trygonometria
kasia (pomocy):

Oblicz x
30 mar 18:47
aga: narysuj wyskość, która dzieli kąt 120 na kąty po 60 stopni i masz tójkąt prostokątny gdzie
30 mar 18:49
kasia (pomocy): a moglabys mi to wytumaczyc
30 mar 18:51
aga: nie umiem rysować w tym programie ale wyjaśnię słownie:
narysuj tą wysokość, co pisałam i otrzymujesz w ten sposób trójkąt prostokątny o kątach 90
stopni, 60 stopni i 30 stopni
zależnośc między bokami w takim trójkącie to:
przeciwprostokątana to− 2a
przyprostokątana przy kącie 60o to− a
przyprostokątna przy kącie 30o to− a*√3
30 mar 18:54
aga: u nas w takim razie 2a=6
stąd a=3
a połowa x to właśnie ta przyprostokątna o wzorze a*√3
30 mar 18:55
Donia : Można też z twierdzenia cosinusów:
x
2= 6
2 +6
2 −2 * 6 * 6 * cos120 st
30 mar 18:56
damorka: narysować? czy już wszystko wiesz?
30 mar 18:56
aga: można też z proporcji trygonometrycznych
30 mar 18:57
kasia (pomocy): jak to obliczyc tymi sinusami czy cosinusami bo nie jestem w tym najlepsza
30 mar 18:57
30 mar 19:00
30 mar 19:02
damorka:

rozpatrzmy połowę tego trójkąta. jest to tr. równoramienny, więc wysokość poprowadzona z
wierzchołka C, do boku x (czyli wysokość h) dzieli kąt 120
o na dwa i bok x na 2.
niech α będzie połową kąta 120
0 czyli α=60
0
a
dalej sobie poradzisz
30 mar 19:05
aga: damorka masz błędy
30 mar 19:07
aga: popatrz na rysunek i mój zapis sinusa
30 mar 19:08
damorka: oj sorki... pomyłka !
a
oczywiście
wybacz... !
30 mar 19:09
damorka: myślę sinus, zapisuję jak cos,
a z tą wartością to już sama nie wiem, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie
30 mar 19:10