ciagi geometryczne
karol: zostały mi 2 przykłady z zadanka i mam z nimi problem...
mam obliczyć S
n ciagu geometrycznego
| | a1(1−qn) | |
wzór na Sn = |
| |
| | 1−q | |
a
1 = −2 q = 1 −
√2 n = 3
moje obliczenie (gdzie jest błąd


)
| | −2 ( 1 − ( 1 − √23) | |
S3 = |
| |
| | 1 − 1 − √2 | |
prosze o dalsze instrukcje
11 mar 20:33
karol: poświeci ktos chwilke na to

?
11 mar 20:46
karol: proszę

pomocy
11 mar 20:52
Sabin:
Twój błąd jest tu: (1 − √23), powinno być (1 − √2)3 czyli wzór skr.mnożenia
oraz tu: 1 − 1 − √2, powinno być 1 − (1 − √2)
11 mar 20:54
tom: | | −2[1−(1−√2)3] | |
błędy są dwa: S3= |
| |
| | 1−(1−√2) | |
wezory skróconego mnożenia są
55
11 mar 20:55
karol: z potega mam dobrze w zeszycie tu sie pomyliłem pisząc
ale nie wiem jak to obliczyc bo sie myle ciagle i mi nic nie wychodzi sensownego
11 mar 20:56
karol: wzory znam zaraz nappisze ... sprawdzcie za jakis czas
11 mar 21:01
karol: kurde wiem gdzie bład robiłem brałem wzór na kwadrat a nie na 3... teraz powinno wyjsc dzieks
11 mar 21:05
karol: tylko prosze o pomoc jeszcze z mianownikiem
11 mar 21:08
Sabin:
To licznik zrobiles, a z mianownikiem masz problem? ...

1 − (1 −
√2) = 1 − 1 +
√2 =
√2
11 mar 21:10
karol: 
nom bo znaku nie zmieniłem i na − mi wychodził oki dziex
11 mar 21:13