matematykaszkolna.pl
Kornela: kompletnie tego nie czaje emotikonka jestem totalny głąb z matmy, a w dodatku nie było mnie na lekcji wprowadzającej do tego działu.. Pomożecieemotikonkaemotikonka a) -7x2+42x=0 b) 9x2+1/3=0 c) 36x2=6x d) 2x+18x2=0 e) 2x2-8x=0 f) 3x= -3x2
24 lis 22:07
b.: skoro nie wiesz w ogóle o co chodzi, zacznij lepiej od początku emotikonka przeczytaj tutaj o równaniach kwadratowych: 54 (zajrzyj też koniecznie do działu ,,zadania+rozwiązania'')
24 lis 22:21
Kornela: zaglądałam... ale i tak nic z tego emotikonka
24 lis 22:26
mimi: Typowe równania kwadratowe !1 Dasz radę staryemotikonka podam Ci typy równań i sposoby rozwiazywania jak pojmiesz to juz będziesz gościuemotikonka 1/ typ postaci ax2 +bx=0 czyli nie masz wyrazu wolnego od x czyli c ten typ rozwiązujemy zawsze przez wyłączenie x przed nawias i rozwiazania zawsze są dwa jednym zawsze x = 0 zapamietajemotikonka a) -7x2 +42x = 0 czyli ten typemotikonkaemotikonkaemotikonka x( -7x +42) = 0 tzn x = 0 lub -7x +42 = 0 -7x = -42 x = 6 wieszemotikonka odp; do a) x= 0 lub x = 6 podobny typ w c) i w d) i f) pomogę Ci jeszcze np . f) f) porządkujemy równanie takemotikonka 3x2 + 3 x = 0 i znowu x( 3x + 3) = 0 czyli x= 0 lub 3x +3 = 0 3x = - 3 x= -3/3 wiec x =0 lub x = - 3/3 okemotikonka pozostałe tego typu już dasz radę emotikonka 2/ zostały jeszcze równania typu ax2 +c =0 nie ma w nich wyrazu z x okemotikonka tego typu równania albo sa sprzeczne ! albo maja dwa rozwiazania , ktre różnią się tylko znakami emotikonka zapamietaj emotikonkaemotikonkaemotikonka! b) jest tego typu 9x2 +1/3 =0 przenosisz wolny wyraz nadruga stronę 9x2 = - 1/3 już widać ,że sprzeczne , bo po lewej str. wartość dodatnia a po prawej ujemna czyli ? sprzeczne nie ma rozw. podam Ci jeszcze taki np; 2x2 - 8= 0 2x2 = 8 x2 = 4 czyli wiesz? tak x = -2 lub x = 2 bo po podniesieniu jednej i drugiej do kwadratu otrzymasz 4 okemotikonka więc w tym przypadku równanie madwa rozwiazania różniące się tylko znakami bo - 2 i 2 ok? napisz czy juz to rozumieszemotikonka
24 lis 22:31
b.: przeczytaj jeszcze raz emotikonka np. b) jest b. podobne do jednego z przykładów tu: 57 a pozostałe -- b. podobne do zadań stąd: 60 próbuj, dasz radę emotikonka
24 lis 22:33
Kornela: raczej gościówa jak już emotikonka hehe dziękuję bardzo. Teraz zaczynam to wszystko rozumieć w końcu emotikonka emotikonkaemotikonkaemotikonka Naprawdę bardzo dziękuję emotikonka (jutro mam matmę...z nieba mi spadłeś/aś) emotikonka
24 lis 22:35
mimi: Kto emotikonkaspadł Ci z nieba emotikonka , Teraz własnie spadł śniegemotikonka powodzeniaemotikonka
24 lis 22:39