matematykaszkolna.pl
Ania: hejkaemotikonka mam takie zadanko i prosze was bardzo o pomoc.. DANY JEST PUNKT A (1,2) I PROSTA L: x-2y+3=0. ZNALEŻĆ RÓWNANIE PROSTEJ RZECHODZĄCEJ PRZEZ PUNKT A ORAZ a)RÓWNOLEGŁEJ DO PROSTEJ L b)PROSTOPADŁEJ DO PROSTEJ L
2 gru 12:55
karloz: Ania 42 - poczytaj tutaj. Powinno pomóc w zrozumieniu. Jakby były problemy to pisz emotikonka
2 gru 13:05
karloz: aha - i zamień sobie to równanie na postać y = ax + b emotikonka
2 gru 13:05
Ania: sorki ale nie czaje niz z tego. jedyne co zrozumiałam to że ta prosta równoległa będzie miała taki sam współczynnik kierunkowy
2 gru 13:42
karloz: 1) zamieniasz równanie x -2y +3 = 0 na postać y = ax+b czyli: x - 2y + 3 = 0 -2y = -x - 3 2y = x + 3 y = (1/2)x + 3/2 a = 1/2 b = 3/2 prosta równoległa będzie więc dana wzorem : y = (1/2)x + b1 b1 wyliczasz sobie z warunku, że prosta ma przechodzić przez punkt a(1,2) [ x = 1, y = 2] prosta prostopadła wprost z definicji ma być dana wzorem y = a1*x + b1 przy czym : a1 * a = -1 Twoje "a" to 1/2 - wstawiasz do wzoru i otrzymujesz a1 teraz mając już a1 wyliczasz b1 znowu wykorzystując fakt, że prosta ma przechodzić przez punkt A(1,2) mam nadzieję, że teraz trochę jaśniej emotikonka spróbuj teraz sama krok po kroku to przeliczyć i sprawdzić wynik rysując te proste w układzie współrzędnych. Jak coś to pisz emotikonka
2 gru 14:41
Ania: y = (1/2)x + 3/2 czyli to jest równanie prostej przechodzącej przez punkt A emotikonka
2 gru 14:58
karloz: nie - to jest równanie tej Twojej prostej podanej w zadaniu, tylko w postaci = a*x + b, żeby było łatwiej zobaczyć jakie są współczynniki
2 gru 15:27
Ania: Obliczyłam i wyszło mi że równanie prostej równoległej to y=(1/2)x + 2/3, a równanie prostej prostopadłej to y=-2x+4. dobrze?emotikonka
2 gru 16:42
karloz: jeśli do swojego wzoru na prostą równoległą wstawisz współrzędne pkt A, to otrzymasz: 2 = (1/2)*1 + 2/3 2 = 1/2 + 2/3 2 = 3/6 + 4/6 2 = 7/6 czyli sprzeczność emotikonka policz jeszcze raz co do prostej prostopadłej warunek masz spełniony (1/2)*(-2) = -1 i przechodzi przez punkt A, więc jest ok emotikonka
2 gru 16:53
karloz: i jeszcze jedno - najłatwiej takie proste sprawdzać w układzie współrzędnych. po prostu zrób sobie wykresy i zobacz, czy jest tak jak być powinno emotikonka
2 gru 16:53
Ania: kurcze popełniłam błąd w prepisaniu z kartkiemotikonka nie 2/3 tylko 3/2emotikonka i to już wszystko w kwestii rozwiązań tego zadaniaemotikonka
2 gru 20:55
Ania: potrzebujeejeszcze takiej strony albo linku z wzorami do tego typu obliczeń. np. jeszcze stożek na płaszczyżnie, krzywe stożkowe. i może wogóle masz pomysł jak sie do tego zabrać i od czego zacząć..emotikonka
2 gru 21:02
Ania: ..
2 gru 21:24
Ania: β
3 gru 13:02
karloz: Ania - podstawowe wzory masz po lewej stronie tej stronki emotikonka pozatym proponuję się zaopatrzyć w dobre tablice matematyczne. Przydają się przez cały okres nauki emotikonka No i oczywiście jest jeszcze forum na którym zawsze znajdzie się ktoś, kto chętnie pomoże emotikonka pozdrawiam
3 gru 13:22