ciagi
fruu: Rozwiąż nierówność:
cos2x+cos3x+cos4x+... < 12 ∧ x∊<o;2π>
11 mar 18:48
fruu: .
11 mar 19:14
b.: jest tu suma ciągu geometrycznego o różnicy q=cosx,
musi być |q| = |cos x| < 1, żeby suma była zbieżna (stąd x≠... i x≠....),
i dalej w takim przypadku suma ta jest równa: (zob.
297)
no i trzeba to rozwiązać...
11 mar 19:57
b.: [stokrotka]
11 mar 19:57
fruu: do takiej postaci to i ja doszedlem, przenioslem na druga strone 0,5, ustalilem wspolny
mianowik i co dalej? ^^
11 mar 20:20
imię lub nick: mnożysz przez (mianownik)
2 przy założeniu że jest różny od zera
11 mar 20:28
11 mar 20:36
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
cos2x + |
| cosx − |
| < 0 |
| | 2 | | 2 | |
cosx = t t∊<−1,1>
| | 1 | | 1 | |
t2 + |
| t − |
| < 0 / * 2 |
| | 2 | | 2 | |
2t
2 + t − 1
Δ = 1 + 8 = 9
t
1 = ...
t
2 = ...
i podaj odp
11 mar 20:43
fruu: dzieki =]
11 mar 20:44