Oblicz miejsce zerowe funkcji
Gienek: Oblicz miejsce zerowe funkcji:
a) y= −13x+2
b) y=3x−4
Proszę o wykonanie tych 2 przykładów i krótkie wytłumaczenie.
25 mar 21:01
tom: wytłumaczenie jest na
25
25 mar 21:09
Gienek: czy w pkt b tak wyglądać będzie rozwiązanie?
y=3x−4
0=3x−4
4=3x
3x=4/;3
x=1,3
Bo przed chwilą wykonałem i nie jestem pewien wyniku.
25 mar 21:19
Eta:
x =43= 113
25 mar 21:21
Gienek: no fakt pomyliłem się w tym wyniku. Mam jeszcze malutkie pytanie: Czy ten pkt a dobrze
zrobiłem?
y=−13x+2
0=−13x+2
−2=−13x
−13x=−2/:(−13)
x=6
Mogłem się pomylić w wyniku. Jeżeli tak to proszę o poprawkę.
25 mar 21:29
Eta:
nie trzeba pytać ......sprawdź zawsze :
podstaw za x =6 otrzymasz: −
13*6 +2= −2+2 =0
czyli miejsce zerowe x = 6 jest ok
25 mar 21:35
Eta:
mogłeśs umilić sobie obliczenia:
−
13x +2=0 /* (−3)
x −6=0
x = 6
25 mar 21:37
Gienek: Dziękuje nie wiem co bym zrobił bez was.
25 mar 21:39