pole trojkata o wierzcholkach
betsy: Trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(1,4), C=(5,2) ma pole?
ma wyjść 9.
1 kwi 12:55
Polka:
1 kwi 12:59
Polka:

Teraz tak :
długość a możesz obliczyć ze wzoru na długość odcinka IABI:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
A jeśli chodzi o długość h to jest to prosta prostopadła do prostej AB, przechodząca przez
punkt C
Krok 1
Oblicz za pomocą układu równań prostą AB
o=a*0+b
4=a*1+b
Krok 2
Oblicz prostą prostopadłą do niej ze wzoru :
a
1*a
2=−1
Krok 3
Oblicz b podstawiając za x i y punkt C

powodzenia
1 kwi 13:10
Eta:

Najprościej korzystając z wektorów
→ →
P=
12| d( AB, AC)|
→ →
d(AB, AC) −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie A
→
AB= [5,2] | 5 2 |
→ d= | | = 5*4 −2*1
AC=[1,4] | 1 4 |
P=
12 | 5*4 −2*1| =
12*|18|=
12*18= 9 [j
2]
1 kwi 13:12
Eta:
1 kwi 13:13