| 4sin2α + 5cos2α | |
| sinαcosα |
| 1 | ||
cosα = | , gdzie α jest kątem ostrym:
| |
| 2 |
| 1 | ||
a. (tgα + | )2
| |
| tgα |
| 1 − tg2α | ||
b. | ||
| 1 + tg2α |
| 1 | ||
3) Wiedząc, że sinα * cosα = | , gdzie α jest kątem ostrym, oblicz:
| |
| 3 |
| 7 | ||
. Oblicz:
| ||
| 5 |
| 4sin2α + 5cos2α | 4sinα | 5cosα | 5 | 5 | ||||||
1) | = | + | =4tgα+ | =12+ | = | |||||
| sinαcosα | cosα | sinα | tgα | 3 |
| 2 | ||
=13 | ||
| 3 |
| 1 | sinα | cosα | 2in2α | cos2α | ||||||
a) (tgα+ | )2=( | + | )2= | +2+ | = | |||||
| tgα | cosα | sinα | cos2α | sin2α |
| sin4α+2sin2α cos2α+cos4α | 1 | ||
= | = | ||
| cos2α sin2α | cos2α(1−cos2α) |
| 1 | 16 | |||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||
| 3 |
| 1−tg2α | 2 | 1 | ||||
z 1722 | =1−2sin2α=1−2(1−cos2α)=2cos2α −1= | − 1= − | ||||
| 1+tg2α | 4 | 2 |
| 1 | ||
sinαcosα = sinα√1−sin2α = | / 2 | |
| 3 |
| 1 | ||
sin2α(1−sin2α) = | ||
| 9 |
| 1 | ||
sin2α − sin4α = | ||
| 9 |
| 7 | ||
sinα + sinβ = sinα + cosα = | /2 | |
| 5 |
| 49 | ||
sin2α + 2sinαcosα + cos2α = | /−1 | |
| 25 |
| 24 | ||
2sinαcosα = | ||
| 25 |
| 12 | ||
sinαcosα = | ||
| 25 |
| 12 | ||
cosβcosα = | ||
| 25 |
| 1 | 1 | |||
c. | − | = 0 | ||
| sinα | cosα |
| sinα | |
=√3 | |
| cosα |
| 1 | √2 | |||
sinα = | = | => α = 45o | ||
| √2 | 2 |
| 1 | 1 | ||
= | |||
| sinα | cosα |