Ania: hejka

mam takie zadanko i prosze was bardzo o pomoc..
DANY JEST PUNKT A (1,2) I PROSTA L: x-2y+3=0. ZNALEŻĆ RÓWNANIE PROSTEJ RZECHODZĄCEJ PRZEZ
PUNKT A ORAZ
a)RÓWNOLEGŁEJ DO PROSTEJ L
b)PROSTOPADŁEJ DO PROSTEJ L
2 gru 12:55
karloz: Ania
42 - poczytaj tutaj. Powinno pomóc w zrozumieniu. Jakby były problemy to pisz
2 gru 13:05
karloz: aha - i zamień sobie to równanie na postać y = ax + b
2 gru 13:05
Ania: sorki ale nie czaje niz z tego. jedyne co zrozumiałam to że ta prosta równoległa będzie
miała taki sam współczynnik kierunkowy
2 gru 13:42
karloz: 1) zamieniasz równanie x -2y +3 = 0 na postać y = ax+b czyli:
x - 2y + 3 = 0
-2y = -x - 3
2y = x + 3
y = (1/2)x + 3/2
a = 1/2
b = 3/2
prosta równoległa będzie więc dana wzorem : y = (1/2)x + b
1
b
1 wyliczasz sobie z warunku, że prosta ma przechodzić przez punkt a(1,2) [ x = 1, y =
2]
prosta prostopadła wprost z definicji ma być dana wzorem y = a
1*x + b
1 przy czym :
a
1 * a = -1
Twoje "a" to 1/2 - wstawiasz do wzoru i otrzymujesz a
1
teraz mając już a
1 wyliczasz b
1 znowu wykorzystując fakt, że prosta ma przechodzić
przez punkt A(1,2)
mam nadzieję, że teraz trochę jaśniej

spróbuj teraz sama krok po kroku to przeliczyć i sprawdzić wynik rysując te proste w
układzie współrzędnych.
Jak coś to pisz
2 gru 14:41
Ania: y = (1/2)x + 3/2
czyli to jest równanie prostej przechodzącej przez punkt A
2 gru 14:58
karloz: nie - to jest równanie tej Twojej prostej podanej w zadaniu, tylko w postaci = a*x + b,
żeby było łatwiej zobaczyć jakie są współczynniki
2 gru 15:27
Ania: Obliczyłam i wyszło mi że równanie prostej równoległej to y=(1/2)x + 2/3, a równanie
prostej prostopadłej to y=-2x+4. dobrze?
2 gru 16:42
karloz: jeśli do swojego wzoru na prostą równoległą wstawisz współrzędne pkt A, to otrzymasz:
2 = (1/2)*1 + 2/3
2 = 1/2 + 2/3
2 = 3/6 + 4/6
2 = 7/6 czyli sprzeczność

policz jeszcze raz
co do prostej prostopadłej
warunek masz spełniony (1/2)*(-2) = -1 i przechodzi przez punkt A, więc jest ok
2 gru 16:53
karloz: i jeszcze jedno - najłatwiej takie proste sprawdzać w układzie współrzędnych. po prostu
zrób sobie wykresy i zobacz, czy jest tak jak być powinno
2 gru 16:53
Ania: kurcze popełniłam błąd w prepisaniu z kartki

nie 2/3 tylko 3/2

i to już wszystko w
kwestii rozwiązań tego zadania
2 gru 20:55
Ania: potrzebujeejeszcze takiej strony albo linku z wzorami do tego typu obliczeń. np. jeszcze
stożek na płaszczyżnie, krzywe stożkowe. i może wogóle masz pomysł jak sie do tego
zabrać i od czego zacząć..
2 gru 21:02
Ania: ..
2 gru 21:24
Ania: β
3 gru 13:02
karloz: Ania - podstawowe wzory masz po lewej stronie tej stronki

pozatym proponuję się
zaopatrzyć w dobre tablice matematyczne. Przydają się przez cały okres nauki

No i oczywiście jest jeszcze forum na którym zawsze znajdzie się ktoś, kto chętnie pomoże

pozdrawiam
3 gru 13:22