Kornela: kompletnie tego nie czaje

jestem totalny głąb z matmy, a w dodatku nie było mnie na
lekcji wprowadzającej do tego działu.. Pomożecie


a) -7x
2+42x=0
b) 9x
2+1/3=0
c) 36x
2=6x
d) 2x+18x
2=0
e)
√2x
2-
√8x=0
f)
√3x= -3x
2
b.: skoro nie wiesz w ogóle o co chodzi, zacznij lepiej od początku

przeczytaj tutaj o równaniach kwadratowych:
54 (zajrzyj też koniecznie do działu
,,zadania+rozwiązania'')
mimi:
Typowe równania kwadratowe !1 Dasz radę stary

podam Ci typy równań i sposoby rozwiazywania jak
pojmiesz to juz będziesz gościu

1/ typ postaci ax
2 +bx=0 czyli nie masz wyrazu wolnego od x czyli c
ten typ rozwiązujemy zawsze przez wyłączenie x przed nawias
i rozwiazania zawsze są dwa jednym zawsze x = 0 zapamietaj

a) -7x
2 +42x = 0 czyli ten typ



x( -7x +42) = 0 tzn x = 0 lub -7x +42 = 0
-7x = -42
x = 6 wiesz

odp; do a) x= 0 lub x = 6
podobny typ w c) i w d) i f)
pomogę Ci jeszcze np . f)
f) porządkujemy równanie tak

3x
2 +
√3 x = 0 i znowu x( 3x +
√3) = 0
czyli x= 0 lub 3x +
√3 = 0
3x = -
√3
x= -
√3/3
wiec x =0 lub x = -
√3/3 ok

pozostałe tego typu już dasz radę

2/ zostały jeszcze równania typu ax
2 +c =0 nie ma w nich
wyrazu z x ok

tego typu równania albo sa sprzeczne ! albo maja dwa rozwiazania
, ktre różnią się tylko znakami

zapamietaj



!
b) jest tego typu 9x
2 +1/3 =0
przenosisz wolny wyraz nadruga stronę
9x
2 = - 1/3 już widać ,że sprzeczne , bo po lewej str. wartość dodatnia
a po prawej ujemna czyli ? sprzeczne nie ma rozw.
podam Ci jeszcze taki np; 2x
2 - 8= 0
2x
2 = 8
x
2 = 4 czyli wiesz?
tak x = -2 lub x = 2 bo po podniesieniu
jednej i drugiej do kwadratu otrzymasz 4 ok

więc w tym przypadku równanie madwa rozwiazania
różniące się tylko znakami bo - 2 i 2 ok?
napisz czy juz to rozumiesz