzchołku
po przekształceniu masz sinα = (2P)/a
2
3 gru 20:25
karloz: dla 1
wyznacz najpierw równanie tej prostej korzystając ze wzoru ogólnego (y= ax + b) oraz
faktu, że masz podane dwa punkty, Ułóż układ równań

Co do tangensa to tu
1212 masz informacje jak się go "znajduje" dla równania prostej.
Teraz - w trójkącie prostokątnym tg to stosunek przyprostokątnej leżącej przy kącie do
przyprostokątnej leżącej naprzeciwko tego kąta. Korzystając z tej wiedzy wyznacz sobie
przeciwprostokątną dla tego trójkąta (masz obie przyprostokątne właśnie z tg), po czym
wykorzystując definicyjny wzór na cosinus kąta w trójkącie prostokątnym wyznacz sobie
ten cosinus
brzmi skomplikowanie, ale krok po kroku i da sie zrobić.
zajrzę tu za godzinkę to jak coś daj znać
3 gru 20:31