matematykaszkolna.pl
geometria analityczna - wektory Madzia: rysunekTrapez jest równoramienny. Muszę obliczyć współrzędne wierzchołka D jeśli: A(0,−5) ; B(4,3) ; C(−1,3). Jest to zadanie z działu geometria analityczna − wektory.
20 mar 17:44
Jack: Policz wektor CB. Wektor AD będzie bardzo podobny do CB, ale będzie się różnił znakiem przy współrzędnej "Δx" (nachylenie ramion jest takie samo ale w przeciwną stronę). Następnie do punktu A dodaj wektor AD. Otrzymasz punkt D.
20 mar 17:55
Jack: Będzie wygodniej liczyć wektor [BC], niż [CB].
20 mar 17:57
Madzia: Próbowałam liczyć długość [AD] i [BC] i porównywać, ale mam wtedy dwie niewiadome, a'propos współrzędnej "Δx" nie miałam jej na lekcji i nie za bardzo wiem jak ją obliczyć. Czy wiesz może czy jest prostszy sposób na rozwiązanie tego zadania? p.s. Dzięki, że chcesz mi pomóc! emotka
20 mar 18:06
mique: Madzia, a co oznaczają te dwie rownolegle na AD i BC?
20 mar 18:15
Jack: na pewno ją miałaś, jeśli miałaś wektory emotka Zerknij tu https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html
20 mar 18:16
Jack: jeśli [BC]=|−1−4, 3−3|=|−5,0|, to [AD]=[5,0] "Δx" to po prostu różnica x−ów punktów Teraz do puntu A dodaj ten wektor [AD]
20 mar 18:22
Jack: odwołuje, tak się tego nie zrobi. Teraz zobaczyłem że ten rysunek niewiele odpowiada rzeczywistości zadania
20 mar 18:34
Jack: idź za wskazówką mique.
20 mar 18:35
Madzia: Mique te dwie kreski oznaczają, że boki są równej miary.
20 mar 19:28
Madzia: Wiem, że rysunek jest "trochę" mylny... Sorki
20 mar 19:31
Jack: rysunek1. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez A i B. 2. Wyznacz równianie prostej przechodzącej przez C i D (równoległa do 1) przechodząca przez punkt C) 3. Oblicz odległość punktu C od prostej z 1). 4. z Tw. Pit policz dł. odcinka |EB|. 5. Zrób wektor [EB]. 6. Wektor [EB] dodaj do punktu A. Dostaniesz punkt F. 7. Stwórz prostej prostopadłej do tej 1) przechodzącej przez punkt F. 8. Oblicz punkt przecięcia 2) i tej przed chwilą stworzonej.
20 mar 19:44
Madzia: Wielkie dzięki emotka
20 mar 19:52
Jack: emotka proszę (musiałem to zrobić bo na początku wprowadziłem Cię w błąd emotka ).
20 mar 19:54