Proszę o pomoc
proton: W trójkącie prostokątnym przyprostokątne maja długość 12 i 5 cm. Przez wierzchołek kąta
prostego poprowadzono prostą, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty o równych
obwodach. Oblicz stosunek długości promieni okręgów wpisanych w powstałe trójkąty
29 mar 16:23
tom:

c=
√132 + 52 = 13
ponieważ jeden bok jest wspólny 5+ x = (13−x) + 12 → x = 10
z
542 mając na uwadze, że obwody są taki same
| r1 | | P1 | | 5*10*sinα | | 5*10 | | 12 | | 13 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| * |
| = |
| r2 | | P2 | | 12*3*sinβ | | 12*3 | | 13 | | 5 | |
29 mar 17:03