Prosze o pomoc w razwiazaniu tego zadania
Asia: Marek chce przekopac swoj ogrodek. pierwszego dnia przekopal 27m2 aby przyspieszyc postanowil
kopac kazdego nastepnego dnia o 4m2 wiecej niz poprzedniego. w ciagu ilu dni zakonczy prace
jesli ogrodek ma powierzchnie 7,83a
18 mar 19:03
Asia: Plis pomozcie

!
18 mar 20:01
Asia:
18 mar 20:54
kroc: Chcesz całe rozwiazanie czy tylko Cie naprowadzic?
18 mar 21:23
Asia: cale zadanie. bardzo proszę
19 mar 06:26
tom: jestes jeszcze?
19 mar 07:38
Asia: jestem
19 mar 07:42
tom: zadanie na ciąg arytmetyczny, wzory są na
264
a
1 = 27 r= 4 S
n=783 (bo 1a = 100m
2) n=?
19 mar 07:43
19 mar 07:47
Asia: dzieki wielkie− ale moglbys mi to obliczyc
19 mar 07:52
tom: 1566=4n
2+50n
| | −25±83 | |
2n2+25n−783=0 √Δ=83 n= |
| = 14,5 (ujemny pierwiastek odpada) |
| | 4 | |
19 mar 07:53
Asia: 14,5 to tyle dni zajmnie mu ta praca? Dziekuje bardzo za pomoc
19 mar 07:56
tom: tak
19 mar 07:57
Asia: Dzieki bardzo
19 mar 07:59