geometria analityczna - wektory
Madzia:

Trapez jest równoramienny. Muszę obliczyć współrzędne wierzchołka D jeśli:
A(0,−5) ; B(4,3) ; C(−1,3). Jest to zadanie z działu geometria analityczna − wektory.
20 mar 17:44
Jack: Policz wektor CB. Wektor AD będzie bardzo podobny do CB, ale będzie się różnił znakiem przy
współrzędnej "Δx" (nachylenie ramion jest takie samo ale w przeciwną stronę).
Następnie do punktu A dodaj wektor AD. Otrzymasz punkt D.
20 mar 17:55
Jack: Będzie wygodniej liczyć wektor [BC], niż [CB].
20 mar 17:57
Madzia: Próbowałam liczyć długość [AD] i [BC] i porównywać, ale mam wtedy dwie niewiadome, a'propos
współrzędnej "Δx" nie miałam jej na lekcji i nie za bardzo wiem jak ją obliczyć. Czy wiesz
może czy jest prostszy sposób na rozwiązanie tego zadania?
p.s. Dzięki, że chcesz mi pomóc!
20 mar 18:06
mique: Madzia, a co oznaczają te dwie rownolegle na AD i BC?
20 mar 18:15
20 mar 18:16
Jack: jeśli [BC]=|−1−4, 3−3|=|−5,0|, to [AD]=[5,0]
"Δx" to po prostu różnica x−ów punktów
Teraz do puntu A dodaj ten wektor [AD]
20 mar 18:22
Jack: odwołuje, tak się tego nie zrobi. Teraz zobaczyłem że ten rysunek niewiele odpowiada
rzeczywistości zadania
20 mar 18:34
Jack: idź za wskazówką mique.
20 mar 18:35
Madzia: Mique te dwie kreski oznaczają, że boki są równej miary.
20 mar 19:28
Madzia: Wiem, że rysunek jest "trochę" mylny... Sorki
20 mar 19:31
Jack:

1. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez A i B.
2. Wyznacz równianie prostej przechodzącej przez C i D (równoległa do 1) przechodząca przez
punkt C)
3. Oblicz odległość punktu C od prostej z 1).
4. z Tw. Pit policz dł. odcinka |EB|.
5. Zrób wektor [EB].
6. Wektor [EB] dodaj do punktu A. Dostaniesz punkt F.
7. Stwórz prostej prostopadłej do tej 1) przechodzącej przez punkt F.
8. Oblicz punkt przecięcia 2) i tej przed chwilą stworzonej.
20 mar 19:44
20 mar 19:52
Jack: 
proszę (musiałem to zrobić bo na początku wprowadziłem Cię w błąd

).
20 mar 19:54