ex:
kto moglby poswiecic chwilke czasu i wytlumaczyc mi..
8a+a2-2b+b2=29/4
-10a+a2+6b+b2=-39/4
mam wielka prosbe.. jest to rownanie z dwoma niewiadomymi,co z reguly jest latwo rozwiazac,natomiast gdy pojawiaja sie kwadraty,ktorych nie moge skrocic...jak wyznaczyc a i b najprosciej..prosze bardzo o radę
9 lut 16:38
Jakub:
chodzi o te równanie tak?
8a+a
2-2b+b
2=29/4
-10a+a
2+6b+b
2=-39/4
odejmujesz stronami
8a+10a-2b-6b=68/4
18a-8b=17
Wyznaczasz np. "a" z tego równania i wstawiasz za "a" do np. pierwszego równania. Otrzymujesz równianie kwadratowe z jedną niewiadomą, które upraszczasz i dalej jak tu
54
9 lut 19:54