prrrrry: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi5 Iloczyn tej liczby i liczby o tych samych ale
przestawionych cyfrach wynosi 736 Zapisz treść zadania w postaci układu równań Znajdź tę
liczbę
Układ równań mam ale mi nie wychodzi i chcę porównać
(a*10+b)*(b*10+a)=736
3 gru 11:25
karloz: jest ok
pierwsza linijka układu : a+b = 5
jeśli się nigdzie w obliczeniach nie pomylisz to musi wyjść
3 gru 11:57
prrrrry: no właśnie w tym problem nic mi nie wychodzi i to nie tylko mnie,jakieś głupoty
wychodzą,i nawet nie wiem gdzie robię błąd
3 gru 12:14
b.: no to napisz te obliczenia, bo układ równań jest ok i nawet ma rozwiązania
3 gru 12:51
karloz: a w czym problem?
a = 3
b = 2
w sumie powinieneś(powinnaś) do tego dojść samodzielnie, ale może jak będzie podany wynik
znajdziesz błędy
3 gru 13:37
sisi: a mi tu wychodzi to drugie równanie kwadratowe to dobrze czy źle ?
3 gru 14:16
prrrrry: ja liczyłam tak(i na tym stanęłam i dalej nie wiem co z ty)-jak źle to mnie poprawcie
(a*10+b)*(b*10+a)=736 b=5*a
(a*10+5-a)*((5-a)*10+a)=736
(10a+5-a)*(15-10a+a)=736
(9a+5)*(15-11a)=736
135a-99a+75-55a=736
80a-99a+75=736
nie wiem czy dobrze
3 gru 16:15
karloz: propozycja - najpierw pozbądź się nawiasów tzn wylicz tą pierwszą linijkę .będziesz miała
osobno a
2 i b
2 a wtedy łatwiej podstawiać
no i musisz mieć a
2 gdzieś, jeśli obliczasz względem cyfry dziesiątek
3 gru 16:22
b.: trzeci wiersz obliczeń: jest
(10a+5-a)*(15-10a+a)=736
a powinno być 50 zamiast 15
a=3, b=2 lub na odwrót: a=2, b=3
3 gru 16:26
mati: Dany jest trapez równoramienny o dłuższej podstawie równej 7cm, wysokości o 4 cm krótszej
od tej podstawy i polu równym 12 cm kwadratowyc. Oblicz długość krótsdzej podstawy
trapezu.
NIe wiem jak to zrobić pomóżcie wiem że może jest ono proste ale ja nie wiem jak je
zrobić.
3 gru 16:45
karloz: mati
pole trapezu
868
wysokość = 7-4 = 3 cm
masz wszystkie dane - wystarczy podstawić do wzoru i wyliczyć jedna niewiadoma
3 gru 16:47
mati: ale jest sprawa bo ja mam podane pole i wysokośc i długość dłuższej podstawy
I ja mam obliczyc długość krótszej podstawy
3 gru 16:53
sisi: b. jak tobie to wyszło

3 gru 17:10
b.: (9a+5)*(50-9a)=736 powinnaś mieć
3 gru 17:41
sisi: ok. b. ale co dalej bo mi za żadne skarby nie wychodzi 2 i 3
3 gru 19:37
karloz: mati:
dłuższa podstawa - a = 7cm
wysokość - h = a - 4 = 3cm
Pole trapezu - P = 12
wzór na pole trapezu : P = (1/2)*(a + b)*h gdzie b to krótsza podstawa
wstawiamy dane :
12 = (1/2)(7 + b)*3
4 = (1/2)(7+b)
8 = 7+b
8-7=b
b = 1
rozwiązane
3 gru 20:14