ciagi
Sara: Help


Ile poczatkowych wyrazow podanego ciagu arytmetycznego zalezy dodac aby otrzymac
liczbe 546

a
n=6,8,10...
22 mar 23:14
Sara: Bardzo prosze kogos o pomoc
22 mar 23:20
22 mar 23:21
Sara: jak podstawie te dane do sumy ciagu, gdzie zamist a
n podstawie a
1+(n−1)r to wychodzi mi
ze liczba elementow ciagu jest liczba nie naturalna
22 mar 23:29
Sara: Prosze Cie Godzio o pomoc
22 mar 23:34
22 mar 23:50
Jack: pokaż co Ci wychodzi.
22 mar 23:53
Sara: wychodzi mi, ze liczba wyrazow to 541, a ze 3 juz sa to trzeba dac jeszcze 538.
Ale w odpowiedziach jest 21

i
23 mar 00:06
Jack:
wiemy, że a
n=a
1+(n−1)*r, gdzie r, a
1 mamy dane
W czym problem?
1048=[12+(n−1)2] *n
...
...
...
Też tak masz?
23 mar 00:10
Jack: 1092=....
23 mar 00:12
krokus:
a
n= 6+(n−1)*2= 2n+4
(5+n)*n= 546
n
2+5n−546=0 Δ=2209
√Δ=47
n
1= 21 n
2<0 −− odrzucamy
23 mar 00:56