IZA: PROMIEŃ OKRĘGU WPISANEGO W TRÓJKĄT PROSTOKĄTNY WYNOSI 2.PRZYPROSTOKĄTNA TEGO TRÓJKĄTA MA
DŁUGOŚC 5.OBLICZ POZOSTAŁE BOKI TEGO TRÓJKĄTA.PROSZĘ O POMOC W ZADANIU
30 lis 23:18
b.: nie wiem, czy tak będzie najprościej, ale można tak:
niech b=długość drugiej przyprostokątnej, c=długość przeciwprostokątnej
mamy:
5
2 + b
2 = c
2
oraz, licząc pole trójkąta na 2 sposoby
(1/2)*5*b = r*(5+b+c)/2 = 5+b+c (r=długośc promienia=2, zob. tu
542)
no i z tych 2 równań da się wyliczyć b i c
30 lis 23:44
Miki:
Mozna i tak

poniewaz srodek okręgu leży w punkcie
przeciecia dwusiecznych katów to przy kacie prostym utworzy
sie kwadrat o boku r =2 czyli odetnie na każdej z przyprostokatnych
odcinek o dł. 2
czyli a = y+2 c = y +3 bo b = 5-2 czyli 3
wiec z tw. Pitagorasa
(y+3)
2 = (y+2)
2 +5
2
y
2 +6y +9 = y
2 +4y +4 +25
6y -4y = 29 -9
2y = 20 to y=10 więc c= 10+3 = 13 a=10+2 = 12
odp a= 12cm c = 13cm
30 lis 23:58
Miki:
Pytanie

czy "b" potwierdza ten sposób rozwiazania

Nie wiem tylko czy Iza będzie wiedzieć o co mi chodzi
1 gru 00:08
b.: czemu mam potwierdzać?

no ale dobrze, potwierdzam,
a nawet podoba mi się to rozwiązanie
1 gru 01:26
Miki: No, bo widzę ,że jesteś tu " α-ą i Ω-ą "

)))
1 gru 17:55
2 gru 00:22