Kombinatoryka/prawdopodobieństwo
Kinga: Bardzo proszę o łopatologiczne rozpisanie tych zadań. z góry dziękuje.
1. Dany jest zbiór wszystkich cyfr tzn 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
a)Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 2
2. Pięcioosobowa rodzina (rodzice, starsza córka, bliźniaki) ustawiają się do zdjęcia. Na ile
sposobów mogą to zrobić, jeżeli bliźniaki mają stać obok siebie.
3. Wiadomo,że P(A)=0,4 ; P(B')=0,2 P(A∩B)=0,3. Oblicz P(A∪B), P(A−B) oraz P(B−A)
4. Rzucamy cztery razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo
a) orzeł wypadnie parzystą ilość razy
b) na pierwszych dwóch monetach wypadnie reszka
c)reszka wypadnie co najmniej 2 razy
5. w urnie jest 6 kul białych i 4 zielone. losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń a−wylosowano kule różnokolorowe
Ja 13:47:00
b−wylosowano dwie kule białe
c wylosowano przynajmniej jedną kulę zieloną
17 mar 13:51
Kinga: proszę o pomoc
17 mar 16:57
17 mar 17:14
Agata: 1. Dany jest zbiór wszystkich cyfr tzn 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
a)Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 2
Masz trzy miejsca do zapełnienia trzema różnymi cyframi
_
żeby liczba była podzielna przez 2 to na końcu musi mieć cyfrę parzystą, czyli 0,2,4,6,8
na pierwszym miejscu mogą znajdować się wszystkie cyfry bez 0, czyli jest 9 takich możliwości,
na drugim mogą znajdować się znów wszytki cyfry bez tej jednej cyfrę która została użyta na
pierwszym miejscu ale 0 też może być czyli mamy 9 możliwości na miejscu drugim, a na miejscu
ostatnim mogą być tylko cyfry parzyste a jest ich 5.
_
9* 9* 5 =405
Jest 405 liczb trzycyfrowych
17 mar 17:25
Agata: 2. Pięcioosobowa rodzina (rodzice, starsza córka, bliźniaki) ustawiają się do zdjęcia. Na ile
sposobów mogą to zrobić, jeżeli bliźniaki mają stać obok siebie.
m, t, c, b1,b2
gdybyś miała podać ile jest możliwości ustawienia 4 osób w rzędzie to na pewno wiesz, że 4!
parę bliźniąt potraktuj jako jedną osobę czyli 4!, ale bliźniaki mogą się jeszcze zamienić
miejscami między sobą więc 4!*2
17 mar 17:29
Cinu: 1.
ale na 2 miejscu moze byc 10 licz,poniewaz 3 liczba jest parzysta, wiec sie dzieli. np. 902,
404, 300, 406
17 mar 17:56
Agata: Tak ale skoro jedna liczbę wstawiasz na pierwsze miejsce, a liczby nie mogą się powtarzać to na
drugie miejsce możesz już wstawić tylko 9 cyfr bez tej , którą wybrano na pierwszym miejscu.
czyli na pierwszym są wszystkie bez 0 ⇒9 możliwości
na drugim wszystkie bez tej jednej co była na miejscu pierwszym z 0 włącznie ⇒9 możliwości
17 mar 18:02
Cinu: nie rozumiem zabardzo, możesz podać jakichś przykład?
17 mar 18:04
kalafiorowa:
zad.5
a) zdarzenie A=6*4=24
moc A=
2445
| | | | 6! | |
b) zdarzenie B= | = |
| =15
|
| | | 2!*4! | |
moc B=
1545=
13
| | | | | | | | 4! | |
c) zdarzenie C= | * | + | =24+ |
| =24+6=30
|
| | | | | 2!*2! | |
moc C=
3045=
23
17 mar 18:05
Agata: Inaczej ta cyfra z miejsca pierwszego nie może być brana pod uwagę na miejscu drugim, ale 0
oczywiści na drugiej pozycji jest brane pod uwagę, wiem że zagmatwania to tłumacze.
17 mar 18:06
Agata: 0 i 9 cyfr: 1,2,3,4,5,6,7,8,9
1* Możesz użyć 9 cyfr: 1,2,3,4,5,6,7,8,9 załóżmy że wybrałeś 5
2* 0,1,2,3,4,6,7,8,9 czyli też 9 cyfr − 9 możliwości
17 mar 18:09
Cinu: nie rozumiem, ale Ci wierze bo nie mialem jeszcze tego w szkole
17 mar 18:09
Agata:
17 mar 18:10
Cinu: Jest to nie sprawiedliwe, np. 552 lub 444 dzieli sie przez 2 przeciez. Tez tak nie mozna?
17 mar 18:12
Agata: nie bo powtarzają się cyfry a w poleceniu jest że nie mogą się powtarzać: Ile jest liczb
trzycyfrowych o RÓŻNYCH cyfrach − czyli nie może być 444
17 mar 19:13