planimetria
beta:

Bardzo proszę − pomóżcie, jeśli ktoś potrafi

!
Oblicz promień okręgu przechodzącego przez punkty A,B,D (na rys.) oraz promień okręgu
przechodzącego przez punkty A,B,C. Oblicz odległość między środkami tych okręgów.
Z góry bardzo dziękuję i czekam na litość

!
17 mar 09:07
tom: ΔABD i BCD są prostokątne,a ponieważ promień okręgu opisanego na Δ prostokątnym jest równy
połowie długości przeciwprostokątnej więc r1 = √32 + 42 =2,5 r2 = √32 + 62 = √45
= 5√3
17 mar 09:28
beta: tom, dzięki, że podjąłeś moje zadanie. r
1 się zgadza, ale r
2 to nie jest ten, bo w
| | 5√5 | |
odpowiedzi ma być : |
| , a odległość środków jest równa 5. Możesz jeszcze popatrzeć? |
| | 2 | |
Proszę, może coś wymyślisz jeszcze.
17 mar 09:44
tom:

| | 1 | |
ΔBAC i BKL są podobne w skali 2 : 1. stąd |KL| = |
| |AC|=5 |
| | 2 | |
17 mar 09:50
tom: rozkojarzony coś jestem
17 mar 09:55
tom: drugi Δ pomyliłem( zamiast ABC policzyłem BDC i jeszcze chochlik mi wyszedł)

moment......
17 mar 09:58
beta: Dzięki wielkie, będę czekać, zależy mi bardzo.
17 mar 10:02
tom:

| | 3 | | √5 | |
wzory są 541 |BC|=3 √5 sinα= |
| = |
| |
| | 3√5 | | 5 | |
odległosc srodkow h jest wysokością Δ równoramienngp ABO
| | 5√5 | | 25 *5 | | 25 | |
h2=( |
| )2 − 2,52= |
| − |
| =25 h = 5 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
17 mar 10:25
beta: Bardzo, bardzo Ci dziękuję,
tom. Wszystko się zgadza. Pozdrawiam.
17 mar 10:32
gaja: Nie ogarniam...
23 maj 09:10
lukas666: Abra kadabra czary mary twoja stara to twuj stary
23 maj 09:13
Krzysiek : Natomiast aby obliczyc odlegosc miedzy srodkami tycch okregow mona skorzystac z twierdzenia o
| | 1 | |
lini srodkowej trojkata . Z tego twierdzenia wynika ze KL|| AC i wynosi |
| AC . |
| | 2 | |
23 maj 10:08
aniabb: tiaa..zwłaszcza że liczył odległość OK, bo to KL to był błąd niedoczytania treści
23 maj 10:14
daw:
14 kwi 20:36