...
ala: 1.Napisz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b wiedzac ze przyjmuje wartosci ujemne w
przedziale (−nieskonczonosci,−4) i jej wykres jest nachylony do osi odcietych pod katem 45
stopni.
2.napisz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b o ktorej wiadomo ze
A) jej wykrs jest nachylony do osi x pod katem 60 oraz jej miejscem zerowym kest liczba 2
pierwiastkow z 3.
B)jej wykres jest rownolegly do prostej o rownaniu y=−4x+6 i przechodzi przez punkt P taki ze
P=(−1,7).
3.oblicz dla jakich wartosci k funkcja liniowa f okreslona wzorem
−−−− (−2k+6)x−4 kest malejaca
−−−− (3− 2k +3 przez 4)x+3
Marcin: Powinnaś rozwiązać te zadania sama. Kluczem do sukcesu jest zrozumienie jak jest zbudowane
równanie liniowe y = a*x + b
b − jest punktem na osi OY ( oś rzędnych ) gdzie prosta przecina się z osią
a − wartość tej zmiennej określa nachylenie prostej a = y/x oraz
a=tg(kąta
nachylenie
prostej
względem
osi
X )
OX ( miejsce przecięcia z osią odciętych ) = −b/a
1.
−4 = −b/a => 4a = b
a = tg(45
o)=1/2
b = 2
y = 1/2*x + 2
2.A)
y=
√3x + b
0 =
√3 * 2*
√3 + b
−6 = b
y =
√3−6
B)
a=−4 // funkcja równoległa ma identyczny współczynnik a jak prosta, do której jest równoległa
7 = (−4)(−1) + b // podstawiam współrzędne punktu P
7 − 4 = b
y = −4x +3
3) spróbuj sama

jest prościutkie, wskazówka jest
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html