Wielościany i bryły obrotowe
mario_166: Witam, mam prośbę mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadanian bo z tych działów to jestem
cieniutki (wielościany i bryły obrotowe), bardzo proszę o rozwiązanie w miarę możliwości, z
góry dziękuje.
1. Suma długości krawędzi dwóch sześcianów równa się 12 dm, a suma ich objętości 468 dm3.
Znajdź długość krawędzi tych sześcianów.
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o polu podstawy 36 cm2, kąt nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy równy jest 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej ostrosłupa.
3. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź
podstawy ma długość równą 8, a długość wysokości ostrosłupa jest równa 6.
4. Objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 3000√3cm2. Oblicz wysokość
ostrosłupa wiedząc, że jest ona dwa razy większa od krawędzi podstawy.
5. Wysokość walca jest o 2 cm dłuższa od średnicy postawy, natomiast przekątna przekroju
osiowego jest o 7 cm dłuższa od promienia podstawy. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej walca.
6. Przekątna przekroju osiowego walca ma długość równą 10 cm. Stosunek promienia podstawy walca
do jego wysokości wynosi 38. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
7. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca, który powstał przez obrót prostokąta
dookoła dłuższego boku wiedząc, że pole tego prostokąta jest równe 135 cm2, a stosunek
długości boków jest równy 3:5.
8. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka, mając dany jego promień r=4 cm i
tworzącą l=5 cm.
9. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka, o tworzącej długości 4 i kącie
rozwarcia o mierze 60 stopni.
10. Objętość stożka jest równa 12 π cm3, a pole jego podstawy 9πcm2. Oblicz pole przekroju
osiowego.
18 mar 20:37
mario_166: odświeżam
18 mar 21:27
mario_166: odświeżam
18 mar 21:27
mario_166: odświeżam
18 mar 22:19
Jack: próbowałeś któreś z tych zadań robić?
18 mar 22:21
mario_166: coś tam próbowałem, ale z matmy jestem cieniutki i nie chcę żeby było źle
18 mar 22:37
Jack: spróbuj tu to ostatnie rozwiązać, ok?
18 mar 22:41
mario_166: za bardzo nie dam rady bo nie umiem
19 mar 15:03
tom:

10. P
p = 9π = πr
2 stąd r = 3
| | 1 | | 1 | |
V= 12π = |
| hPp więc 12π= |
| h*9π stąd h= 4 |
| | 3 | | 3 | |
szukane pole P = rh = 12
wzory są na
1003 560 503
19 mar 15:19
mario_166: wielkie dzięki, a dałbyś radę rozwiązać jeszcze pozostałe ?
19 mar 15:23
tom:

przrekrój osiowy tego stożka jest trójkątem równobocznym o boku 4, więc
| | 1 | | 1 | | 8√3π | |
V = |
| h* πr2 = |
| 2√3π22 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
c=πr(r+l) = π*2*(2+4)= 12π
19 mar 15:36
mario_166: odświeżam
19 mar 17:39
mario_166: odświeżam
19 mar 19:37
mario_166: odświeżam
19 mar 20:21
mario_166: odświeżam
19 mar 21:20